6 Aprilie 2015 publicat în Sanatate 21 share-uri

Ciuperca piciorului (piciorul atletului sau Tinea pedis) reprezinta o patologie destul de frecventa care apare din cauza mentinerii umiditatii piciorului.

Producand reale suferinte prin mancarimi si iritatii, ciuperca piciorului afecteaza aproximativ 15-30% din populatie. Studiile arata ca barbatii sunt predispusi acestei afectiuni de doua ori mai frecvent decat femeile. In sezonul estival, transpiratia picioarelor determinata de temperaturile crescute favorizează aparitia ciupercii.

Transmiterea ciupercii se poate face in spatii publice precum stranduri, piscine, dusuri sau vestiare publice prin contact indirect, prin folosirea prosoapelor, hainelor sau incaltamintei infectate. Aparitia acestei afectiuni poate fi insa favorizata si de alte probleme ale organismului, ca de exemplu circulatie deficitara, diabet sau imunitate scazuta.

Ciuperca piciorului se dezvolta in zonele umede ale acestuia:

- intre degete;
- sub unghii – si sub cuticule, este o zona propice de dezvoltare, mai ales ca aici oamenii rar se spala;
Aceasta afectiune se manifetsa printr-un miros fetid al picioarelor, prin transpiratia excesiva a acestora, prin formarea unor mici basici care se sparg si dau aspectul de piele ingrosata, uscata si exfoliata (atentie daca observati astfel de manifestari intre degetele picioarelor), prin ingrosarea si ingalbenirea unghiilor, apoi se extinde la restul piciorului, talpa capata un aspect cu piele uscata si exfoliata, apoi cuprinde calciul si se poate extinde chiar spre glezne, mai ales in cazul celor cu imunitate supresata.(via healthy.kudika.ro)

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile Persoana potrivită te va face să te îndrăgostești de tine, în primul rând 2 aspecte de care să ții cont pentru amenajarea unui colț cu piscină în curte

Foto: Shutterstock.com; picioare, pedichiura, ingrijire picioare

Foto homepage: Shutterstock.com; picioare, pedichiura

Ce cauzeaza ciuperca piciorului?

Ciuperca piciorului este cauzata de niste mici microorganisme care nu au nevoie de lumina soarelui ca sa supravietuiasca. Un cluster format din acesti fungi este responsabil pentru aparitia ciupercii piciorului.

Pe masura ce fungul patrunde tot mai adanc in unghie, acesta cauzeaza depigmentarea, ingrosarea si faramitarea acesteia. Unghia poate deveni alba, neagra, galbena sau verzuie si se poate chiar desprinde de deget. Chiar si zonele inconjuratoare se pot inflama si deveni dureroase, facand ca mersul pe jos sa devina dificil.

Aparent simplu de vindecat, ciuperca piciorului este o afectiune destul de inselatoare. Cel mai bine cunosc acest lucru numeroasele persoane care se confrunta in fiecare vara cu aceasta problema, nereusind sa o rezolve decat temporar si care de-a lungul timpului au tot incercat fara succes diverse solutii.

Atunci când mi-am dat seama că totul depinde de mine, m-am liniștit Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!  

Ciuperca piciorului: tratament

Tratamentul va fi indicat de medicul dermatolog, adesea acesta prescrie, pentru formele usoare ale infectiei, antifungice uzuale cu aplicare locala.

Daca acest tratament nu da rezultate cand pacientul se intoarce la control sau daca la prima vizita in cabinetul medical doctorul constata o forma grava, extinsa a infectiei, atunci se poate recurge la un tratament specific. In acest caz se recolteaza proba din zona infectata, proba care se trimite la laborator si se vor testa tratamentele antifungice (antibiograma). Va fi apoi recomandat tratamentul la care ciuperca este cea mai sensibila. Medicul poate prescrie si antifungice orale, care au o actiune puternica asupra ciupercii piciorului.

Pacientul va trebui sa urmeze de asemenea indicatiile de igiena si preventie a unei eventuale recontaminari, indicatii pe care le gasiti in randurile urmatoare.

MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR Ghid pentru alegerea mobilierului interior Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine?

Citeste mai departe si afla cum previi aparitia ciupercii piciorului>>>

Cum prevenim aparitia ciupercii piciorului?

Ce ar trebui sa faceti:

- schimbati zilnic sosetele, altfel se poate produce o recontaminare;
- fierbeti sosetele sau spalati-le la temperaturi ridicate in masina de spalat, folosind substante de curatare cu putere mare de dezinfectare. Ciupercile sunt destul de rezistente in mediu si nu pot fi distruse la temperaturi joase de spalare.
- in pantofi este recomandat sa folositi o solutie antimicotica pentru a distruge germenii din incaltaminte;
- folositi pudra care va mentine piciorul uscat in incaltaminte;
- spalati zilnic picioarele si uscati-le bine, in special la nivelul zonelor interdigitale – ciupercile se dezvolta cel mai bine in mediul umed.
- folositi papuci personali cand mergeti la dus sau la piscina;

Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) 5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare! Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice

Ce NU ar trebui sa faceti:

- nu umblati desculti in incaperi – in casa sau chiar in baie. In felul acesta cresteti riscul de infectare atat pentru voi, cat si pentru alte persoane sau membrii ai familiei, ciuperca putand supravietui pe suprafete.
- nu imprumutati prosopul personal si asigurati-va ca nu il foloseste nimeni in absenta dumneavoastra – in acest mod ii protejati pe ceilalti de riscul infectiei;
- nu va expuneti picioarele la rani si efectuati o pedichiura delicata. Ranile cresc riscul infectarii si extinderii ciupercii piciorului.
- nu purtati incaltaminte care pastreaza piciorul cald si umed pentru mult timp;
- nu imprumutati obiecte de uz personal: incaltaminte, sosete, ustensile pentru pedichiura, prosopul etc.
Sfaturile de mai sus au fost atent selectate astfel incat sa fie usor de pus in practica si utile totodata.

Luna plină din Scorpion 5 mai – efect de catalizator al unor mari schimbări pentru următoarele 3 zodii. Destinul lor este pe cale de a se împlini!   Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru? Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc?

Va dorim multa sanatate!


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri