22 Martie 2022 publicat în Lifestyle 260 share-uri

Sofia Ionescu-Ogrezeanu este prima femeie neurochirurg din lume, a cărei soartă profesională a fost stabilită de un caz de extremă urgență al unui copil rănit în cel de-al Doilea Război Mondial.

Sofia Ionescu-Ogrezeanu este prima femeie neurochirurg din lume, a cărei soartă profesională a fost stabilită de un caz de extremă urgență al unui copil rănit în cel de-al Doilea Război Mondial.

Prima femeie din lume care a devenit doctor neurochirurg

Sofia Ionescu-Ogrezeanu s-a născut pe 25 aprilie 1920 la Fălticeni, în Suceava într-o familie bună a acelei vremi. Ea a urmat Școala Centrală de fete din București și a intrat la Facultatea de Medicină Umană în 1939.

Primul stagiu de practică îl execută în cadrul departamentului de oftalmologie, iar câțiva ani mai târziu, în 1943, Sofia Ionescu-Ogrezeanu cunoaște primele taine ale neurochirurgiei.

Alături de prima echipă de neurochirurgie din România, considerată ca fiind echipa de aur, alături de dr. Dimitrie Bagdasar, întemeietorul neurochirurgiei românești, prima femeie neurochirurg din lume se îndrăgostește iremediabil de această disciplină.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cuvintele au puteri magice! Cărți pe care fiecare femeie ar trebui să le citească Capodopere ale Renașterii de la Brukenthal, expuse la Art Safari Nou, ediție limitată - Wonders of Jasmine

Un eveniment decisiv din cariera sa îl reprezintă momentul în care un copil grav rănit din cauza bombardamentelor ce cădeau în București în acele timpuri a avut nevoie de imediată intervenție.

Sofia Ionescu Ogrezeanu s-a oferit să îl opereze ea însăși, iar intervenția a fost un succes.

„Această operație mi-a decis viața pentru 47 de ani înainte, cât am stat în neurochirurgie, și mi-a adus-o la 180 de grade față de ceea ce îmi propusesem eu, o viață liniștită de medic internist în orașul meu natal, Fălticeni”, a mărturisit Sofia Ionescu.

Pentru meritele sale deosebite, prima femeie neurochirurg a fost răsplătită cu semnul de dustincție al Crucii Roșii, încă de pe vremea când se afla pe băncile facultății.

O româncă a fost numită la conducerea unei renumite organizații internaționale de business pentru femei Riscurile comune ale consumului de anticoncepționale Călătorește cu metroul și colecționează artă de Theodor Aman și Nicolae Grigorescu!

La începutul lunii martie a anului 2008, Sofia Ionescu-Ogrezeanu primește cea mai înaltă distincție din țară, Steaua României, în grad de cavaler.

Ea se stinge din viață pe 21 martie 2008, lăsând în urma sa o activitate profesională și un model feminin deschizător de drumuri.

Citate Sofia Ionescu-Ogrezeanu

  • Toata viata am fost numai pe fuga, nu stiu sa merg asa..


Pasiunile mele eterne sunt scrisul, cititul și comunicarea. Îmi place să mă exprim prin scris la fel de mult cum îmi place să am o discuție reală, autentică cu cineva. Mă bazez pe emoții în orice domeniu aș activa și cred...

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri