DESPRE INDEMNIZATIA DE CRESTERE A COPILULUI

raspuns pentru Lara!
da, daca exista probleme medicale se poate intra in concediu medical direct din concediu crestere copil! daca sunt probleme cu sarcina medicul ginecolog recomanda concediu de risc maternal; in momentul cand se ajunge in luna a 7 a de sarcina, intrii in prenatal, concediiu maternitate (cele 126 de zile calendaristice, nu uita de 42 de zile minime obligatoriu din ziua nasterii bebelusului)!
elanicol
Postat pe 11 Mai 2009 16:39
nu contrazic pe nimeni!!! dar...

ART. 7
Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) - d) este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical....
....
ART. 9
Asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara conditii de stagiu de cotizare, in cazul urgentelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor si SIDA. Lista cuprinzand urgentele medico-chirurgicale, precum si bolile infectocontagioase din grupa A este stabilita prin hotarare a Guvernului.
....
ART. 10
(1) Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
...
4) In cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de o luna, pentru situatiile prevazute la art. 9 si 31, baza de calcul a indemnizatiilor o constituie venitul lunar din prima luna de activitate pentru care s-a stabilit sa se plateasca contributia, cu respectarea prevederilor alin.
...(5) Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate in zile calendaristice, se platesc zilele lucratoare.
...
ART. 12
Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se suporta dupa cum urmeaza:
A. de catre angajator, din prima zi pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca;
B. din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, incepand cu:
a) ziua urmatoare celor suportate de angajator, conform lit. A, si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a asiguratului sau a pensionarii acestuia;
..
ART. 12
Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se suporta dupa cum urmeaza:
A. de catre angajator, din prima zi pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca;
B. din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, incepand cu:
a) ziua urmatoare celor suportate de angajator, conform lit. A, si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a asiguratului sau a pensionarii acestuia;
b) prima zi de incapacitate temporara de munca, in cazul persoanelor asigurate prevazute la art. 1 alin. (1) lit. C si alin. (2).
ART. 13
(1) Durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de cel mult 183 de zile in interval de un an, socotita din prima zi de imbolnavire.
(2) Incepand cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de catre medicul specialist pana la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.
;;;

Concediu medical pt ingrijirea copilului bolnav
ART. 26
(1) Asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani.
(2) Indemnizatia prevazuta la alin. (1) se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
ART. 27
(1) Beneficiaza de indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav, optional, unul dintre parinti, daca solicitantul indeplineste conditiile de stagiu de cotizare prevazute la art. 7.
ART. 29
Durata de acordare a indemnizatiei prevazute la art. 27 alin. (1) este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu exceptia situatiilor in care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat in aparat gipsat, este supus unor interventii chirurgicale; durata concediului medical in aceste cazuri va fi stabilita de medicul curant, iar dupa depasirea termenului de 90 de zile, de catre medicul specialist, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.

CONCEDIU DE RISC MATERNAL
ART. 31
(1) Dreptul la concediul de risc maternal se acorda in conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 25/2004.
(2) Pe durata concediului de risc maternal se acorda o indemnizatie de risc maternal care se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
(3) Concediul si indemnizatia de risc maternal se acorda fara conditie de stagiu de cotizare.
(4) Cuantumul indemnizatiei prevazute la alin. (2) reprezinta 75% din baza de calcul stabilita conform prevederilor art. 10.

elanicol
Postat pe 11 Mai 2009 17:11
Concluzie
intrebare: Se poate lua concediu medical imediat dupa CIC ??!
raspuns: da!

Sfat: cand aveti dubii in privinta a ceva, cel mai bine e sa mergeti la institutia care se ocupa de acea...problema! in cazul de fata cel mai simplu e sa faceti un drum pana la Casa de Asigurari Sanatate, sa vorbiti cu un jurist de acolo, sau cu un alt functionar!! expuneti clar situatia personala si intrebati, in limitele legii, ce puteti face!

sper ca nu am suparat pe nimeni! pupici si numai bine tuturor!!
elanicol
Postat pe 11 Mai 2009 17:31
Multumesc foarte,foarte mult!De ce sa superi pe cineva?Eu in niciun caz nu am de ce.Multumesc inca o data.Ai dreptate,insa de multe ori daca incerci sa obtii o informatie de la o institutie publica te trateaza de parca esti un nebun ce nu stie ca nu trebuie sa-i deranjeze in timpul programului (cel putin la noi in oras).In plus e o situatie teoretica inca(din pacate),asa ca numai tie iti puteam adresa aceasta intrebare fara sa ma iei peste picior.Multumesc inca o data pentru timpul acordat si pentru informatiile extrem de utile si favorabile noua!
lara_kidz
Postat pe 11 Mai 2009 19:24
desi o spun cu parere de rau, peste tot exista functionari care nu sunt tocmai draguti cu omul de rand, profan in ale legislatiei!! mi s-a intamplat si mie sa fiu repezita "citeste legea dra!!!" desi serviciul caruia ma adresasem asta avea ca si obiect de activitate: consultanta!! numai ca eu sunt genul care ma dai pe usa si intru pe geam!! asa ca lasati rusinea la o parte, zambiti si insitati!! numai bine!
elanicol
Postat pe 11 Mai 2009 20:02
salutare.revin si eu cu o intrebare.....daca nu este cu suparare.din octombrie am tot incercat sa raman insarcinata....fara nici un rezultat...din pacate.acum urmeaza sa bag dosarul pt somaj si stau in dubii daca mai pot sau nu sa raman insarcinata in timpul somajului.ma gandeam ca daca raman pana sa intru in somaj si am continuitate este ok.dar daca raman dupa o luna sau 2 ....ce sanse mai am sa primesc indemnizatia? ....in cazul in care nu ma angajez intre timp...cu toate ca eu sper sa imi gasesc de lucru...tinand cont de faptul ca am dreptul la 9 luni de somaj ....multa sanatate ...pupici
melutza
Postat pe 11 Mai 2009 23:12
raspuns pentru melutza
chiar daca o sa fii in somaj, tot o sa beneficiezi de CIC!! conditie sa nu ai o luna completa intrerupere!!
elanicol
Postat pe 12 Mai 2009 01:24
multumesc frumos pt raspuns ellanicol .va doresc multa sanatate ,tie si lui cosmin - andrei.sa te bucuri de el in fiecare clipa...pupici
melutza
Postat pe 12 Mai 2009 22:04
buna fetele... in sfirst am primit si eu indemnizatia marita pe 18 mai .numai ca puiul mei pe 9 mai a implinit 2 anisori.eu mai primesc oare indemnizatia si pe luna mai???caci din 11 mai miam bagat medical (10mai a fost duminica).daca stie cineva va rog sa mi raspundeti.si inca o intrebare cat pot sta in medical? caci la dervici nu ma mai primesc caci se fac restructurari. si mi sa spus ca numai dupa 6 luni de la terminarea concediului ma poate da in somaj.oare pot sta in medical 6 luni??
merci mult
mary_predut
Postat pe 20 Mai 2009 09:18
Pentru luna mai vei primi indemnizatie numai pentru cele 9 zile, cand a implinit bebe 2 ani. E destul de mult concediu medical 6 luni. Eu stiu ca un medic specialist iti poate da pana la cel mult 3 luni si dup-aia pana la 6 luni numai cu niste aprobari speciale nu stiu de pe unde. Am impresia ca exista si posibilitatea sa ai medical mai mult de 6 luni dar cu aprobari mai de sus. Oricum trebuie sa gasesti un medic care sa-ti puna un diagnostic destul de nasol ca sa-ti dea atata medical.
kidz000722
Postat pe 20 Mai 2009 09:46
multumesc mult pentru raspuns. da intradevar nu-mi pot lua medical 6 luni.mia spus cineva ca imi pot lua pt mine 3 luni si pt cel mic inca 30 zile.Este bine si asa pt ca sunt 4 luni.dar dupa astea 4 luni de medical imi pot lua zilele aferente de concediu?? (8 zile?)ca poate dupa aceea vb si imi iau concediu fara plata.poate o mai prelungesc pana la 6 luni.
mary_predut
Postat pe 22 Mai 2009 14:26
buna mamici!!
Elanicol, am si eu o intrebare pt tine, sau pt cine se pricepe: am citit mai devreme ca s-ar pune si studiile superioare, pt a beneficia de indemnizatie. eu am terminat facutatea anul trecut in iunie-iulie cu licenta luata.. in prezent lucrez la o firma de la 1 noembrie 2008. acum sunt insarcinata in 6 luni fata o saptamana. credeti ca pot beneficia de indemnizatie? ca daca pun decat serviciul , nu pot beneficia..:(

multumensc mult si astept sa-mi raspundeti

cristinaflorentina_2000
Postat pe 23 Mai 2009 10:45
mary_predut ai grija cu concediu fara plata. Ca nu poti avea mai mult de jumatate de luna.
kidz000722
Postat pe 25 Mai 2009 09:24
cristinaflorentina_2000. Tu ai dreptate se considera stagiu si perioada cat ai fost studenta pana cand ai luat licenta, cu conditia sa fie cursuri de zi, si licenta luata in prima sesiune. dar ideea e din iulie si pana in nov cand te-ai angajat ai fost macar in somaj.
kidz000722
Postat pe 25 Mai 2009 09:28
BUNA ! AM SI EU O INTREBARE :- SE POATE SA IEI IN DEMNIZATIE DE CRESTERE A COPILULUI DIN SOMAJ?
SAMIA
Postat pe 14 Iunie 2009 12:47
Raspuns pt mary_predut
Angajatorul te poate concedia (in caz de reducere activitate, restructurare) si cu ziua urmatoare zilei in care trebuia sa te intorci la job! eventual, e bine sa iti acorde cele 20 de zile de preaviz, conform legii si iti pot face formele de concediere (art 65 alin 1 Codul Muncii)!
Nu stiu de unde au scos chestia cu 6 luni... si daca firma intre timp a dat faliment, sau pur si simplu a incetat activitatea?!? o aberatie! mergi te rog la Agentia de Somaj de care aparatii si intreaba! numai bine!

elanicol
Postat pe 15 Iunie 2009 19:21
raspuns pentru cristina florentina:
"mamele studente care urmeaza cursuri la zi vor beneficia de o indemnizatie lunara de 600 lei, potrivit legii nr. 240/2009 care modifica de asemenea OUG nr. 148/2005, publicata tot luni in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 403. "

In ceea ce te priveste, lunile aug-oct nu sunt acoperite!! dupa stiinta mea, nu poti beneficia de ccc! imi pare rau!

elanicol
Postat pe 15 Iunie 2009 19:25
raspun pentru anyyta
Da, poti intra in ccc din somaj! cu conditia ca nasterea copilului sa se intample in timpul somajului sau chiar la incetarea somajului! trebuie sa tii cont ca legea spune 12 luni de venituri anterioare datei nasterii copilului (nu e obligatoriu luna completa)!
elanicol
Postat pe 15 Iunie 2009 19:28
mersi mult Elanicol.spunemi si mie te rog cum se calculeaza concediul medical ?nu se calc tot ca si indemniz crestere copil?din ultimele luni lucrate? pt ca eu acum 2 ani aveam sal 7 mil +ore suplim+prime luam in medie cam 10mil.indemniz cu 85% luam 853 ron .iar pe 10zile lucratoare cu 85% + 5 zile lucratoare cu 75% mia dat numai 320 ron.eu nu am lucrat nici o zi dupa ccc ,am intrat direct in medical.dupa calculele mele ,si daca imi calcula la 7 mil,trebuia sa iau mai mult.dar ni trebuia sa calculeze din venitul de dinainte?
mary_predut
Postat pe 16 Iunie 2009 15:28
eu vb de venitul net
mary_predut
Postat pe 16 Iunie 2009 15:32
MULTUMESC ELANCOL
SAMIA
Postat pe 16 Iunie 2009 17:16
Este adevarat ca nu se mai acorda alocatia de 200 lei pentru cei ce au indemizatia cu 85%? Intreb pentru ca era vorba la un moment dat ca ministrul ar fi negat cum ca nu mai acorda aceasta alocatie...
spectradi
Postat pe 17 Iunie 2009 14:30
nu este adevarat, am primit deja pe 2 luni si cei 85% si cei 2 mil, nici nu avea cum sa fie altfel: alocatia este a copilului nu a parintelui: dca o retrageau, ce fac eau dupa cei 2 ani? depuneai alt dosar sa reia plata sau cum? plus ca sunt 2 chestii separate, la noi de exemplu alocatia o ia sotul si indemnizatia oiau eu. deci se platesc amandoua, stai fara grija.
pinicuta
Postat pe 17 Iunie 2009 14:33
a auzit cineva ceva de vreo lege prin care poti sa stai si al treilea an acasa (nu pt copil cu handicap), dar ca anul al treilea nu mai primesti indemnizatie, insa cand te intorci la munca dupa 3 ani iti gasdewsti postul la locul lui pt ca asa prevede legea? este o mamica aici la noi care o tine una si buna ca exista asa o lege, eu nu am auzit nimic, voi stiti ceva?
pinicuta
Postat pe 17 Iunie 2009 14:34
Ma bucur ca e asa. Am 2 prietene cu bebelasi si ambele s-au plans ca nu au primit alocatiile in luna mai.....poate ca le-au primit intre timp si nu m-au informat pe mine ce sa zic... oricum ma bucur mult ca e inca ok, eu voi naste abia la 1 noiembrie dupa termen si trag nadejde sa nu am surpize cu minunata guvernare sa mai schimbe iar legea si sa ma trezesc ca degeaba m-am hotarat eu sa raman 2 ani acasa daca financiar nu o sa ma descurc.
Mersi mult de informatie
spectradi
Postat pe 17 Iunie 2009 14:37
eu am primit indemnizatia marita, dar si alocatia copilului.. deci multe zvonuri fara temei legal...
IriCris
Postat pe 17 Iunie 2009 14:37
Elanicol, mai intai tin sa-ti spun ca ai un dragalas de baietel
Ti-a pus o intrebare o mamica referitor la faptul ca e licentiata de curand si daca beneficiaza de ccc. Eu termin masterul acum in iulie 2009 si nasc la sf lui sept.2009. Nu mai lucrez de ceva vreme si nu am cotizat la stat, asa ca intrebarea mea e daca am vreo sansa sa beneficiez de indemnizatie dupa master. Astept raspuns. multumesc
negrea_oana
Postat pe 17 Iunie 2009 15:29
a primit cineva recalcularea pt cei 85%?
eu am depus dosarul la primaria sect 5 in ianuarie si de atunci tot astept am auzit ca s-ar da banii in ordine alfabetica dar... nu stiu ce sa cred
eve_2350
Postat pe 17 Iunie 2009 16:31
am primit din aprilie, cum mi se si zisese cand am depus dosarul (tot in ian am depus)
pinicuta
Postat pe 17 Iunie 2009 19:20
raspuns pentru negrea oana
Multumesc pentru cuvintele frumoase referitoare la pruncul meu! sa ai parte si tu de o minunatie ca a noastra!
In ceea ce priveste CCC, din nefericire, nu indeplinesti conditiile cerute de lege, masterul nu constituie perioada luata in calcul, plus ca ai si ceva luni in care nu ai lucrat! imi pare rau!! vei primi doar alocatia de 200 ron.
elanicol
Postat pe 17 Iunie 2009 22:55

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
si ce daca 89 De la: office_salinasusesi_ro 13 Septembrie 2010 23:06
mamici din oradea 143 De la: kittycrisssta 21 Iulie 2011 12:42
intrebare 25 De la: Monamariana_Dragoiu_1 7 Iulie 2014 10:04
dermatita atopica 4 De la: iulika 23 Ianuarie 2009 14:02
spalatul pe dinti 2 De la: miracodreanu 16 Decembrie 2009 18:11
Setari Cookie-uri