crestinismul ezoteric

In starile de supraconstiinta "atunci cand te inalti mai presus de marginile constiintei" (Sf. Isaac Sirul) elementele obiective si subiective capata o cu totul alta valoare. Perceptia nu mai ia forma gandurilor "indata ce se iveste un gand acesta nu va mai capata forma si nu va mai lua chip" (Sf. Simeon Noul Teolog).

"Este lepadarea vremelnica de gandurile ce nu vin de la duhul" ( Sf. Grigorie Sinaitul) ca apoi isihastul sa resimta gratia duhului sfant si gandurile lui Dumnezeu. Acestea vin acum ca o perceptie subtila complexa si omniscienta. Apare o cunoastere totala a intregii manifestari, stari de clarviziune, clarauditie, prestiinta lucrurilor etc. Acestea sunt experimentate acum direct excluzand interventia gandurilor obisnuite. Apare doar un sentiment viu ca ele se intampla in tine. Pentru a explica aceste perceptii stiinte gnostice crestine au nascut termeni oculti preluati din crestinism, si simboluri crestine folosite in ocultism or acte divinatorii ori stiinte stravechi precum alchimie, kabala, tarot:
- Lapis Cristis, Vergo Imaculata, Graalul, sabia cruciatilor, androginul hermetic, piatra unghiulara, trandafirul de la braul maicii, Tetramorful etc.

Ocultismul incearca de asemenea folosirea unui limbaj holistic, transpus mintii noastre prin simboluri arhetipale cat mai cuprinzatoare si mai largi dar care totusi sa duca la esenta, la transcendenta. Spre exemplu:

Aurul in ocultism devine calitatea solara. Este o stare pe care ocultistul (fie alchimist, gnostic, ghicitor in tarot, kabalist etc) o invoca, un principiu pur stralucitor si nealterabil si nicidecum un metal in sine. Aceste simboluri sunt percepute de minte in stari de supraconstiinta. Atunci limbajul devine simbolic, arhetipal. Ilustrii profeti biblici precum si viziunile sfintilor contin aceste descrieri simbolice arhetipale tocmai pentru ca ei le-au perceput in stari extatice de supraconstiinta, acolo unde nu mai exista mintea obisnuita, sa traduca in idei, ganduri, concepte etc. De aceea toate descrierile ce tin de planurile divine apar atat in Biblie cat si in alte scrieri sacre ca fiind simbolice, oculte. Chiar si Isus si-a rebotezat discipolii pentru a-i readapta principiilor arhetipale. Ei devin astfel:
- Cei 4 evanghelisti sunt reprezentati de biserica ca fiind totodata taurul, vulturul, omul (varsatorul) si leul.
- Cele 4 simboluri reprezentand in toate traditiile mistice intregul
- Isus este de asemenea reprezentat ca fiind Mielul, inconjurat de aceste 4 elemente (pamant pentru taur, apa pentru om, aer pentru vultur si foc pentru leu).
- Izvorul reprezinta cunoasterea.

Toti cei care au avut perceptia adevarului vor folosi aceleasi simboluri arhetipale pentru a-l exprima. Apocalipsa este de asemenea o scriere perceputa in simboluri arhetipale. Ea nu poate fi tradusa decat de catre aceia care vad in duh ori care cunosc aceste simboluri arhetipale.

Cei care vad in duh daca vor avea ocazia sa vada Duhul Sfant coborand, ei il vor percepe ca fiind un porumbel sau mai multi. Porumbelul nefiind decat simbolul arhetipal pentru coborarea Duhului Sfant tradus astfel de minte pentru a-l putea concepe.

Titluri din domeniul: Crestinismul Ezoteric
alexxandra
Postat pe 13 Februarie 2010 15:05
si uite cum porumbelul din capul tau a mai scos o perla si a facut-o topic pe garbo....
tutankhamon
Postat pe 14 Februarie 2010 00:56
tut ce faci?cu porumbita?
garbo074997
Postat pe 14 Februarie 2010 00:58
De la: tutankhamon, la data 2010-02-14 00:56:52si uite cum porumbelul din capul tau a mai scos o perla si a facut-o topic pe garbo....
ai ceva de comentat pe baza subiectului din topic?ar fi mult mai interesant sa iti spui opinia,in acest sens.restul sunt divagatii,fara interes,in acest domeniu.
alexxandra
Postat pe 18 Februarie 2010 15:34
of doamne
yanya_charberet
Postat pe 18 Februarie 2010 15:42
De la: yanya_charberet, la data 2010-02-18 15:42:19of doamne [/quote


astept opinii asupra subiectului,daca te intereseaza.daca nu exista si topicuri de interes general,poate mai atractive,nu?multumesc ca esti un om inteligent,pace si lumina,iti doresc.
alexxandra
Postat pe 18 Februarie 2010 20:15
Iubirea si credinta in Dumnezeu nu consta doar in bani..Pt ca pe om nu il face fericit doar banii...Pt ca banii te fac fericit doar la suprafata..Dar in interior nu te simti deloc fericit..Pt ca ca un om sa poata fii iubit,trebuie sa fie optimist,sa gandeasca pozitiv.Si nu sa se comporte frumos doar cu anumite persoane cu care el are un interes...Pt ca nici un om nu este prost.Si va intelege ca esti pe interes.Poate nu el personal,pt ca multi nu constentizeaza realitatea...Ei doar reactioneaza,si nu constentizeaza multe lucuri datorita lipsei intelepciuniii.Pt ca ei nu se roaga...si nu au credinta.Traiesc in pacate.Si pacatele ne indeparteaza de Dumnezeu..Si asta ne face pe noi oamenii sa fim nefericiti
batman1
Postat pe 18 Februarie 2010 20:31
Mai Irino, sti cate pacare ti-ai facut tu pna acum la cate injurii ai adus semenilor tai. Nu ti-e frica de Dumnezeu.
alex2007
Postat pe 18 Februarie 2010 20:57
alex, nu te amesteca, stiE aleha si irinuca ce spun, aici e vorba de cretinism isteric!
pik_nik
Postat pe 18 Februarie 2010 21:03
persidadamian
Postat pe 18 Februarie 2010 21:05
Zero, de azi inainte voi fi foarte nesimtit cu tine pt ca nu meriti altceva. Asa ca taci in mortii matii de panarama ca m-ai disperat. Ai un creier de robot si intelepciune de lego. Nu-ti mai da cu parerea ca nici macar nu ai dreptul sa tragi aer in piept. Prostia ta e fenomenala iar credinta, in loc sa te trezeasca, te-a bagat si mai tare la fund. Noi suntem nefericiti ca exista caricaturi ca tine... Oameni fara cap si fara coada care nu-si vad lungul nasului si nici plapuma. Mereu dau din gura fara rost si nici macar nu s-ar remarca in crescutul morcovilor. Asa ca taci. Sunt satul de ineptiile tale si ideile unui creier semidezvoltat cu pretentii de marire... Capitan... NU? Rablo
sierra_ig
Postat pe 18 Februarie 2010 21:06

siero....
ai rabdat ce-ai rabdat...dar pana la urma..desertasi
LILO
Postat pe 18 Februarie 2010 21:08
Am si eu limitele mele
sierra_ig
Postat pe 18 Februarie 2010 21:14
dar se poate opri acest robot troglodit?
LILO
Postat pe 18 Februarie 2010 21:16
Piku am sa ma conformez, caci eu nu am studiile lui Irina la chestiile astea ma simt depasita și mai bine i cedez locul. Adica o las sa fie 01 .
alex2007
Postat pe 18 Februarie 2010 21:17
De la: sierra_ig, la data 2010-02-18 21:06:47Zero, de azi inainte voi fi foarte nesimtit cu tine pt ca nu meriti altceva. Asa ca taci in mortii matii de panarama ca m-ai disperat. Ai un creier de robot si intelepciune de lego. Nu-ti mai da cu parerea ca nici macar nu ai dreptul sa tragi aer in piept. Prostia ta e fenomenala iar credinta, in loc sa te trezeasca, te-a bagat si mai tare la fund. Noi suntem nefericiti ca exista caricaturi ca tine... Oameni fara cap si fara coada care nu-si vad lungul nasului si nici plapuma. Mereu dau din gura fara rost si nici macar nu s-ar remarca in crescutul morcovilor. Asa ca taci. Sunt satul de ineptiile tale si ideile unui creier semidezvoltat cu pretentii de marire... Capitan... NU? Rablo


sierra _ig..ai crescut in ochii mei ...ce-mi place dezertarea Lilo...uite, baiatul asta era calm ..dar nebuna l-a scos din pepeni inclusiv pe el ..
reyya
Postat pe 18 Februarie 2010 21:18
De la: sierra_ig, la data 2010-02-18 21:14:16Am si eu limitele mele

Sierra nu te mai enerva caci sincer nu are rost pentru ca nu ai cu cine sa te ntelegi. Stiu ca este deranjant, dar la ea nesimțirea primeaza.
alex2007
Postat pe 18 Februarie 2010 21:20
avantaj nebuna!

cine va pune mai s-o luati in seama?
pik_nik
Postat pe 18 Februarie 2010 21:21
Irina era buna la proba de ,,rezistenta " din cadrul facultatii de psihologie, sa vada aia cat rezistam cu una ca ea,pana bagam una bolnavului in ,,pifometru"...rezistenta , rezistenta frate dar pana cand..
reyya
Postat pe 18 Februarie 2010 21:22
Acum sta cuminte, cred ca sa speriat sau asteapta pna mai coace vreo replica specifica.
alex2007
Postat pe 18 Februarie 2010 21:23
Pik nik cand un cretin se baga in seama cu tine o data , de doua ori nu il iei in seama dar cand agaseaza non stop un forum intreg cred ca daca se alege cu ,,pifometrul " spart..e ,,cauza exoneratoare de raspundere" asta asa..neoficial
reyya
Postat pe 18 Februarie 2010 21:24
eu nici nu am rabdare sa citesc ce scrie /doamne zici c-ai ,cameleon azi e galbena,maine albastra,roz nu oboseste??????/
garbo074997
Postat pe 18 Februarie 2010 21:26
reyya, irina asta nu e un troll
ea atata poate, atata scrie. si daca n-ar fi atzatzata, si-ar scrie linistita conceptiile ei despre lume si viata, barbati si dumnezeu, intr-unul din multele ei topicuri.
de aici incolo te las sa gandesti singura ce ar fi urmat sa spun
dar cine recurge la mijloace neortodoxe ca sa-i inchida gura, pentru mine e cel mult la acelasi nivel cu ea, daca nu mai jos.
pik_nik
Postat pe 18 Februarie 2010 21:28
nu recurgem doar ne bate un gand
reyya
Postat pe 18 Februarie 2010 21:30
Da nu stie nimeni pe unde e? Am eu prieteni din astia care se ocupa cu gaurele "la umbra nucului batran"
sierra_ig
Postat pe 18 Februarie 2010 21:32
reyya, sunt de ceva timp pe forumul asta si irina m-a disperat de cap pur si simplu, dar crede-ma ca am vorbit cu ea, adica am spus cateva cuvinte la adresa ei, doar de 8-9 ori max, pt mine nu exista sar peste postarile ei ca si cand nu ar fii, nu merita sa-ti strici ziua pt ea, nu merita.
nelly05
Postat pe 18 Februarie 2010 21:35
Batman 1,ma bucur ca putem discuta,despre relatia cu Dumnezeu si viata pe Terra.sunt doua lucruri care se complecteaza.sper ca nu esti adeptul habotniciei.banul este mijlocul de trai,pe Terra.fara el nu poti sa traiesti,viata pe care insusi Dumnezeu,ti-o protejeaza.acest mijloc de a obtine cele necesare,traiului nostru,(banii)sunt si ei lasati pe pamant de Dumnezeu.in fiecare era prin care am trecut in evolutia noastra,au existat diferite mijloace de schimb,pt a iti procura cele necesare existentei. arata-mi mie un om care nu este fericit ca are bani ,sa isi satisfaca placerile si nevoile.tu esti nefericit ca ai bani?atunci doneaza-i,si din ce vei trai,caci trebuie sa mananci,sa faci plati,sa sa sa....deci banii sunt necesari pt ca invelisul nostru ,al organismului adica haina spiritului,trupul material,sa poata sa isi indeplineasca misiunea pe acest pamant.sigur ca daca am unbla fara acest invelis ,necunoscatorii ar intra in panica.sa sti ca Dumnezeu nu se supara,daca muncesti si plata muncii tale,este in bani.si acumsa revenim la partea spiritului,cum ii zici tu "nterior'.daca esti evoluat spiritual desigur ca esti cu credinta in Divinitate,esti optimist,gandesti pozitiv,iubesti universul care a fost creat tot de Dumnezeu,si din care facem parte si noi.referitor la comportamentul interesat,persoanele care procedeaza asa,vor suporta consecintele gandurilor ascunse ce ii anima.despre inteligenta,intelepciune,vreau sa iti spun un lucru constatat de noi oamenii.Dumnezeu ne-a inzestrat si ne-a dat si calea evolutiei,din toate punctele de vedere.dar ne-a dat si liberul arbitru.daca vrem sau nu sa evoluam.asta numai de noi depinde.daca ai primit inca de la nastere aceste daruri divine,si nu le dezvolti,ramai inapoiat di n vina ta ca individ.nu trebuie sa suportam toti ,aceste consecinte ,ale celor care sunt lenesi,dezinteresati de evolutia lor.fiecare constietizeaza,sa fi convins,nu lua in brate,omul inselator,care prefera sa traiasca pe spinarea altora.nu stiu ce intelegi tu prin rugaciune?doar da-mi Doamne!!dar implicatia noastra care este?multi nu stiu sa se roage.cerseala nu e rugaciune.nu uita ca noi am fost invatati sa si pescuim,nu numai sa mancam la masa altora.cred ca intelegi ce vreau sa spun,daca ai citit biblia.rugaciunea inseamna si implicarea noastra directa,in a face sia obtine ce dorim.ceri doar sa ti se arate calea,pe care sa mergi.asta e adevarata rugaciune.ce intelegi prin 'traieste in pacate'.parca pacatele au fost iertate.prin venirea propovaduitorilor de Dumnezeu pe pamant,noi am aflat ca exista Divinul,fara de care nimic nu ar mai fi.care ne iubeste neconditionat,care nu ne vrea raul,nu sta la panda sa ne numere greselile....etc.prin iubirea lui noi toti trebuie sa fim fericiti,ca avem un protector si un indrumator"".pacatele si nefericirea"',cum le zici tu,sunt consecintele faptelor si gandurilor noastre negative ,pe care trebuie sa ni le asumam,si sa invatam din aceste greseli.
alexxandra
Postat pe 18 Februarie 2010 21:37
Fac pacat acu dar... Ceata Ingerilor a vestit luminaaaaaaaaaaaaa
sierra_ig
Postat pe 18 Februarie 2010 21:40
allexandro..da-le mai scurte
LILO
Postat pe 18 Februarie 2010 21:40
Gizs!Not again!
AdrianaR
Postat pe 18 Februarie 2010 21:41

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
ce carti ai mai citit si ti-au placut ? 7 De la: garbo_475025 20 Septembrie 2017 21:20
The Secret-Law of Attraction,Rhonda Byrne 29 De la: allexanndrra 6 August 2012 12:12
vand carti! 12 De la: garbo107343 6 August 2012 11:58
este meritat locul trei la eurovision 2010 norway de paula&ovi? 19 De la: fleurdelis 30 Iunie 2010 06:50
Caut cartea Exorcistul 1 De la: garbo_500140 1 Iulie 2019 09:01
Setari Cookie-uri