Petele de tuș sunt pe cât de întâlnite, pe atât de persistente. Folosit pentru scris sau pentru a desena, tușul poate fi extrem de neplăcut când ajunge pe haine și pătează articolele vestimentare preferate. De aceea, v-am pregătit o serie de sfaturi utile, care vă vor ajuta să îndepărtați orice pată de tuș, folosind trucuri moștenite de la bunici, dar și soluții moderne.

Aflați care sunt acestea și fiți gata să vă luați la revedere de la petele persistente!

Petele provenite din pixuri și stilouri cu cerneală - ce se poate face

Pentru ambele variante, viteza de reacție este foarte importantă. Cu cât reușiți să acționați mai rapid, cu atât există șanse mai mari să scoateți petele. În cazul petelor lăsate de pixurile cu cerneală, puteți aplica următoarea tehnică:

  • Așezați un șervețel sau un prosop de hârtie sub pată, pentru a o absorbi
  • Picurați cu o pipetă câțiva stropi de alcool sau, în cazul unei pete mari, înmuiați zona pătată pentru câteva minute într-un vas cu alcool.
  • Clătiți sub jetul de apă rece și aplicați un agent de îndepărtare a petelor pre spălare, apoi spălați la temperatură înaltă, cu un detergent care să nu atace țesătura și să nu afecteze culorile materialului. Puteți utiliza cu încredere detergentul capsule de la Persil, pentru că acesta acționează în profunzime, având totodată grijă ca țesătura, să nu-și piardă culoarea sau forma.

În cazul tipurilor mai persistente de tuș, precum cele din markere sau cartușe de imprimantă, puteți încerca și altă variantă de curățare:

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Stresul scolar la copii – sfaturi si recomandari Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară
  • Clătiți pata sub apă rece pentru a îndepărta o parte din cerneală.
  • Umpleți un lighean cu apă fierbinte și turnați un detergent de rufe lichid fără înălbitor, cum ar fi cele din gama Persil Gel Color, și puțin amoniac. Puneți haina în apă, frecați ușor locul pătat cu degetele și lăsați apoi să se înmoaie între 30 de minute și o oră. Dacă pata nu iese în acest interval, haina poate fi lăsată și peste noapte, până când cerneala se estompează. La final, clătiți și spălați la mașină.

Petele de tuș uscate - ce soluții aveți la dispoziție

Petele proaspete sunt cel mai simplu de scos, însă nu întotdeauna avem posibilitatea de a acționa la timp. Dacă pata de cerneală a apucat să se usuce, tehnicile de mai sus ar putea să nu mai fie eficiente. În acest caz, puteți utiliza soluții speciale pentru îndepărtarea petelor de tuș, ținând cont totuși de un aspect: în comerț veți găsi diverse variante de înălbitori și solvenți dedicați scoaterii celor mai dificile tipuri de pete. Mulți dintre aceștia pot fi însă agresivi cu țesăturile, mai ales dacă vorbim despre cămăși, pantaloni sau alte tipuri de articole vestimentare ce și-ar putea pierde calitatea și culorile.

7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor 5 Măști pentru un păr mai sănătos, mai bogat și mai strălucitor 4 stiluri de dans pe care sa le dansezi in primăvara aceasta la Arthur Murray Bucharest

Optați pentru un detergent care să curețe petele persistente și să păstreze integritatea materialului, atât din punct de vedere al culorii, cât și al formei sale. Puteți folosi detergent capsule în mașina de spălat și la temperaturi reduse, de până la 20 de grade, însă în cazul petelor persistente de cerneală și tuș e cel mai bine să optați pentru o temperatură de cel puțin 30 de grade.

Trucuri casnice pentru îndepărtarea petelor de tuș

Pe lângă soluțiile de mai sus, puteți încerca și câteva trucuri clasice, folosite de părinții și bunicii noștri. Atenție însă: acestea pot afecta în unele cazuri materialul pe care încercați să îl curățați. De aceea, dacă este vorba despre un obiect vestimentar delicat sau costisitor, e mai bine să rămâneți la varianta detergentului. Iată care sunt trucurile pentru îndepărtarea petelor de tuș:

Caria dentară – ce este și cum se tratează 2 aspecte de care să ții cont pentru amenajarea unui colț cu piscină în curte Ghid pentru alegerea mobilierului interior
  • Încercați să dați cu fixativ pe pată. Alcoolul din acesta poate estompa cerneala, însă în același timp este posibil ca substanțele din compoziția fixativului să lase o peliculă lipicioasă pe haine. Puteți folosi fixativul pentru estompare, iar ulterior să puneți haina la spălat cu detergent.
  • Turnați lapte peste petele de tuș, înainte de a spăla hainele. Laptele trebuie să stea pe pată câteva ore, pentru a atrage substanțele din cerneală.
  • Sucul de lămâie este considerat și el o soluție rapidă pentru albire, datorită acidului din componență. Presărați întâi sare pe pată, apoi clătiți cu apă și frecați cu puțin suc de lămâie. Nu utilizați metoda în cazul țesăturilor foarte delicate sau a celor care riscă să își piardă culoarea.
  • Vodca poate fi utilă în cazul petelor, conținând o cantitate mare de alcool. O puteți folosi după ce ați absorbit cerneala cu un șervețel, înainte de a pune articolul vestimentar la spălat.
  • Unele persoane apelează la apă oxigenată, metanol sau acetonă pentru a îndepărta petele de tuș. Aveți însă grijă, pentru că aceste variante pot fi agresive cu țesăturile și toxice pentru organism.

Deși petele de tuș și cerneală sunt cu siguranță neplăcute, ele pot fi îndepărtate în cele mai multe cazuri, mai ales dacă folosiți produse de calitate. Întâmplările neprevăzute sunt parte din viață, dar cu soluțiile potrivite puteți lăsa în urmă stresul și consumul de energie, pentru a vă bucura din plin de fiecare zi.

Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine? Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România

Sursa foto: Image by Rajiv Kumar from Pixabay


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri