Durerile de cap, desi toate au aceleasi doua particularitati si anume durerea precum si localizarea sa la nivelul capului, totusi cauzele care le produc, tipul de raspuns sistemic precum si tratamentul sunt diferite.
- Apare in mai putin de 15 zile din luna
- De obicei debuteaza treptat si adesea apare la mijlocul zilei
- Poate dura de la 30 de minute pana la cateva zile
- Afecetaza adesea fruntea, tamplele, crestetul capului si partile laterale ale acestuia

Cefaleea de stres cronica – simptome:
- Dureaza mai mult de 15 zile pe luna
- Durerea tine mai mult timp

Simptome asociate cefaleei de stres:
- Oboseala cronica
- Iritabilitate, nervozitate, anxietate
- Insomnie
- Dureri de cap la trezire
- Tulburari de concentrare
- Sensibilizare la zgomot si lumina
- Dureri musculare generalizate
- Uneori stari de voma

Cauzele sunt reprezentate, dupa cum ii spune si numele, de diversi agenti stresori atat fizici cat si intelectuali: surmenajul intelectual sau fizic, nerespectarea ritmului somn-veghe, stari de foame, situatii conflictuale, schimbari meteorologice, intoxicatii cronice, alcoolism, tabagism, abuz de cafea, in boli infectioase insotite de febra sau in stari anoxemice (anemii). Mai este denumita si cefaleea vasomotorie. Cefaleea vasomotorie are caracter de apasare difuza, uneori chinuitoare, alteori se prezinta sub forma de intepaturi, sfredelire, tractiuni sau "lovituri de ciocan".

Cefaleea hipertensivilor/ hipotensivilor

Aceasta are caracter matinal, “in zorii zilei”. Aceasta cefalee se asociaza cu ameteli, tulburari de vedere, vajaituri in urechi si este localizata predominant in regiunea occipitala (la ceafa). HTA paroxistica evolueaza cu o cefalee puternica care se instaleaza brutal si este insotita de paloare, dispnee (senzatie de sufocare), dureri precordiale de tip anginos (dureri in capul pieptului), greturi si varsaturi etc. In hipotensiunea cefaleea are localizare frontala si se declanseaza in legatura cu schimbari de pozitie. Apare in special dupa diarei cu deshidratare masiva, dupa punctie lombara si traumatisme craniene.

Migrena

Migrena reprezinta acea cefalee care este precedata de o vasoconstrictie craniana urmata de o dilatatie intensa a vaselor intracraniene.

Simptomatologie:


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Ce trebuie sa stii despre durerile de cap.