Rautatea: 'Eroare' a naturii noastre divine sau doar 'pecete' a destinului nostru darwin?...

Sincer imi pare rau @101426 dar daca a aparut si ilustrissimul BOBULICA in peisaj poti inchide topicul linistita.
Combinatia Ingerita + Bobulica e nociva lingvistic si rational pt. oricine indiferent cit de bine pregatit este.
Tommy_Boy
Postat pe 18 Aprilie 2016 08:29
De la: Tommy_Boy, la data 2016-04-18 08:29:18Sincer imi pare rau @101426 dar daca a aparut si ilustrissimul BOBULICA in peisaj poti inchide topicul linistita.
Combinatia Ingerita + Bobulica e nociva lingvistic si rational pt. oricine indiferent cit de bine pregatit este.


Buna, Tomitza!

Eu sper ca putem 'trece' fara sa ne impedicam prea tare peste ... malignul ghiorlan purtator de ghiulan! Ingerasha e doar ... benigna! Si are farmecul ei...

Ce mama naibii ne-am face daca am fi toti ... trasi la xerox? Iti dai seama ce lume dementa am fi?!?

Nu ca sintem prea sanatosi la cap si la inima si-acum, fiecare atit de diferit de ceilalti...

Eu n-as vrea sa existe nici macar ... doua de-alde mine, daramite sa vad cohorte deee ... 'identici'?

Macar daca chiar am fi fost facuti ... "dupa chipul si asemanarea" Lui!

garbo101426
Postat pe 18 Aprilie 2016 13:06
De la: bobulica, la data 2016-04-18 02:11:01Mai bine te-ai duce să te arunci în Vltava cu o piatră de gât decât să mai scrii pe forum .Rapandulă internațională


jeg împuțit, puneți ție o piatra de gat, ca nu ar fii mare pierdere, sa nu vorbesc de ce fac barbatii, dar voi sunteți uuniți doar la răutăți, voi faceți sex cu femeile la prietenii voștri, și va faceți rău, așa ca nu mai ffaceți ca sunteți uniți, rapandula ești tu,
ingerasulluptor1
Postat pe 19 Aprilie 2016 18:58
Eu cred ca bobului este criminal în serie a iieșit de pârnaie, și are ciuda pe femei, si face ca este unit cu partea bărbătească , numai ca eu cred ca a ffăcut sex cu toate femeile la prietenii lui,

ingerasulluptor1
Postat pe 19 Aprilie 2016 19:01
Barbatii sunt uniți doar la făcut răutăți,
dat ei sio trag cu femeile la prietenii lor,
ei nu au încredere unii în alții,
așa ca nu mai ffaceți pe uniții,
Dacă vrei sex ziarul este disponibil plătești și ești satisfăcut și respectat chair dacă nu respecți, sunt femei care văd respect și afecțiune și sex se poate cumpăra,
altele care nu vând așteaptă și ele sa primească înapoi ceea ce oferă, ,
ingerasulluptor1
Postat pe 19 Aprilie 2016 19:06
Bărbații seduc pe femeile prietenilor lor, si sunt. Invidioși unii cu alții și se sapa unii pe alții, numai ca fac pe uniții ca femeile trebuie sa facă ce zic ei, numai ca barbatii nu se ajuta intre ei ei trebuie sa fie rai numai noi trebuie sa fim bune sa îi ajutam, ca ei nu se pot ajuta,
pai și noi femeile suntem bune cu bărbații care sunt buni cu noi, ddacă nu poți cumpărată respect, plătești si i ești respectat , stai în fata ffemeile te asculta, sunt femei care practica aceasta meserie,
celelalte vor sa primească ceea ce oferă
ingerasulluptor1
Postat pe 19 Aprilie 2016 19:12
Ce ma tampenia celor care cred ca-i de ajuns sa-si puna tolul pocaintei in cap,
Om fi atat de prosti sa-i luam de buni...
pinkrainbow
Postat pe 20 Aprilie 2016 23:35
Nu mai vorbiti tampenii si ceretiva scuze reciproc ce naiba va apucat.Barbatii sunt cum sunt si sa nu ne mai batem capul cu ei sunt si ei oameni la urma urmei si au si ei dreptul la pacate.
garbo_403198
Postat pe 21 Aprilie 2016 16:26
Pai bărbații folosesc femeile, poate și din vina lor pt ca nu le place sa avem gândească singure și în loc sa aibă așa grija mare de silueta lor ar putea avea grija sa își îmbunătățească cultura generala, pt ca atunci când nu știi ce vreisa te conduci singura te conduc alții și profita, nu sa tacă și sa avem facă ce fac barbatii sa se coboare la nivelul lor,
sa nu uitam ca barbatii nu au un fost în stare decât de războaie mii de ani, sa cucerească ce aparține altora,
ingerasulluptor1
Postat pe 21 Aprilie 2016 21:12
Eu zic ca istoria ar trebui scoasă din scoli și pusă psihologia
ingerasulluptor1
Postat pe 21 Aprilie 2016 21:15
cred ca o cauza importanta a rautatii,este atacul vietii asupra ta.in casnicie am fost furata,umilita si terorizata psihic.la slujba daca am spus adevarul am fost atacata in fata colegilor.copiii fac fapte greu de acceptat si inteles!atunci am luat atitudine in toate cazurile si sunt considerata fara suflet!
Ana_Andone_1
Postat pe 23 Aprilie 2016 06:52
Exceptionala analiza !! Nu pot spune acum daca sunt sau nu de acord, pentru ca trebuie sa reflectez. O singura intrebare am, pentru ca ma preocupa si pe mine de foarte multi ani acest subiect. Daca rautatea este provocata de atitudinea celor din jur, daca nu ne nastem rai, inseamna ca rautatea este reversibila. Din pacate, viata ne demonstraza ca nu este reversibila. Mai este un aspect pe care nu il inteleg. Cum se face ca doi copii crescuti in exact acelasi mediu familial, care beau lapte din aceeasi cana, dorm in acelasi pat si sunt tratati absolut egal de catre parintii care ii iubesc si ii trateaza in mod egal, se formeaza diferit ca adulti? Unul e bland, empatic si cald, iar celalalt e egoist, rece si cu limba ascutita. Inclin totusi sa cred ca exista pe undeva si un factor genetic, poate de destin.
garbo256044
Postat pe 23 Aprilie 2016 11:19
Buna tuturor
Aseară,profund dezamăgită de ceea ce se întâmplă în lumea în care trăim..ma gândeam sa scriu câteva cuvinte referitoare la aceasta tema..culmea e ca ATI postat acest subiect mi s-a dat ocazia sa îmi descarc sufletul.Nu sunt o scriitoare desăvârșită ,asa ca îmi cer scuze pentru modul de exprimare.
Încep cu o scurta povestioara.
In albumul de finalul clasei a Xll-a ,doamna mea diriginta îmi spunea "copilul dispus sa îsi dea sufletul lumii",cel care spunea "o sa fie bine",nu doar pentru mine ci si pentru ceilalți.
Ei bine ,am o mulțime de defecte..dar am încercat mereu sa caut o părticică de bunătate în oameni..si din păcate dezamăgirea mea e foarte mare.
Am muncit în tara,si peste hotare...si mi-am câștigat pâinea oriunde prin muncă si seriozitate.Nu lucrez în domeniu în tara neavând "relațiile"necesare,iar în strĂinătate sunt apreciată pentru calitatea muncii mele,dar sansele de a avansa sunt mici..de cei ca mine se profita,in final în pozitii superioare ajunge oamenii lor,poate nu la fel de pricepuți si leneși.
In secolul vitezei cam cu asta ne confruntam...care are cele mai bune relații...capacitatea nu mai are importanta când "cunostinta lui x trebuie sa ocupe postul".
Cat despre răutate...cea mai cruda forma e cand vine de la persoanele pe care le iubesti.
Cum poate o persoana care azi te iubește,mâine sa se comporte ca si cum nu ai exista?de ce la cea mai mica neînțelegere persoanele prefera sa fuga ,sa se jignească....si nu sa îmi rezolve problemele?
Cred ca viata e simpla..suntem singurii vinovati de problemele care apar pe parcursul ei.
Poate nu suntem capabil sa schimbam ceva în sistemul "pila",dar am putea sa o facem în familiile noastre,in cercurile apropiate....asa gândeam pana nu de mult...acum..mi-am pierdut orice speranța.
Credeam în relații în care oamenii se respecta,îsi vorbesc frumos,se iubesc pentru bunătatea pe care o găsesc unii în altii,pentru fidelitate......acum constat ca unii considera aceste valori sunt plictisitoare..si dacă azi le-a apreciat,mâine l-au uitat.
M-am uitat tot timpul la sufletul omului,văzând partea buna a fiecaruia..iar dacă am fost jignita cu răutate nu am răspuns cu aceeași moneda...nu am aruncat cuvinte care stiam ca nu mai pot fi sterse.
Acum va întreb pe voi...când răutatea vine de la persoane iubite...ce sa ne mai așteptăm de la necunoscuti,de la restul lumii?
Dezamăgirea provocată de persoane dragi ,sau nu foarte apropiate,am întâlnit-o fiecare dintre noi,cred,eu ma număr printre acele persoane...dar ceea ce e ma doare...nu e ca pierd un prieten,doi,zece,un job...durerea e ca sufletul meu încetează sa mai creadă în bunatate...in adevăratele valori..vad doar oameni falsi,pe interes..si care arata o latura a omului pe care nimeni nu ar vrea sa o cunoască..răutate..lipsa de compasiune si respect.
Copilul care era dispus sa îsi dea sufletul lumii ...nu mai exista,nu mai crede în bunătatea din oameni..inima lui a obosit sa întâlnească oameni prefăcută,fățarnici...care uita de unde pornesc,pt care bunătatea nu înseamnă nimic.
Lumea în care trăim e plina de răutate,invidie...si nu cred ca mai poate fi salvată...eu am obosit sa mai cred în ea.
garbo003071
Postat pe 23 Aprilie 2016 17:53
De la: garbo256044, la data 2016-04-23 11:19:58Exceptionala analiza !! Nu pot spune acum daca sunt sau nu de acord, pentru ca trebuie sa reflectez. O singura intrebare am, pentru ca ma preocupa si pe mine de foarte multi ani acest subiect. Daca rautatea este provocata de atitudinea celor din jur, daca nu ne nastem rai, inseamna ca rautatea este reversibila. Din pacate, viata ne demonstraza ca nu este reversibila. Mai este un aspect pe care nu il inteleg. Cum se face ca doi copii crescuti in exact acelasi mediu familial, care beau lapte din aceeasi cana, dorm in acelasi pat si sunt tratati absolut egal de catre parintii care ii iubesc si ii trateaza in mod egal, se formeaza diferit ca adulti? Unul e bland, empatic si cald, iar celalalt e egoist, rece si cu limba ascutita. Inclin totusi sa cred ca exista pe undeva si un factor genetic, poate de destin.


Eu as zice: exceptionale intrebari, astea puse de tine ! Iar "inclinarea" ta, te duce sau te-a dus exact la raspuns. Cel putin asa cred si eu. Da, dracia asta de rautate se afla in bagajul nostru genetic, destinul l-as lasa deoparte, eu nu cred in destin. Cert e ca rautatea, deocamdata vorbim doar de ea, apare la suprafata datorita unor reactii chimice care se petrec in creierul nostru, fiecare avad substantele lui din bagajul genetic, dar se poate ca si anumite influiente externe, la amesteca acolo in creuzetul fiecaruia. Mama natura nu e perfecta. Se intampla mutatii, influiente in mediul inconjurator, ce mai... e adanca cautarea asta. Si, ca tine, nu cred ca e reversibila. La oameni nu am intalnit asa ceva. La caini, da. De exemplu un caine, manca-i-ar tata... daca cumva a fost inrait de un stapan, prin bataie, infometare, ca sa fie rau cu oricine, se poate schimba la alt stapan si sa devina un caine relativ bun. Adica reactile chimice ele se "imblanzesc" prin daruire de dragoste, alintare, apreciere, etc. Sa nu mai vorbesc si de rautatae ereditara... ! Si mai cred ca unul din anchilizantele acestei rautati, poate fi dragostea. Care e alta poveste legata de reactile chimice din creier si legaturile dintre neuroni.....
barboneli
Postat pe 23 Aprilie 2016 18:07
Oamenii au o voința rea, le place sa fie rai
ingerasulluptor1
Postat pe 23 Aprilie 2016 18:31
În familie unul este rău celălalt tace și își descărca ura în ala parte , pe alți oameni
La bărbați in Familie bărbaților le place ca femeile sa le ierte răutatea si nesimțirea sa fie fii bun doar cu el sa îi tolerezi răutățile și nesimțirea și sa iti descărci ura pe alți oameni, fie copii țai fie alții nu contează, bărbaților îi interesează doar ca femeile sa fie buni doar cu ei, pana si biserica te învață așa ceva
ingerasulluptor1
Postat pe 23 Aprilie 2016 18:39
Da dar este greu sa schimbi ceva, doar te poți schimba pe ține, ,
Sa fii tu un bun exemplu, sa cunoști bine persoana cu un care faci o relație, înainte sa te încurci cu ea
ingerasulluptor1
Postat pe 23 Aprilie 2016 18:54


Doaaaamne... mai ingeras... tu chiar esti rea, esti sadista as spune, pur si simplu iti place sa ne chinui cu postarile tale, iesite din "haosul creierului" tau si iesite din contest, subiect, numai pe aratura mergi... saraca de tine... !!! Ce naiba te mai chinui atata sa scrii... nu vezi ca din scurtcircuit in scurtcircuit dai ? In fine, fiecare are dreptul sa scrie aici ce-l duce mintea, dar tu esti pe dinafara rau... ! Altfel... esti o dulce cu mintea ta de copila zbuciumata...
barboneli
Postat pe 23 Aprilie 2016 20:48
De la: barboneli, la data 2016-04-23 20:48:35

Doaaaamne... mai ingeras... tu chiar esti rea, esti sadista as spune, pur si simplu iti place sa ne chinui cu postarile tale, iesite din "haosul creierului" tau si iesite din contest, subiect, numai pe aratura mergi... saraca de tine... !!! Ce naiba te mai chinui atata sa scrii... nu vezi ca din scurtcircuit in scurtcircuit dai ? In fine, fiecare are dreptul sa scrie aici ce-l duce mintea, dar tu esti pe dinafara rau... ! Altfel... esti o dulce cu mintea ta de copila zbuciumata...


te rog sa nu mă compari cu tine
ingerasulluptor1
Postat pe 24 Aprilie 2016 00:34
În familie trebuie discutat cu munca și cu banii de la început,
cel mai bine cu banii în separat, pt ca chiar dacă este soțul tau, ,, și cu familia ta cu mama ta ești cu banii separat, așa ca cu un barbat cu un străin care nu știi cât vei sta cu el, de ce sa ai banii ca comun cu el, pt ca barbatii nu stau cu femeile mocca, ei vor sa le ev curețe mocca mizeria trebuie de la inceput discutat , nu sa profite de pe urma ta,
eu una așa gândesc, eu nu miam pune banii la comun cu un barbat, ca sa ajung pe străzi când te cerți cu el ca zice ca toț baniii sunt ai lui,etc

ingerasulluptor1
Postat pe 24 Aprilie 2016 00:40
probabil ca ar trebui sa separam rautatea ,,fapta,, de rautatea ,,gand,,.
gandul exista, pentru ca toti traim frustrari,exista impulsuri, reactii la provocarile vietii.asta probabil confirma parerea ca ne nastem cu un fel de rautate. dar...de noi depinde sa alegem...daca transformam gandul in fapta. probabil asta inseamna ,,liber arbitru,,.probabil asta inseamna sa fii bun. sa alegi sa nu faci rau si sa nu dezvolti gandurile rautatii.
danielasab2000
Postat pe 24 Aprilie 2016 09:52
Mi-a placut referirea la sateni, cunosc o experienta similara si este adevarat ca cei care nu merg la scoala pot fi curati sufleteste tocmai pentru ca nu sunt partasi la competitie. Competitia ii inraieste pe oameni nimeni nu se naste rau! Dar atunci cand incerci sa castigi si sa faci bine pentru tine si sa presupunem nu iti iese, ti-o ia altcineva inainte uneori pe drept, alteori pe nedrept devii morocanos depresiv si poate chiar suicid, faptul ca oamenii nu se asculta intre ei cu atentie si nu de dragul conversatiei, atunci cand au probleme este o alta cauza care duce cu siguranta la inraire, nu este o prejudecata sa crezi ca oamenii rai au fost buni candva dar este o mare prejudecata sa crezi ca cei buni au fost buni tot timpul, de multe ori in viata exista cumpene si cu cat ne incearca mai mult o situatie sau problema, daca ii facem fata si devenim puternici devenim mai intelepti si asta poate duce si la generozitate sau bunatate. Influenta familiei are ceva de ziz si mediul in care ai fost crescut, in special cum se comportau ceilalti cu tine cat si influenta prietenilor care pot fi buni sau rai. Dar in fond si in definitiv nu exista o explicatie logica de ce unii oameni aleg sa fie buni sau altii o iau pe caile rele, nu se poate aduce un argument suta la suta acceptabil. Probabil ca de ce avem mai multe optiuni de aia si consecintele pot fi bune sau rele. Incearca totusi in textele tale sa nu fii prea categorica si sa folosesti cuvinte pe care le intelege toata lumea -nu spuneai ca ii apreciai pe acei saraci dar nu saraci cu duhul. Eh comporta-te ca atare. Nu discrimina. Arata-ti fata buna...caci lumea nu se schimba vreodata totul este o istorie care se repeta si succesul adevarat in viata inseamna sa ai si sa dai de la tine fara remuscari!!!
Andrea_Andres_1
Postat pe 24 Aprilie 2016 13:15
De la: garbo003071, la data 2016-04-23 17:53:07Buna tuturor
Aseară,profund dezamăgită de ceea ce se întâmplă în lumea în care trăim..ma gândeam sa scriu câteva cuvinte referitoare la aceasta tema..culmea e ca ATI postat acest subiect mi s-a dat ocazia sa îmi descarc sufletul.Nu sunt o scriitoare desăvârșită ,asa ca îmi cer scuze pentru modul de exprimare.
Încep cu o scurta povestioara.
In albumul de finalul clasei a Xll-a ,doamna mea diriginta îmi spunea "copilul dispus sa îsi dea sufletul lumii",cel care spunea "o sa fie bine",nu doar pentru mine ci si pentru ceilalți.
Ei bine ,am o mulțime de defecte..dar am încercat mereu sa caut o părticică de bunătate în oameni..si din păcate dezamăgirea mea e foarte mare.
Am muncit în tara,si peste hotare...si mi-am câștigat pâinea oriunde prin muncă si seriozitate.Nu lucrez în domeniu în tara neavând "relațiile"necesare,iar în strĂinătate sunt apreciată pentru calitatea muncii mele,dar sansele de a avansa sunt mici..de cei ca mine se profita,in final în pozitii superioare ajunge oamenii lor,poate nu la fel de pricepuți si leneși.
In secolul vitezei cam cu asta ne confruntam...care are cele mai bune relații...capacitatea nu mai are importanta când "cunostinta lui x trebuie sa ocupe postul".
Cat despre răutate...cea mai cruda forma e cand vine de la persoanele pe care le iubesti.
Cum poate o persoana care azi te iubește,mâine sa se comporte ca si cum nu ai exista?de ce la cea mai mica neînțelegere persoanele prefera sa fuga ,sa se jignească....si nu sa îmi rezolve problemele?
Cred ca viata e simpla..suntem singurii vinovati de problemele care apar pe parcursul ei.
Poate nu suntem capabil sa schimbam ceva în sistemul "pila",dar am putea sa o facem în familiile noastre,in cercurile apropiate....asa gândeam pana nu de mult...acum..mi-am pierdut orice speranța.
Credeam în relații în care oamenii se respecta,îsi vorbesc frumos,se iubesc pentru bunătatea pe care o găsesc unii în altii,pentru fidelitate......acum constat ca unii considera aceste valori sunt plictisitoare..si dacă azi le-a apreciat,mâine l-au uitat.
M-am uitat tot timpul la sufletul omului,văzând partea buna a fiecaruia..iar dacă am fost jignita cu răutate nu am răspuns cu aceeași moneda...nu am aruncat cuvinte care stiam ca nu mai pot fi sterse.
Acum va întreb pe voi...când răutatea vine de la persoane iubite...ce sa ne mai așteptăm de la necunoscuti,de la restul lumii?
Dezamăgirea provocată de persoane dragi ,sau nu foarte apropiate,am întâlnit-o fiecare dintre noi,cred,eu ma număr printre acele persoane...dar ceea ce e ma doare...nu e ca pierd un prieten,doi,zece,un job...durerea e ca sufletul meu încetează sa mai creadă în bunatate...in adevăratele valori..vad doar oameni falsi,pe interes..si care arata o latura a omului pe care nimeni nu ar vrea sa o cunoască..răutate..lipsa de compasiune si respect.
Copilul care era dispus sa îsi dea sufletul lumii ...nu mai exista,nu mai crede în bunătatea din oameni..inima lui a obosit sa întâlnească oameni prefăcută,fățarnici...care uita de unde pornesc,pt care bunătatea nu înseamnă nimic.
Lumea în care trăim e plina de răutate,invidie...si nu cred ca mai poate fi salvată...eu am obosit sa mai cred în ea.



Nu-mi mai aduc bine aminte cine spunea (cu aproximatie) ca...

..."De fiecare data atunci cind ideatzia noastra intra in coliziune cu realitatea inconjuratoare Universul plinge, lumea se uritzeste iar noi devenim mai tristi si mai saraci sufleteste...

Bunatatea nu e o conditie a co-existentei cu ceilalti, ci trebuie sa fie o stare in sine a existentei noastre ca fiintze rationale...
Datoria noastra de a fi sau macar de a incerca sa fim buni nu e o obligatie sociala, comportamentala sau morala, e chiar unica conditie de a ne simti impliniti ca oameni!

Aceasta ratiune de a exista 'moral' e de dincolo de ... volumul cerebral, vorbirea articulata, capacitatea de a face planuri si de a scruta viitorul sau de introspectia filozofico-morala asupra destinului nostru in Univers..."

Asa ca, pt. a te simti bine tu cu tine insatzi, va trebui sa fii in continuare, neconditionat si fara regrete si intrebari zbuciumante, nu dispusa ci chiar...

..."hotarita sa iti dai in continuare 'sufletul' lumii!"

Pentru ca de fapt paradigma bunatatii 'gratuite' fatza de ceilalti e doar reflexia si reflectia modului in care sintem - sau nu - buni chiar cu noi insisi...

garbo101426
Postat pe 24 Aprilie 2016 13:36
Foarte interesant topic, dar si greu de abordat. Si eu sunt de parere ca unde este prostie, si lipsa de educatie, este si rautate, si ignoranta.Ea ar rezulta dintr-o ingusta intelegere a lucrurilor, din nepunerea mintii la lucru, o intelegere limitata si o interpretare gresita a vorbelor, actiunilor, rezultatelor bune, pe parte profesionala, financiara, de familie, ale altor persoane.Toate aceste rezultate, se pot obtine prin munca, organizare, planificare, obiective clare, principii sanatoase,dupa care te conduci in viata.Comportamentul uman tine cumva si de caracterul oamenilor, depinde de rabdare, de toleranta, in intelegerea semenilor.Oamenii simpli de la tara, care muncesc cinsit, ii respecta pe vecini si consateni, care nu au multe clase, dar au bun simt elementar, respect si credinta in Dumnezeu, de multe ori sunt superiori celor cu mai multe clase.
Ce sa faci, cand omul a terminat liceu, facultate, dar nu are cei 7 ani de acasa terminati cum trebuie, au multe lacune in comportament, care greu se corecteaza cu trecerea timpului.
garbo_428351
Postat pe 24 Aprilie 2016 16:25
Pai așa le place la bărbați răutatea, pt ca ei vor ca ab femeile sa fie buni doar cu ei, dar ura șio pot ddescărca pe alți oameni,
și femeile ii în ia ca exemplu pe barbati, fac si în ele tot la fel, pretind de la alții sa a fie buni cu doar cu ele dar ura sa si o descărce pe alții
ingerasulluptor1
Postat pe 24 Aprilie 2016 16:27
De la: garbo101426, la data 2016-03-11 14:14:48Constat - din ce in ce mai frecvent si deopotriva neplacut surprins si ingrijorat - ca multi semeni de-ai mei considera in mod superficial ca rautatea ar fi urmarea prostiei si lipsei de educatie. Iar aceasta perceptie a devenit in timp, volen-nolens aproape, un fel de ... 'norma' sociala de inter-relationare umana si de raportare la cei din jur...
Aceasta simplista si chiar nedreapta prejudecata mi-a repugnat dintotdeauna tocmai datorita usuratatii ei evidente, facuta parca sa 'dogmatizeze' cartezian o latura considerata insultatoare (nu stiu nici acum de ce) la adresa existentei celorlalti.
Iar 'legatura' lipsita de profunzime dintre rautate si prostie/lipsa de educatie confirma, in opinia mea, refuzul obstinativ si ignobil al realitatii faptului ca in viata sintem cel mai ades victimele doar propriilor noastre preconceptii...
.
Mi-aduc bine aminte ca atunci cind eram copil, cu foarte multi ani in urma, mergeam des la tara la bunicul din partea mamei.
Si tot mergind asa, an de an, am ajuns sa-i cunosc binisor cam pe toti satenii de-acolo.
Si am putut constata ca mai toti erau saraci (unii chiar pauperi), aproape needucati (4 clase elementare nu pot fi considerate educatie, nu?) si teribil deee ... 'prosti'.
Evident dupa standardele de la oras sau ale cuiva cu scoala, ca mine de exemplu...
.
Ceea ce pot insa sa va asigur este faptul ca toti taranii aia - da' absolut, toti fara nici o deosebire - nu erau citusi de putin rai 'fundamental', plini de resentimente grave sau pur si simplu ... ai dracului la modul profund! Chiar daca, evident, aveau multe, foarte multe de 'impartit' intre ei mai tot timpul...
Am putut observa insa in acei ani si ca toti satenii erau foarte harnici si muncitori, politicosi aproape pina la umilinta, curati sufleteste si increzatori de dincolo de ratiune intr-un Dumnezeu benevolent si a toate protector.
Am vazut cu claritate si ca erau generosi, saritori la nevoie si, mai ales, erau dotati cu un exceptional instinct natural, cu un bun simt si o moralitate comunitara cum nu mai gasesti nici la cei mai bine crescuti si educati oameni ai zilelor noastre!
E-adevarat, toate abservatiile astea le-am facut cu foarte multi ani in urma, eu vorbind aici practic despre o civilizatie taraneasca aparent disparuta, apusa, extincta aproape cu totul de pe la noi. Si, cred eu, iremediabil 'compromisa' si imposibil de recuperat...
.
Prostia este un 'dat' natural.
Prostia are aparentza unui ghinion al sortii.
Prostia poate fi chiar un stigmat al propriei vieti, da' in nici un caz nu este un pacat, un blestem sau o deficientza de caracter!...
.
Lipsa de educatie e cel mai ades o 'trasatura' a mediului in care te-ai nascut, din care provii sau ai copilarit si e urmarea 'zestrei' unor parinti needucati si ei, inconstienti sau de-a dreptul ticalosi.
In orice varianta insa, ghinionul unei atari situatii e foarte greu de intors daca n-are cine sa se ocupe temeinic de educatia ta sau daca n-ai in tine minima vointa lasata de la natura de a 'evada' din mediul acela ostil.
Ori acea 'scinteie' divina care face diferentza intre a fi si a putea fi!...
.
Asadar rautatea n-are 'motive' aparent intrinseci si nici un caz nici date constitutive de a avea vreo legatura biunivoca si directa cu prostia si/sau lipsa de educatie, asa cum am aratat 'observational' in primele rinduri...
Rautatea nu e nici macar un dat genetic, desi sintem atit de des tentati sa credem ca semeni de-ai nostri chiar par a fi rai din nastere atunci cind ii vedem cu cita 'placere' sint unii dintre ei plini de cruzime, nemernicie, venin si neomenie...
Rautatea umana in sine - in situ si in vivo - nici macar nu exista! Si nici nu poate subzista de 'sine statatoare'...
Rautatea umana este insa intotdeauna in corelare directa si de raportare la celelalte fiinte umane. Si este indisolubil legata de toate spaimele noastre cognitive si/sau gnoseologice nexplicate sau 'netratate'.
Rautatea are de cele mai multe ori caracteristicile unui fel de 'sindrom' disproportionat de ... auto-aparare fata de frustrarile continui si nedetensionate corespunzator cit si fata chiar de natura noastra permanent duala, divina da' si teribil de ... darwina.
Si, nu in ultimul rind, rautatea pare a fi inadecvarea ultima la o societate umana din ce in ce mai dementa in ' prioritatile' ei legate de ... succes, clase sociale, avere si faima, predominantza culturala a celor 'ajunsi' in dauna celor saraci, umili, declasati social sau 'handicapati' emotional sau cultural...
In fond, rautatea unora si mai ales cea 'generala' e chiar produsul sumei atitudinilor nostre ipocrite, egoiste sau doar tolerante.
Ori a ignorarii - pe principiul nu e treaba mea, nu ma bag - a 'micilor' si aparent benignelor derapaje comportamentale ale semenilor nostri.
Deraieri care in timp, nebagate in seama, trecute cu vederea si necorectate, devin...
...MARILE PROBLEME DE CARACTER de mai tirziu.
.
Marele Nietzsche avea o exceptionala asertiune, una dintre cele mai patrunzatoare vorbe de geniu spuse vreodata de o minte omeneasca:
..."Charakter ist Schicksal"...
..."Caracterul este Destin"...
Din pacate, poate tocmai datorita atitudinilor noastre egoiste si din ce in ce mai indiferente, destinul unora, al unor grupuri sociale sau chiar a unor intregi natiuni a ajuns sa fie dat, aproape apocaliptic, tocmai deee...
.
...LIPSA GENERALIZATA A CARACTERULUI !
.
P.S. Imi doresc sincer la acest topic o dezbatere cit mai la obiect, onesta, fara partis pris-uri lipsite de logica, o discutie cu argumente pro sau contra de bun simt si fara 'glumitze' deplasate asupra subiectului propus; deloc minor sau subsidiar in existenta individuala sau a societatii...
Vreau o atitudine consensuala fair, participativa si lucrativa chiar, izvorita din cunoasterea generala sau din experienta de viata a fiecaruia.
Si solicit o abordare lipsita de mistocarelile stupide sau chiar n.simtite ce incarca 'balastier' mai toate topicele din ultimii ani.
In sensul asta ii rog pe toti cei care sint tentati predilect spre ... caterinca, mistocareala, grobianism sau chiar agresivitate, sa se abtina de la 'sarjele' neprincipiale obisnuite.
Iar daca eventual chiar nu au opinii 'conforme', atunci macar sa aiba respectul cuvenit de a se defula doar in familie, intre prieteni, pe blog-urile/site-urile personale sau la topicele unde sint ... locatari permanenti.
.
Multumesc.
garbo262542
Postat pe 24 Aprilie 2016 17:06
Ca de obicei, unii incearca sa se tina de subiect, altii se indeparteaza iar ceilalti pur si simplu ... aiureaza!

E bine sa intelegem o data pt. totdeauna ca singurele 'obligatii' ... destresate de patos, incarcatura emotionala sau greutate 'atashatorie' pe care le avem cu adevarat pe acest Pamint sint doar cele fatza de ... propria persoana! Si nu vorbim sub nici o forma de egoism sau egocentrism aici...

Restul sint obligatii 'concrete' sociale, morale, de familie, legale, normale, umorale sau chiar de constiintza. Iar toate astea reflecta exact doar ... neputintzele noastre atashatorii biologice!

Parca mai 'va' pina la ubermensch-ul nietzschenian, nu-i asa?

Singura mea 'obligatie' odata ce am deschis topicul acesta a fost sa folosesc exact cuvintele pe care le consider eu necesare in a exprima cel mai bine ideile si convingerile mele...

Imi repugna sa gindesc cu capul altora, nu obisnuiesc sa scriu cu vorbele altora tot asa cum nu pot achiesa sa citesc si sa inteleg cu si prin experientzele culturale sau de viatza ale celorlalti altfel decit prin cuvintele scrise de ei, asa cum le-au formulat si au crezut ei de cuviintza ca ii reprezinta...

Educatia - putina sau multa - e de cele mai multe ori doar o alegere personala, nimic mai mult.
Nu putem fi toti geniali la fel cum nu putem pretinde sa ne exprimam pe noi insine exact de o maniera comprehensiva absolut intregului ... bobor!

Cu 4 clase, cu BAC-ul luat sau nu, cu doctorate in filozofie, sociologie sau psihologie, cititul e o forma educata de informare. Si de cultura, pt. cei care vor mai mult decit atita...

Mi-e imposibil de acceptat rational - ca scuza a nemerniciei proprii sau a altora -, o presupusa 'zestre' genetica a rautatii! Cele mai avansate cercetari in domeniul neurostiintzelor infirma total o asemnea stupizenie antinomic ... 'invers' xenofoba.

E cel putin de domeniul prostiei crase sa compari rautatea/bunatatea ciinilor cu rautatea/bunatatea oamenilor!
Fie si pt. 'simplul' motiv ca in timp ce animalele doar reactioneaza pe baza stimulilor externi - ele avind doar o 'memorie' hipotalamica nu si una afectiva (de aia si uita atunci cind ajung la un om bun abuzurile fostului stapin nemernic) -, omul e macar cu o 'treapta' mai sus, avind posibilitatea data de constiintza de sine, de RATIUNE si de liberul arbitru deee...
...A ALEGE !

Bref, voi prefera ORICIND o naturaletze, rationalitate si o franchetze poate naive si nu 'inalt' educate a la ... ingerasha luptatoare - de care te poti 'lua' cu atita rautate morbida doar pt. ca te consideri 'superior' cind tu de fapt esti 'mai sus' doar in magarie si batjocura -, decit o mizantropie nemernica de tipul ... "haosul creierului"!

Asta ca sa avem proprietatea termenilor cind vorbim despre saraci cu duhul versus sarmani cuuu ... caracterul!

N-o sa ma apuc acum sa tin pe-aici un excurs de semasiologie, semiologie chiar sau etimologie. Nu de alta, da' e absolut inutil mai ales atunci cind avem de-a face cu indivizi care pretind ca trebuie musai sa te cobori la mintea mediei statisticiii mizere a lui Iorga doar pe 'principiul' ca inteligentza nu e un ... bun de masa ce ar trebui sa ... ajunga la toata lumea!

Pe prosti ii voi trata intotdeauna cu respectul cuvenit daca prostia lor nu s-a insotit inca si cu rautate, transformindu-se deja in NEMERNICIE...
Pe rai ii voi trata cu 'rautatea' asertiunii ... veterinare a lui Pasteur:
..."Medicul salveaza oamenii in timp ce veterinarul salveaza ... Umanitatea!"...

Pe ticalosi si nemernici insa ii voi calca in picioare la modul cel mai dur, secant si transhant cu putintza ori de cite ori acestia vor resimti nevoia ... 'genetica' de a-si exercita in public ... 'prerogativele' ignobilei lipse de caracter proprii!

P.S.: Atita vreme cit nu se cunosc inca ... discriminantzele necesare intre 'a discrimina' si 'a face discriminare', eu voi continua sa 'ignor' sfaturile ... benevolente de buna comportare lingvistica sau semantica.
Voi prefera intotdeauna logica, ratiunea si ... sinceritatea!

...No offence!
garbo101426
Postat pe 24 Aprilie 2016 18:51
De la: garbo256044, la data 2016-04-23 11:19:58Exceptionala analiza !! Nu pot spune acum daca sunt sau nu de acord, pentru ca trebuie sa reflectez. O singura intrebare am, pentru ca ma preocupa si pe mine de foarte multi ani acest subiect. Daca rautatea este provocata de atitudinea celor din jur, daca nu ne nastem rai, inseamna ca rautatea este reversibila. Din pacate, viata ne demonstraza ca nu este reversibila. Mai este un aspect pe care nu il inteleg. Cum se face ca doi copii crescuti in exact acelasi mediu familial, care beau lapte din aceeasi cana, dorm in acelasi pat si sunt tratati absolut egal de catre parintii care ii iubesc si ii trateaza in mod egal, se formeaza diferit ca adulti? Unul e bland, empatic si cald, iar celalalt e egoist, rece si cu limba ascutita. Inclin totusi sa cred ca exista pe undeva si un factor genetic, poate de destin.



garbo101426
Postat pe 24 Aprilie 2016 20:18
Răutatea provine din educație, răutate înseamnă egoism, ura care provine de la necomunicare, neecooperare,

Multi părinți se sacrifica pt copii, se pun pe ultimul loc, și copii când cresc mari aștepta tot la fel ca altii sa muncească sa le dea lor și fac orice sa obțină așa ceva pt ca asa au fost educați.
ingerasulluptor1
Postat pe 24 Aprilie 2016 20:39
Și femeile se sacrifica pt copii, nu mănâncă ele și dau la copii, apoi poate este și frustrarea ei,, unii părinți dau la copii dar îi ttratează cu ura, în loc sa fie corecți sa împartă un mod egal, și când copii cresc mari așteaptă tot la fel ca altii sa se sacrifice pt ei
ingerasulluptor1
Postat pe 24 Aprilie 2016 20:44

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
pt fete!v-ati detestat vreodata statutul de femeie? 36 De la: irina31 21 Noiembrie 2009 21:16
topic pentru poezii stangace... 2065 De la: fleurdelis 29 Ianuarie 2016 21:13
Vacanta de Pasti 1 De la: garbo_1502 11 Aprilie 2012 17:53
ce ati daca, casatorite fiind,dupa 15 ani, va reintilniti cu un "fost", care intimplator v-a fost si coleg de clasa,iubirea la momentul respectiv, foarte intensa, iar acum, din vorba in vorba, se poate ajunge oricind mai departe...? 76 De la: Eugenia69 30 Mai 2011 19:29
cofetarie pt noi! 5 De la: Iryna_Iry 1 Aprilie 2012 22:36
Setari Cookie-uri