ghid pentru o viaţă împlinită
Info
x
info
 
 


Info
x
info
 
 
Topicul anterior  /   Acest topic este inchis si arhivat!   /   Topicul urmator

Borsul traditional


Eu inainte imi umpleam singura borsul,adica eu il preparam, faceam rost de husti si era destul de sanatos ,de un timp cumpar dar nu sunt multumita.Oare linia tehnologica este destul de curata (sterila)?As vrea sa stiu daca producatorii folosesc numai tarate de grau?

DOAMNA,
EU UNUL DREG CIORBELE CU BORS UMPLUT IN CASA(EU UNU NU STIU SA FAC DAR IMI PLACE SA GATESC) SI DACA NU AM FOLOSESC ZEAMA DE VARZA IN CEL MAI RAU CAZ LAMAIE SAU OTET, DAR DE CUMPART, SA FIM SERIOSI.....NICIODATA NU E CEA CE AM VREA SA FIE ADICA HUSTI+TARATE=BORS

da ,intradevar, borsul din comert nu e bors,de ceva timp de cand am varza murata acresc cu zeama de varza dar tot nu ma las pana nu-mi umplu bors cu tarate de grau,am sa -ti dau reteta ,e f.simplu.

Va multumesc pentru felicitarile aduse.Gatesc cam de pe la 8 ani ,bunica a fost bucatar(Husi), mama(Craiova) este bucatar de meserie, si desii mai am un frate si o sora mai in varsta, eu am fost ucenicul si cea ce inseamna pasiune de a gatii toate s-au vasrsat in capul meu.Cel mai castigat , surprinzator fiind tata. Sunt originar din Predeal Brasov, dar m-am stabilit la Londra.Si cum mancarea lor este sub orice critica nu puteam sa nu-i fac pe englezi sa nu sufere cand e vorba de mancare.Husti daca am sa fac rost astept sfatul dvs.Tind sa cred ca copii si sotul dvs. sunt incantati cu o asa maestra.Va multumesc, cu respect va salut Samy

acum am intrat pe forum ,da, inteleg de unde atatea cunostinte despre bucatarie se trage din familie(culegator de cunostinte gastronomice din moldova ,oltenia...) dar se vede ca si tie iti place,ai ghicit sotul dar si copiii sunt mereu surprinsi de mancarurile mele ,ai dreptate daca ai putina fantezie poti gati foarte divers, orice si mai ales daca gatesti cu drag
salutari si numai bine!
p.s.n-am sa uit de bors


CUM SE UMPLE BORSUL "TRADITIONAL"

Huste stiti acum cum se obtine. Hai sa umplem bors.;


Un vas neoxidabil/borcan de 5l,o cana de huste,2 cani de tarite,2cani de faina de porumb,(cel mai bine ese daca puneti totul aproximativ...),toate aceste igrediente sa nu depaseasca 1/2 din volumul vasului.Amestecati totul cu apa rece, foarte important sa fie rece altfel opariti taritea si nu se mai inacreste. Cantitatea de apa sa fie atit cit sa omogenizati ingredientele si sa le amestsi bine.
Intre timp ,ceelalta jumatate din volumul vasului completati cu apa fiarta.cum faceti asta?, fierbeti apa intrun vas, ideal ar fi sa aveti si citeva crengute de vita de vie si, sau,de visin sa le puneti in vasul de apa in clocot.Dupa care lasati apa sa se mai raceasca adica ,sa puteti tine degetul in apa citeva secunde(nu clocotita),Daca umpleti borsul in borcan, inainte de a pune apa fierbinte, puneti dedesubtul borcanului lama unui cutit(nu se sparge borcanul),dupa care amestecati totul, inveliti vasul in prosoape sa stea inabusit si la cald, din cind in cind mai amestecati cu facaletul sau o paleta din lemn continutul din borcan,de ce ?, acesta este defapt secretul ,ingredientele se stratifica si merge greu procesul de inacrire.Daca respectati intocmai aceasta reteta si sa presupunem ca umpli borsul vineri seara cind vii de la serv. simbata dimineata poti prepara borsul traditional Romanesc.
Foarte important; nu lasati borsul inacrit in borcan mai mult de 3-4 zile, se imputeste. Puneti borsul in pet de plastic, in frigider. Poate sta 1-2 luni, deasemenea si o parte din huste intr-un borcanel cu filet si le pastrati la frigider.
Astfel veti avea in permanenta hustele voastre, si borsul vostru.Pentru ca, necesita timp, faceti o cantitate mai mare .
Daca vam putut fi de folos...succes.
Va doresc tot binele din lume. S.Dorina


Uraaa!!!!Am sa fac si eu bors acru.

Si io... ca merita :-)

ma bucur ca am gasit o reteta de bors, ca eu am tot incercat in fel si chip dupa retete de la atii dar nu mi-a reusit pentru ca mi-a spus sa pun apa fierbinte peste huste.Apoi ce sa va spun ca am asteptat si 2 saptamini sa se acresaca si nici vorba!Dimineata incerc sa fac dupa aceasta reteta ca imi place mincarea cu bors, desi in Ardeal nu se foloseste.Borsul e bun si in curele de slabire.

salut eu sınt ın strainatate i aici nu sınt hute va rog ımi spuneti i mie cum se fac?va multumesc.

se porneste cu drojrie de bere daca nu sunt huste

Buna,ma numesc ADRIANA si eu fac bors in casa si este foarte bun.In comert nu stii daca este totul asa ca la carte si mai bine ce fac eu este curat .Cum a scris si doamna reteta asa este asa folosesc si eu aceleasi ingrediente.tarite imi iau de la tara de la bunici fiicei mele si cele de porumb tot de acolo. eu mai pun o crenguta de visin in borcan si este mai bun.va salut si mai vorbim.

DE 14 ani de cnd snt cstorit nu am acrit ciorbele dect cu borș de putin ,soacra mea face frecvent .am s nvț și eu penyru c mi place și nu gtesc fr el ,din cte am vzut la ea nu este greu ,dar mai spune ea ca s fie acru trebuie s atingi cu fclețu pe cineva ru ,sau mai afurisit

va inselati amrnic eu lucrez intro fabrica de bors si se foloseste daor tarate de grau leustean si frunze de visin si iese un bors extraordinar de bun!!!! 95 la suta din cazuri iese acru si atunci cand nu iese este un conservant care il acreste....dar asta se intampla rar...... asta difera de la firma la firma

pai nu ne spui si noua la ce firma lucrezi? sa stim si noi de care bors sa cumparam...si asa scapam de chinul cu facutul de husti, amestecatul in bors si batutul cu facaletul pe unu rau...sa se acreasca.

Va rog sa-mi spuneti si mie: HUSTe sunt tarate obisnuite din faina de grau?

Salut. Despre cum se face 'huste', am scris la primul mesaj. De ce a disparut?????.L-am gasit pe google in schimb. Deasemeni am fost si delogata. Mi-am facut din nou cont, sunt aceiasi Dorina27. Va salut din nou. Pentru ca, a-ti intrebat cum se face huste, va raspund din nou.(am vazut ca, cineva a scris ca se pune drojdie,nu faceti asta ca se imputeste borsul si devine 'balos'.
Puneti piine uscata ,(sub nici o forma proaspata),
-5 ,6, felii de piine uscata.
- 1 cana de faina de porumb.
- 1 cana tarate de grau. toate la un loc sa fie cuprinse in apa calie(ca de framintat piine),amestecati din cind in cind in el.A doua zi fierbeti apa, o lasati sa se mai racoreasca(ferbinte dar, nu chiar clocotita la 50,60 grade aprox.) in care puteti pune o crenguta de visin, lastar de vita de vie,crenguta de leustean(neaparat uscat).sau seminte,Cantitatea de apa sa fie aproape egala cu cantitatea de compost care intre timp sa umflat.turnati peste si amestecati bine . Acoperiti vasul cu prosoape sa stea la cald si din cind in cind mai amestecati. in aproximativ 12 ore , ar trebui sa fie acru. Daca n u s-a inacrit inseamna ca ati gresit, fie ati pus prea multa apa fie ati pus apa prea ferbinte. Asta este reteta de huste. cind umpleti bors, va pastrati intotdeauna intr-un borcan in frigider propriea dvs.huste.

Cautati,Bors de putina de Tecuci, este mai bun decat cel pe care il facem acasa.

buna ziua,
am si eu o rugaminte in legatura cu borsul.Eu incerc de citeva zile sa fac bors, am folosit vreo 4 retete dar nu mi se acreste deloc. are culoarea necesara, gust de leustean, arata foarte bine dar nu este acru. Ce am facut fals? Ma puteti ajuta si pe mine plssssssssssssss. Ori aici postati ori daca doriti vom lua altfel legatura. Multumesc anticipat.

Simona

De la: robert0, la data 2008-09-15 17:24:23va inselati amrnic eu lucrez intro fabrica de bors si se foloseste daor tarate de grau leustean si frunze de visin si iese un bors extraordinar de bun!!!! 95 la suta din cazuri iese acru si atunci cand nu iese este un conservant care il acreste....dar asta se intampla rar...... asta difera de la firma la firma

De la: neydaby, la data 2009-01-06 13:20:43
De la: robert0, la data 2008-09-15 17:24:23va inselati amrnic eu lucrez intro fabrica de bors si se foloseste daor tarate de grau leustean si frunze de visin si iese un bors extraordinar de bun!!!! 95 la suta din cazuri iese acru si atunci cand nu iese este un conservant care il acreste....dar asta se intampla rar...... asta difera de la firma la firma




probabil nu toate firmele care produc si comercializeaza bors fac prostii dar eu am vazut acum cativa ani un reportaj in care arata cum o "firma" facea bors in cada si in butoaie insalubre!

Eu mananc bors de cand eram mic copil si mama si bunica umpleau.Acum mama nu mai umple si ia din comert.Eu beau bors si asa cum este el, brut adica.Pot sa va spun ca sunt firme mai bune si mai putin bune.Eu prefer sa acresc ciorba cu zeama de varza dar e f bun si borsul contine foarte multe vitamine printre care C si B'uri.

daca nu avem uste,nu-i problema,,,,,,,se pun intr-un castron de plastik ca tine cald,o bucata de paine uscata,o bucata de mamaliga calda,o mana de tarite de grau si o mina de malai,se amesteca toate,se pote pune o nuca de drojdie,se pune pe soba la loc caldut,dar nu FIERBINTE,se lasa cateva zile sa fermenteze compozitia,,,,dupa aceea se incalzeste apa 5 kg, se pun intr-un bidonas,galeata (de preferat sunt vasele de pamant ,cine are asa ceva)deci se pune apa calda impreuna cu compozitia fermentata dei zicem usti,si m-ai punem o mana de malai si una de tarate,se pun frunze de leustean,se amesteca se inveleste vasul cu o patura si se lasa linga o sursa de caldura pana a doua ZI!batranii spun ca trebuie sa tragi pe cineva de urechi,sa se supere sa iasa borsul acru,nu stiu daca e asa,dar stiu ca mie mi se acreste borsul!

cum se obtin hustile?!!sau cum se prepara borsul fara husti?

Floryyyy tu pe cine tragi de urechi de-ti iese borsul asa de acru?

as vrea sa im-i spuna si mie cineva cum se fac hustele pt. bors as vrea sa il consum in loc de apa. multumesc

nu ai pe nimeni care face?
intradevar, cam greu , mie mi-a fost "livrat" de la moldova o data si alta data am gasit la o cunostinta in bucuresti!
eu locuiesc la 1KM in afara bucurestiului si iti ofer cu placere

BORS=SANATATE CURATA,are toate b-urile in special , eu umplu bors acasa , nu acresc ceorbele decat cu bors.ati fiert vrodata sarmalele in varza dulce cu bors?nu?incercati.sant o delicatese.am dat husti la toate cunostintele mele , toata lumea gateste cu bors dar incerca-ti sa-l beti in loc de apa mai ales atunci cand este cald afara.

De la: mariuca32, la data 2008-09-17 10:54:06pai nu ne spui si noua la ce firma lucrezi? sa stim si noi de care bors sa cumparam...si asa scapam de chinul cu facutul de husti, amestecatul in bors si batutul cu facaletul pe unu rau...sa se acreasca.



care e firma aia?
eu cumpar pt al meu prieten doar bors de tecuci...din pacate..e un singur magazin pe care il stiu si unde se gaseste dar..acum stau in militari si magazinul este in dristor...la vreo ora de mers cu RATB in Bucuresti...pana acum 3 saptamani locuiam acolo...si coboram la aprozar acum...
Pls spune-ne firma...ca sa nu fie banat poti scrie cu spatiu:D sau ca la caietele de amintiri
T ....text...
E...text...

astept raspuns cu nerabdare!
Thanks !!!

De la: pilot1974, la data 2008-10-23 09:38:40Cautati,Bors de putina de Tecuci, este mai bun decat cel pe care il facem acasa.


Stii alt magazin in Bucuresti in afara de aprozarul de la intersectia Baba Novac cu Campia Libertatii (Dristor)??? daca da..spune-mi si mie...doar de tecuci folosesc..dar de unde sa mai cumpar acum :( ?

Varianta pentru tiparire   
Mergi la: