borsul traditional

ma dau batuta, nu reusesc sa aflu ce este ,,HUSTE" cu atat mai putin de unde il iau

Postat pe 17 Iunie 2009 09:48
este ceva din tarate, care se adauga la bors...ca sa iasa acru...
jabbayoda
Postat pe 17 Iunie 2009 10:05
daca nu aveti HUSTE atunci puneti intr-un borcan de 3 litri:2 cani (pt.ceai )de tarate de grau (eu le cumpar de la un magazin de paine,5kg=7,50 lei )1 cana faina de malai grisata ,muiati-le cu apa rece si adaugati acum la inceput drojdie proaspata cam cat o jumatate de nuca.lasati compozitia pana incepe sa faca basicute si apoi puneti apa la fiert iar cand fierbe stingeti focul si o lasati 5 min. apoi pune-ti un cutit sub borcan si turnati apa fierbinte si amestecati bine ,acoperiti cu o farfurioara si inveliti borcanul bine in prosoape si mai amestecati din cand in cand.a doua zi gustati borsul iar daca e acru il puneti la rece (nu in frigider)cu borcanul si cand se limpezeste il trageti in sticle si puneti sticlele la frigider iar hustea(grosul din borcan )o pune-ti intr-un recipient cu capac si il tineti in frigider pana umpleti din nou borsul.atentie nu se mai pune acum drojdie.aveti nelamuriri va stau la dispozitie.
ioana_50
Postat pe 17 Iunie 2009 11:25
NUUUUUUUU. asa se face. borsul. la huste nu umblii cu apa fierbinte.
Totul trebuie sa fie la temperatura camerei.. daca folosesti apa fierbinte ai taiat compozitia.
la huste folosesti doar apa calduta. Folosind drojdie,este bine dar, daca depasesti cantitatea ,poate sa se modifice gustul(nu prea placut, deoarece daca, nu esti pe faza se imputeste compostul.Atunci eu personal obtionez pe piine uscata care, are iningredient drojdie.
Odata ce ati inceput operatiunea , nu lasati de pe o zi/alta,totul tr, sa-lfaceti in timp de maxim 1/h. Altfel totul se zboseste si da gust indoielnic.Este exact cum ati face piine.dupa o ora deja se invecheste compozitia si piine dvs. da inapoi si se degradeaza.
La efectuarea compostului de "huste''. nu umblati cu apa fierbinte.Taiati formarea microorganismelor care inacreste hustea''.
dorina27
Postat pe 15 Iulie 2009 12:03
Dorina,eu umplu bors intr-un borcan de 10 litri dar peste huste pun taratea de grau si faina de porumb le inmoi cu apa rece apoi le las pana incepe sa faca cateva basicute ,dau apa in clocot o las 5 min si pun o crenguta de leostean si pun un cutit sub borcan,adaug apa fierbinte amestec si invelesc in prosoape mai amestec din cand in cand iar a doua zi trebuie sa fie acru ,il trag in peturi si le pun in frigider,umplu din nou borcanul de data asta cu apa rece si amestec ,nu il mai invelesc.se acreste binisor si il trag si pe acesta in sticle si il pun in frigider.vreau sa-ti spun ca tot blocul vine la mine dupa bors cu toate ca in ardeal nu se prea foloseste dar le-am invatat pe toate vecinele sa gateasca cu bors.pe mine ma invatat o femeie mai in varsta de prin partea iasului soacra unei prietene.
ioana_50
Postat pe 15 Iulie 2009 19:04
,,ma dau batuta, nu reusesc sa aflu ce este ,,HUSTE" cu atat mai putin de unde il iau,,
huste=Trte depuse la fundul vasului dup ncrirea borsului
ego_delly
Postat pe 16 Iulie 2009 08:24
eqo, nu te speria hai so luam pas cu pas:cum prepari hustea:
- 0 cana (cea de ceai )de tarate de grau
- 1/2 cana faina de porumb
- drojdie de bere cat o jumatate de nuca.
toate acestea le pui intr-un borcan de 3 litri foarte curat,le inmoi bine cu apa calduta si urmaresti procesul de fermentare amestecind din cand in cand.cand face primele basicute atunci pui in borcan o crenguta de leostean de preferinta uscat sau o crenguta de visin si incalzesti apa sa poti tine degetul in ea si torni in borcan,invelesti borcanul intr-un prosop pana a doua zi si amesteci din cand in cand.a doua zi daca s-a acrit il pui in peturi si il pui la frigider iar ce ti-a ramas IN BORCAN SE NUMESC HUSTE.




ioana_50
Postat pe 16 Iulie 2009 16:09
De la: ioana_50, la data 2009-07-16 16:09:31eqo, nu te speria hai so luam pas cu pas:cum prepari hustea:
- 0 cana (cea de ceai )de tarate de grau
- 1/2 cana faina de porumb
- drojdie de bere cat o jumatate de nuca.
toate acestea le pui intr-un borcan de 3 litri foarte curat,le inmoi bine cu apa calduta si urmaresti procesul de fermentare amestecind din cand in cand.cand face primele basicute atunci pui in borcan o crenguta de leostean de preferinta uscat sau o crenguta de visin si incalzesti apa sa poti tine degetul in ea si torni in borcan,invelesti borcanul intr-un prosop pana a doua zi si amesteci din cand in cand.a doua zi daca s-a acrit il pui in peturi si il pui la frigider iar ce ti-a ramas IN BORCAN SE NUMESC HUSTE.






cum adica 0 cana (cea de ceai )de tarate de grau????
mariuca32
Postat pe 21 Iulie 2009 12:32
deci,am vrut sa-ti spun ca taratele le masori cu o cana din care bei ceai,ca sa nu pui la nimereala.o data ce ai prasit hustea nu mai ai nevoie de drojdie,poti sa pui si leustean verde daca nu ai uscat.
ioana_50
Postat pe 21 Iulie 2009 16:03
Ce e asa de neinteles?O cana de ceai plina cu tarate.E o masura.Acum depinde ce intelege fiecare prin "cana de ceai","cana de lapte" etc.Poate e mai bine zis cana de 150,200,250 ml.
Grazzia
Postat pe 21 Iulie 2009 20:22
Nu stiu ce firme (fabrici) stiti voi, unde se prepara bors traditional fara conservanti, dar din proprie experienta am observat ca acest bors, chiar si tinut in frigider, isi schimba culoarea, ceea ce nu se intampla la cel preparat in casa... Asta m-a facut sa inteleg ca borsul din comert nu este chiar atat de natural, asa cum scrie pe eticheta.
zadumciva
Postat pe 10 August 2009 07:58
sigur ca nu e natural e ca acel pliculet de bors magic.daca umplii bors acasa vezi imediat diferenta cum se zice "CA DE LA CER LA PAMANT "
ioana_50
Postat pe 10 August 2009 09:04
...hustele de unde procuri ?
mutty
Postat pe 10 August 2009 09:43
Mutty,daca citesti ce am postat pe 16 iulie ai sa vezi cum prasesti hustea si tot procesul de umplere a borsului.
ioana_50
Postat pe 10 August 2009 20:41
va rog mult cine stie cum se prepar hustele ?aici unde sant nu am nici o sansa sa le ''imprumut ''de la cineva..va rog si va multumesc din suflet ..
tymori
Postat pe 12 August 2009 21:07
iata ce-am gasit,maine incerc...

Mod de preparare:
Intr-un borcan mare (eu am folosit unul de trei litri), punem tarate cam un sfert de borcan, adaugam malaiul si umezim putin cu apa rece pana se formeaza o pasta .Adaugam apoi 300 g huste pe care daca nu o avem o pregatim astfel: luam niste tarate si le amestecam cu putin bors cumparat cat sa se faca ca o pasta si lasam pentru cateva ore la temperatura camerei.
Dupa ce am pus ingredientele astea in borcan adaugam si crengutele de visin turnam apa fierbinte pana la umplerea borcanului si amestecam usor.Acoperim cu o farfuriuta deasupra si invelim borcanul intr-un prosop si pastram asa la temperatura camerei .Dupa 24 ore borsul este gata.La intrebuintare borsul se strecoara.
Dupa ce ce am scos tot borsul din borcan mai putem pune peste compozitia ramasa apa fierbinte si tot asa pastram la temperatura camerei pana a doua zi cand se va acri iarasi borsul.



Modul de preparare al borsului de tarate:
Se pun intr-un vas tarate de grau amestecate cu 1-2 pumni de tarate de porumb, pana se umple1/4 din volumul sau. Se umezesc apoi bine cu putina apa rece, dupa care se toarna apa clocotita pana ce se umple trei sferturi din volumul vasului. Se amesteca cu un facalet si apoi se adauga huste (tarate acrite de la bors). In lipsa hustelor se umezesc la inceput taratele cu bors in loc de apa rece. Dupa ce se amesteca bine se acopera cu o panza curata si se lasa sa stea la cald. Dupa 24 de ore borsul este gata. Cantitatea ce trebuie consumata se strecoara inainte de intrebuintare.
tury
Postat pe 11 Decembrie 2009 22:56
Incercati bors de putina "Cimbrisor" din Braila, se distribuie in Galati , Constanta si Bucuresti.
delly002720
Postat pe 27 Decembrie 2009 17:18
BORS TRADITIONAL

Bors traditional, inseamna supa inacrita traditional, cu bors din tarite. ACESTA ESTE BORS. Supa inacrita cu; zeama de varza,zeama de lamie, frunze de macris,prune crude, visine,otet etc. se numeste CIORBA si nu sunt traditionale.
Cum se obtine bors de tarite;
- Daca nu aveti huste, le puteti obtine astfel;
un vas de aprox.5L in care puneti o cana de tarite de griu,o cana de faina de porumb, 1/2 franzela uscata(este preparata cu drojdie si este buna), puneti lastar de vita de vie,crengute de visin, acestea din urma influenteaza inacrirea(daca gustati din lastarul de vita de vie sau visin veti observa ca este acrisor),da o culoare si aroma placuta borsului.
Toate aceste igrediente la un loc va trebui sa fie mai mult de 1/2 din volumul borcanului/vasului, complectati vasul cu apa calduta(nu opariti),amestecati bine , acoperiti cu un prosop sau mai multe, il lasati la loc cald. Trebuie sa amestecati in el din cind in cind .In 24 ore obtineti cuibul de bors f. acru.Dupa care scurgeti o parte din zeama obtinuta intr-un vas si il folositi la prepararea borsului traditional.Cuibul(hustea),o pastrati pt.a umple din nou bors.Va-m ajutat?
vpacurici
Postat pe 20 Ianuarie 2010 08:36
De la: vpacurici, la data 2010-01-20 08:36:03BORS TRADITIONAL

Bors traditional, inseamna supa inacrita traditional, cu bors din tarite. ACESTA ESTE BORS. Supa inacrita cu; zeama de varza,zeama de lamie, frunze de macris,prune crude, visine,otet etc. se numeste CIORBA si nu sunt traditionale./ end quote


Cu prima afirmatie sunt total de acord.Dar de unde ideea din a doua afirmatie?"Supa inacrita cu [.... ]se numeste ciorba si nu sunt traditionale"?Trecand peste dezacord, sa inteleg ca tu consideri ca doar borsul este traditional si alte tipuri de ciorba nu sunt?
Ambele preparate pot fi traditionale,atat timp cat sunt preparate dupa retete clasice si incetatenite de generatii intr'o anumita regiune.Sau nu?
Grazzia
Postat pe 20 Ianuarie 2010 10:40
Cum se obtine bors de tarite;
- Daca nu aveti huste, le puteti obtine astfel;
un vas de aprox.5L in care puneti o cana de tarite de griu,o cana de faina de porumb, 1/2 franzela uscata(este preparata cu drojdie si este buna), puneti lastar de vita de vie,crengute de visin, acestea din urma influenteaza inacrirea(daca gustati din lastarul de vita de vie sau visin veti observa ca este acrisor),da o culoare si aroma placuta borsului.
Toate aceste igrediente la un loc va trebui sa fie mai mult de 1/2 din volumul borcanului/vasului, complectati vasul cu apa calduta(nu opariti),amestecati bine , acoperiti cu un prosop sau mai multe, il lasati la loc cald. Trebuie sa amestecati in el din cind in cind .In 24 ore obtineti cuibul de bors f. acru.Dupa care scurgeti o parte din zeama obtinuta intr-un vas si il folositi la prepararea borsului traditional.Cuibul(hustea),o pastrati pt.a umple din nou bors.Va-m ajutat? Eu am FACUT! iese sigur!
vpacurici
Postat pe 20 Ianuarie 2010 17:16
Vreau sa stiu ce este ,,huste''.De unde pot sa fac rost sau se face in casa?

creata_delly
Postat pe 22 Ianuarie 2010 21:32
Creata de ce nu citesti cu atentie ce scriem noi aici?Atunci ai sa intelegi totul!
b_laur14
Postat pe 23 Ianuarie 2010 21:18
se zice ca borsul iese acru daca esti nervos:)))
lidia44
Postat pe 26 Ianuarie 2010 22:30

mda,asta e scuza buna!
sunt alti"factori" !
mi-a placut!!imi aduce aminte de bunica care ne "manjea" cu ligura pt. bors sa ne " supere" sa iasa borsu acru!!
neydaby
Postat pe 27 Ianuarie 2010 16:26
De la: , la data 2008-01-26 09:57:07
CUM SE UMPLE BORSUL "TRADITIONAL"

Huste stiti acum cum se obtine. Hai sa umplem bors.;


Un vas neoxidabil/borcan de 5l,o cana de huste,2 cani de tarite,2cani de faina de porumb,(cel mai bine ese daca puneti totul aproximativ...),toate aceste igrediente sa nu depaseasca 1/2 din volumul vasului.Amestecati totul cu apa rece, foarte important sa fie rece altfel opariti taritea si nu se mai inacreste. Cantitatea de apa sa fie atit cit sa omogenizati ingredientele si sa le amestsi bine.
Intre timp ,ceelalta jumatate din volumul vasului completati cu apa fiarta.cum faceti asta?, fierbeti apa intrun vas, ideal ar fi sa aveti si citeva crengute de vita de vie si, sau,de visin sa le puneti in vasul de apa in clocot.Dupa care lasati apa sa se mai raceasca adica ,sa puteti tine degetul in apa citeva secunde(nu clocotita),Daca umpleti borsul in borcan, inainte de a pune apa fierbinte, puneti dedesubtul borcanului lama unui cutit(nu se sparge borcanul),dupa care amestecati totul, inveliti vasul in prosoape sa stea inabusit si la cald, din cind in cind mai amestecati cu facaletul sau o paleta din lemn continutul din borcan,de ce ?, acesta este defapt secretul ,ingredientele se stratifica si merge greu procesul de inacrire.Daca respectati intocmai aceasta reteta si sa presupunem ca umpli borsul vineri seara cind vii de la serv. simbata dimineata poti prepara borsul traditional Romanesc.
Foarte important; nu lasati borsul inacrit in borcan mai mult de 3-4 zile, se imputeste. Puneti borsul in pet de plastic, in frigider. Poate sta 1-2 luni, deasemenea si o parte din huste intr-un borcanel cu filet si le pastrati la frigider.
Astfel veti avea in permanenta hustele voastre, si borsul vostru.Pentru ca, necesita timp, faceti o cantitate mai mare .
Daca vam putut fi de folos...succes.
Va doresc tot binele din lume. S.Dorina




multumesc pt reteta, dar te rog spune-mi ce este "huste" si unde se gaseste.
multumesc
vivacedonna
Postat pe 1 Februarie 2010 15:08
De la: vivacedonna, la data 2010-02-01 15:08:33
De la: , la data 2008-01-26 09:57:07
CUM SE UMPLE BORSUL "TRADITIONAL"

Huste stiti acum cum se obtine. Hai sa umplem bors.;


Un vas neoxidabil/borcan de 5l,o cana de huste,2 cani de tarite,2cani de faina de porumb,(cel mai bine ese daca puneti totul aproximativ...),toate aceste igrediente sa nu depaseasca 1/2 din volumul vasului.Amestecati totul cu apa rece, foarte important sa fie rece altfel opariti taritea si nu se mai inacreste. Cantitatea de apa sa fie atit cit sa omogenizati ingredientele si sa le amestsi bine.
Intre timp ,ceelalta jumatate din volumul vasului completati cu apa fiarta.cum faceti asta?, fierbeti apa intrun vas, ideal ar fi sa aveti si citeva crengute de vita de vie si, sau,de visin sa le puneti in vasul de apa in clocot.Dupa care lasati apa sa se mai raceasca adica ,sa puteti tine degetul in apa citeva secunde(nu clocotita),Daca umpleti borsul in borcan, inainte de a pune apa fierbinte, puneti dedesubtul borcanului lama unui cutit(nu se sparge borcanul),dupa care amestecati totul, inveliti vasul in prosoape sa stea inabusit si la cald, din cind in cind mai amestecati cu facaletul sau o paleta din lemn continutul din borcan,de ce ?, acesta este defapt secretul ,ingredientele se stratifica si merge greu procesul de inacrire.Daca respectati intocmai aceasta reteta si sa presupunem ca umpli borsul vineri seara cind vii de la serv. simbata dimineata poti prepara borsul traditional Romanesc.
Foarte important; nu lasati borsul inacrit in borcan mai mult de 3-4 zile, se imputeste. Puneti borsul in pet de plastic, in frigider. Poate sta 1-2 luni, deasemenea si o parte din huste intr-un borcanel cu filet si le pastrati la frigider.
Astfel veti avea in permanenta hustele voastre, si borsul vostru.Pentru ca, necesita timp, faceti o cantitate mai mare .
Daca vam putut fi de folos...succes.
Va doresc tot binele din lume. S.Dorina




multumesc pt reteta, dar te rog spune-mi ce este "huste" si unde se gaseste.
multumesc
neydaby
Postat pe 1 Februarie 2010 18:02

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Sa vedem...stii?:D 31 De la: CocoGeorgiana 27 Octombrie 2009 20:07
papanasi 29 De la: natalita 22 Mai 2010 15:20
temperaturi kusadasi 1 De la: b_roxanna 2 Mai 2009 20:12
Echipa Garbo iti ureaza La Multi Ani! 55 De la: iulia_dibu 12 Ianuarie 2015 15:03
Sandra, artista adolescentei mele...Cea mai buna melodie..."Maria Magdalena". 2 De la: garbo062513 21 Octombrie 2009 09:27
Setari Cookie-uri