27 Aprilie 2023 publicat în Sanatate 10 share-uri

Caria este una dintre cele mai simple și frecvente afecțiuni ale aparatului dentomaxilar, ce poate să apară la orice vârstă. Dar care sunt cauzele apariției cariilor dentare?

Caria are etiologie multiplă. Obiceiurile alimentare nesănătoase (consumul exagerat de dulciuri), lipsa igienei dentare sau o igienă dentară precară, lipsa controalelor periodice la medicul stomatolog, calitatea și cantitatea salivei dentare, compoziția enzimatică a salivei, tratamentele îndelungate cu anumite medicamente, toți acești factori pot iniția sau accelera formarea cariilor.

Fazele de evoluție a cariilor dentare

  1. Caria reprezintă existența unei soluții de continuitate la nivelul smalțului dentar. În fazele incipiente, controalele periodice la medicul dentist pot ajuta la depistarea și tratarea rapidă a cariilor, fără a ajunge la fazele avansate care sunt deja însoțite de durere. Există o metodă de a identifica un eventual început de carie dentară, cu ajutorul unui burete impregnat într-un marker colorat.
  2. Dacă totuși caria dentară nu este depistată la timp, iar procesul carios depășește stratul de smalț ajungând să evolueze în dentină, atunci încep să apară și simptomele cum ar fi durerea la factori fizici, chimici, mecanici. De exemplu, sensibilitatea la rece și/ dulce este unul dintre primele semne de alarmă și momentul în care recomand cu tărie să se ajungă la un control de specialitate. În această fază, chiar dacă există sensibilitate, sunt șanse foarte mari de a se trata și conserva pulpa dentară și integritatea dintelui.
  3. În situațiile în care procesul carios ajunge să evolueze și să fie afectate camera pulpară și vitalitatea dintelui, atunci se impune devitalizarea dintelui și restaurarea lui cu reconstituiri corono-radiculare.

Cum se tratează cariile?

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 5 cadouri pe care i le poți dărui unui bărbat din viața ta

Tratarea cariilor presupune îndepărtarea țesutului dentar alterat (smalț și/sau dentina) și completarea spațiului creat cu material compozit sau cu mici piese realizate în laboratorul de tehnică dentară, care se numesc inlay-uri. Îndepărtarea țesuturilor dentare alterate se poate face cu freza dentară-procedura clasică sau cu laserul dentar, procedură ce este mult mai confortabilă pentru pacient și pe care noi, la Dent Perfect, o efectuăm cu regularitate.

Avantajele folosirii laserului sunt următoarele: nu se exercită presiune pe țesuturi, nu se dezvoltă temperatura la nivelul țesuturilor și, cel mai important, țesuturile dentare restante sunt sterilizate (unda laser sterilizează canaliculele dentinare și, astfel, eventualele bacterii infiltrate în grosimea dentinei sunt anihilate, ceea ce scade mult riscul de a se dezvolta o carie secundară).

Nu doar metodele de tratament sunt diverse, ci și materialele de obturație pot fi încadrate în mai multe categorii. Iar cele de ultimă generație sunt compozite cu nanoparticule de ceramică care au o duritate crescută, asemănătoare cu cea smalțului și cu stabilitate coloristică în timp.

Pentru cariile întinse în suprafață, recomand restaurarea morfologiei coronare cu ajutorul inlay-urilor, deoarece au stabilitate volumetrică, coloristică și rezistență net superioară.

Prevenirea cariilor dentare

Prevenirea cariilor dentare este importantă pentru menținerea unei danturi sănătoase și a unui zâmbet frumos. Iată câteva sfaturi pentru prevenirea cariilor dentare:

1. Igiena orală regulată: Spălarea dinților de cel puțin două ori pe zi cu pastă de dinți și utilizarea aței dentare o dată pe zi ajută la îndepărtarea plăcii dentare și a bacteriilor care pot cauza cariile dentare.

2. Controlul consumului de zahăr: Limitarea consumului de alimente și băuturi dulci reduce expunerea dinților la zahărul care poate duce la apariția cariilor dentare.

3. Vizite regulate la dentist: Vizitele regulate la dentist, la interval de 6 luni, pot ajuta la identificarea și tratarea cariilor dentare în stadii incipiente, înainte de a deveni probleme mai mari.

4. Utilizarea produselor de igienă orală cu fluor: Fluorul ajută la întărirea smalțului dentar și poate preveni formarea cariilor dentare. Pastilele cu fluor sau pasta de dinți cu fluor sunt recomandate pentru prevenirea cariilor dentare.

5. Consumul de alimente bogate în calciu și fosfor: Consumul de alimente bogate în calciu și fosfor, cum ar fi laptele, brânza și iaurtul, poate ajuta la menținerea sănătății dentare.

6. Evitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool: Fumatul și consumul excesiv de alcool pot afecta sănătatea orală și pot crește riscul de apariție a cariilor dentare.

7. De asemenea, pentru a preveni cariile, recomandăm atât tratarea cariilor dinților de lapte pentru a asigura starea de sănătate a țesuturilor dentare unde vor erupe dinții definitivi, cât și sigilarea molarilor copiilor începând cu vârsta de 6 ani.

În general, menținerea unei igiene orale regulate și un stil de viață sănătos pot ajuta la prevenirea cariilor dentare și menținerea sănătății orale pe termen lung.

Pentru consultații și tratamente de specialitate de ultimă generație, ne găsiți la adresa noastră din

Strada Dr. Iacob Felix nr.76, Sector 1 București sau ne puteți contacta la (021) 320 60 90 / 0744 335 475.

www.dentperfect.ro

Sursa foto articol: Subbotina Anna/ shutterstock.com


Dr. Mina Camelia Vasiliu este fondatoarea clinicii Dent Perfect (www.dentperfect.ro), clinica dedicată unui zâmbet frumos și sănătos. Este absolventă a Facultății de Stomatologie, Universitatea...

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri