19 Aprilie 2024 publicat în Sanatate 1 share-uri

O acnee care nu cedează la tratamentele clasice poate ascunde o afecțiune mai profundă, de natură endrocrină. Și nu este singura boală de piele declanșată de o tulburare hormonală - alopecia poate apărea pe fondul unei dereglări hormonale, la fel hirsutismul. Acestea sunt situații în care ai nevoie de ajutor de la doi specialiști, pentru a te vindeca: medicul dermatolog și cel endocrinolog.

„Mai multe afecțiuni dermatologice au substrat endocrinologic și dacă nu tratăm și cauza, ci doar simptomele, șansele de vindecare a manifestării cutanate sunt reduse. Pacienții trebuie să înțeleagă că dacă dermatologul i-a trimis la endocrinolog, a făcut-o motivat, pentru că bănuiește o tulburare hormonală. Iar respectarea acestei recomandări e spre binele lor. Este necesară expertiza ambilor medici pentru stabilirea unui plan de tratament care să dea rezultate”, explică Dr. Maria Olaru, medic primar endocrinolog în cadrul clinicii Dr. Leventer Centre.

Cea mai întâlnită boală de piele cu substrat hormonal este acneea - acneea care afectează adolescenții, dar și cea întâlnită la femeile aflate la menopauză sunt declanșate de schimbările hormonale care au loc în aceste etape ale vieții. Tulburările hormonale generate de boli endocrine dau, la rându-le, reacții acneice.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Prestige Orchestra lansează piesa mirilor anului 2023. Ascultă „Ne unim destinele” Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice Luna plină din Scorpion 5 mai – efect de catalizator al unor mari schimbări pentru următoarele 3 zodii. Destinul lor este pe cale de a se împlini!  

„Hiperandrogenismul din sindromul ovarelor polichistice este asociat cu apariția acneei, la fel hiperplazia adrenală congenitală și tumorile ovariene sau suprarenaliene secretante de androgeni. Când avem o astfel de patologie de bază, tratamentul simptomatic al acneei este insuficient și ineficient, pentru că tulburarea hormonală rămâne și continuă să producă efecte la nivelul pielii”, subliniază dr. Olaru.

Și în cazul alopeciei trebuie căutate cauze endocrine. Dereglări ale glandei tiroide, cum sunt hipotiroidismul și hipertiroidismul, și un nivel ridicat de dihidrotestosteron, un produs metabolic activ al testosteronului, pot duce la căderea părului.

O afectiune endocrină poate fi motivul pentru care nu obții rezultate înghițind niște pastile și folosind șampoane care promit stoparea căderii părului. Din nou, este necesară intervenția endocrinologului pentru alcătuirea unui plan de tratament complet, care să trateze și cauza, pentru a vedea rezultate”, explică medicul.

Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!  

O altă condiție dermatologică în spatele căreia stă o cauză endocrină este hirsutismul sau pilozitatea excesivă la femei, care apare pe fondul unui nivel ridicat de hormoni masculini (androgeni), hormoni secretați de ovare și de glandele suprarenale. Cel mai des este incriminat pentru hipersecreția de androgeni sindromul ovarelor polichistice, dar același efect îl au postmenopauza, sindromul Cushing, hiperplazia congenitală a suprarenalelor și anumite tumori secretante de androgeni.

„Hirsutismul este, poate, cea mai evidentă manifestare a unei tulburări endocrine. Din păcate, multe femei pierd timp prețios încercând să rezolve partea estetică a problemei și abia când văd că nu-i dau de cap, se adresează medicului. Repet: numai tratând cauza, tratăm și efectul. Dacă abordăm situația superficial, în cel mai bun caz vom obține rezultate temporare”, explică dr. Olaru.

Foto: Photoroyalty /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri