Indemnizatia pentru cresterea copilului

Buna tuturor,

Imi cer scuze daca voi deschide un subiect despre care deja s-a vorbit, insa sunt noua pe acest forum si mi-e destul de greu deocamdata, sa gasesc tot ceea ce s-a vorbit la acest subiect.

Zilele trecute am aflat ca sunt insarcinata, desi nu planuisem asta si a fost o mare surpriza si pentru mine si pentru prietenul meu. De atunci am inceput sa-mi pun o multime de intrebari legate de ce va urma si mai ales despre acest subiect: indemnizatia. As avea cateva intrebari si v-as fi recunoscatoare daca ma puteti lamuri putin.

Eu sunt angajata de 1 an si 3 luni la o firma, insa am un contract pe perioada determinata, care expira in iulie 2010. In conditiile de fata, fiind insarcinata, nu cred ca se va mai pune problema prelungirii contractului meu mai departe de luna iulie, desi mi-as fi dorit foarte mult, mai ales acum. As vrea sa stiu daca, in cazul in care mi se va termina contractul definitv voi mai putea primi indemnizatie si cum se va calcula ea. Am auzit acum ceva timp ca se calcula in functie de veniturile realizate in ultimul an de activitate. Mai este valabil acest lucru? Sau este vorba de o suma fixa pe care o primesti timp de 2 ani?

Va multumesc pentru ajutor si sper sa fie bine.
YoanamY
Postat pe 16 Aprilie 2010 09:42
Buna YoanamY
Ti se va termina contractul pe perioada determinata si vei intra in somaj,iar apoi in indemnizatie. Numai maree grija ,ca in momentul in care ai terminat cu lucrul sa-ti faci repede dosarul de somaj si sa-l depui.
Calculul indemnizatiei se face astfel : se face media aritmetica a veniturilor nete (ce iei in mana) pe cele 12 luni inainte de nastere.Si se calculeaza 85 % din ele. Asta in cazul in care nu ai un salariu mediu si atunci vei opta pt suma fixa de 600ron.

Cate saptamani ai ?(de gravidutza)
bau
Postat pe 16 Aprilie 2010 10:11
buna, fiind insarcinata, normal firma ar fi obligata sa-ti prelungeasca contractul pana intri in prenatal, cu cateva luni, din cate stiu eu nu ai voie sa-i inchei contractul sau sa dai afara o femeie insarcinata. Sarcina usoara!
stefystefy_kidz
Postat pe 16 Aprilie 2010 13:49
buna
Stefy este totusi vorba de un contract pe perioada determinata, nu o da nimeni afara se termina contractul de munca de la sine...
Bau la mine s-a calculat 11luni anterior nasterii+luni in care am nascut...
yoanam mai ai o solutie in afara de somaj, cu cateva zile inainte de a se termina contractul intri in concediu medical si stai asa pana nasti. Pe perioada cat esti in concediu nu te poate da afara...
viobregar
Postat pe 16 Aprilie 2010 14:03
Vio in mod normal in lege scrie 12 luni anterioare nasterii,dar am vazut si eu calculul pe adeverinta unde cuprindea si luna nasterii.
Depinde cate luni are de sarcina,ca daca e la inceput nu poate sa-si ia atata timp concediu medical.
Iar cu somajul ar fi bine sa-si pregateasca dosarul dinainte ,sa poata fi solutionat repede,ca sa poata avea continuitate.
bau
Postat pe 16 Aprilie 2010 14:12
Stiu ce in lege zice 12 luni anterio nasterii, dar se calculeaza dupa 11 luni anterior nasterii...
Eu am avut concediu medical de la 6-7 sapt de cand am aflat ca sunt insaricata...
viobregar
Postat pe 16 Aprilie 2010 14:40
Iar daca vrea somaj ar trebui sa isi bage actele din ziua cand i se incheie contractul de munca...
viobregar
Postat pe 16 Aprilie 2010 14:41
da sin ziua in care i se incheie contractul,ca are nevoie de decizia de incheiere si de cartea de munca.

Vio daca nu te superi ca te intreb,dar tu cat ai avut salariu a locul de munca?

bau
Postat pe 16 Aprilie 2010 15:35
Concediul de risc maternal este concediul de care poate beneficia gravida salariata sau mama care isi reia activitatea la locul de munca dupa efectuarea concediului de lauzie si care desfasoara la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, daca angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu poate sa ii modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca ori, daca nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale.

Concediul de risc maternal se poate acorda, in intregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, de catre medicul de catre familie sau de catre medicul specialist, care va elibera un certificat medical in acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevazute de legislatia privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

Pe durata concediului de risc maternal se acorda o indemnizatie de risc maternal care se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si al carei cuantum reprezinta 75% din baza de calcul si care se plateste de angajator cel mai tarziu odata cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiva. Concediul si indemnizatia de risc maternal se acorda fara conditie de stagiu de cotizare.
bau
Postat pe 16 Aprilie 2010 15:36
3.200lei/luna si am avut 2 luni si contract de colaborare si aia au fost 2.800lei...Si acu calculat iau 2653lei+200 alocatia...
viobregar
Postat pe 16 Aprilie 2010 15:38
Tu vb acum de concediu de risc maternal care se ia dupa postnatal, eu am avut concediu in timul sarcinii adica sarcina cu risc...
Eu am avut asa concediu de la medicul de fam 30zile, apoi concediu pt sarcina cu risc de la 3 luni jumate pana la 32 sapt cand am intrat in prenatal...Am avut concediu medical 118 fara ce mi-a dat medicul de fam si fara ce prenatal...
viobregar
Postat pe 16 Aprilie 2010 15:42
ti-am scris salariu calculat la cartea de munca...ca in mana luam mai bine un pic...
viobregar
Postat pe 16 Aprilie 2010 15:45
Nu eu vorbesc de concediu de risc maternal care se poate lua in timpul in care esti gravida sau dupa concediul de lauzie .
Am scris in cazuri se poate lua acest concediu si se poate lua f greu. Angajatorul nu este obligat sa-ti dea acest concediu doar daca indeplinesti toate conditiile care le-am scris mai sus.
bau
Postat pe 16 Aprilie 2010 15:48
Pai poate luai in mana mai bine,dar aia nu conteaza.Conteaza doar ce e scris in acte pt calcularea indemnizatiei ,plus ca tu ai fost in concediu si ti s-a calculat 75%.
bau
Postat pe 16 Aprilie 2010 15:49
pai da ca mie mi-a calculat 85% din 75% pe unele luni. luam cu vreo 200 lei mai bine dupa calculele mele, dar nu conteaza. L a noi nu se obtine asa greu concediul si seful nu a avut nici o treaba mai ales ca eu am vomitat nonstop o sapt cat m-am mai dus la lucru...Chestia asta ca iti poate respinge concediul nu am stiut sau cel putin pe fonduri europene nu decide ANGAJATORUL ci autoritatea de monitorizare...
viobregar
Postat pe 16 Aprilie 2010 15:55
Pai daca angajatorul iti poate oferii toate conditiile ca serviciul sa nu prezinte un risc asupra sarcinii iti poate respinge concediul de risc.

Iar in noua lege din 14 aprilie 2010 concediul medical este verificat. Asa ca se v-a da f greu.
Ordonanta prevede si exceptii. Sunt o serie de afectiuni exceptate, pentru care se acorda certificate de concediu medical pentru perioade stabilite, altele decat cele care se incadreaza la afectiunile comune.
Astfel, durata concediilor pentru tuberculoza, neoplazii, SIDA, a concediilor pentru sarcina si lauzie, ingrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de munca si pentru carantina, precum si pentru risc maternal nu diminueaza numarul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afectiuni.
bau
Postat pe 16 Aprilie 2010 16:01
Nu reprezenta un risc in sine serviciul ci nervii angajatorului...avea ceva prob cardiace si cum simtea ceva discomfort isi revarsa nervii pe noi si am zis ca nu are rost sa imi pun bb in pericol...
viobregar
Postat pe 16 Aprilie 2010 16:15
Nu reprezenta un risc in sine serviciul ci nervii angajatorului...avea ceva prob cardiace si cum simtea ceva discomfort isi revarsa nervii pe noi si am zis ca nu are rost sa imi pun bb in pericol...
viobregar
Postat pe 16 Aprilie 2010 16:15
Acum doua zile mi-am facut un test de sarcina, ieri l-am repetat si ambele au iesit pozitiv. Saptamana viitoare sunt programata la medic si atunci voi afla cu siguranta cate saptamani de sarcina am :)))). Mai mult de 4 sigur nu sunt, pentru ca simptomele au inceput sa apara acum cateva zile si pana luna asta menstruatia a venit regulat.

Dar fiind asa neexperimentata, am 23 de ani, nu stiu cum sa procedez in legatura cu serviciul. In iulie cand mi se termina contractul, as avea cam 3-4 luni de sarcina. Si apoi, restul sarcinii, daca stau in somaj, banuiesc ca in calculul indemnizatiei se vor lua si lunile de somaj, ceea ce inseamna ca indemnizatia va scadea semnificativ...

Nu stiu cum sa procedez...cum sa-mi anunt sefii...la urma urmei nu sunt obligati sa-mi prelungeasca contractul :((( desi, luna trecuta cand am avut evaluarea de sfarsit de an financiar am primit un calificativ foarte bun si asigurarea ca mi se va prelungi si contractul. Atunci insa, nu stiam ca voi ramane insarcinata....

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri :).
YoanamY
Postat pe 16 Aprilie 2010 18:10
YoanamY decizia cred ca v-a trebuii s-o iei tu,probabil v-a trebuii sa vorbesti cu patronul sa vezi daca o sa-ti prelungeasca contractul,daca nu sa sti sa-ti pregatesti din timp dosarul,ca la data in care se incheie contractul sa il si depui.
Este adevarat ca atunci v-a scadea idemnizatia considerabil .
Te asteptam cu vesti.
Felcitari pt bebe Sa ai o sarcina usoara si la termen.
Pentru mai multe informatii suntem aici,dar prima oara sa rezolvi problema asta.
Somajul e in jur de 450ron , asa ca indemnizatia ar fi de 600ron.
bau
Postat pe 16 Aprilie 2010 22:07
Am si eu o intrebare: stiti cumva daca se pot redirectiona cei 2% din indemnizatia de crestere a copilului?
Sotul meu este preot si abia acum mi-am dat seama ca am fi putut sa directionam noi si prietenii nostri catre mica parohie la care e dansul paroh cei 2% din impozitul pe venit..
M-am trezit si cam tarziu ca toata lumea a facut deja acest gest.
Mi-ar fi de mare folos informatia asta ca parohia are mare nevoie de fonduri..
dirnela
Postat pe 24 Aprilie 2010 11:04
hello..imi spun si eu parerea pt ca acum cativa ani, pe cand aveam 24 de ani (adica acum aproape 4 ani) am fost intr-o situatie asemanatoare. Lucram la o banca, insa pe perioada determinata, deci puteam fi data afara oricand avea chef seful, insa pana sa mi se termine contractul, am ramas insarcinata; la aflarea vestii, seful a fost dezamagit si mi-a facut viata amara, vroia sa plec, dar se pare ca Dzeu mi-a deschis ochii, mintea, am intrebat pe ici, pe colo si nu avea nici un drept (chiar daca pana sa raman insarcinata am avut randament) sa o faca. Nu prea a acceptat ideea si cum spuneam m-a stresat enorm, chiar ajunsesem sa ii spun: daca voi pierde copilul si el va fi cauza, nu stiu ce ii fac (seful avea cu 1 an mai mult ca mine, 2 copii facuti la 18, resp 19 ani, crescuti de socri sau parinti, deci neexperimentat era el!!!) Am sunat la Bucuresti, eu fiind din Brasov si mi s-a explicat clar ca am dreptul sa raman la serviciu si apoi sa primesc indemnizatie (lucram de 4 luni, deci am facut cele 12 luni necesare, in timpul sarcinii).
In situatia ta, eu spun sa vorbesti fara nici o retinere cu seful tau, insa sa mai astepti sa vezi cat are bebe (daca ai vazut la test inseamna ca are cel putin 1 luna), si la implinirea a maxim 3 luni de sarcina sa ii expui situatia, ca s-a intamplat si vrei sa pastrezi copilul, altfel nici nu concepi!!! si daca vine cu tot felul de chestii ca va trebui sa te dea in somaj sau afara, ii poti spune ca dpdv legal nu are voie sa o faca, e dreptul tau!!! Insa in principiu cam trebuie sa fi sigura de implinirea celor maxim 3 luni, Doamne fereste, in perioada asta se pot pierde copii, apoi e ok, insa tu esti tanara si bebe se prinde bine :*. Dupa ce afla, ca o fata isteata ce vei fi (nicidecum neexperimentata :D) iti vei lua concedii medicale cat vei putea de des, asta dupa ce desigur vei vorbi cu ginecologul sau/si doctorul de familie (le poti explica situatia de la serviciu)..
Sunt cateva idei, pe care ti le pot impartasi. Acum sunt la sfarsitul celei de-a doua sarcini, azi am implinit 40 de saptamani si bebelina mea inca mai vrea sa stea la mami in burtica, prima tot bebelina este, Maia si acum va fi Medeea :).
Sanatate si mult curaj!! cereti drepturile!! daca nu e suficient ce am scris eu, mergi la primarie sau suna, mergi la dr de familie, peste tot unde ti se pot da informatii. Va fi bine!!
Felicitari!
iulmari
Postat pe 28 Aprilie 2010 16:51
nu are voie sa dea gravidele afara, da... si somajul se considera ca si cotizatie, deci poti aduna si somajul intre alea 12 luni cotizate
pinicuta
Postat pe 28 Aprilie 2010 16:59
salut tuturor! intradevar indemnizatia se calculeza de la data nasterii copilului in urma(12luni),este obligatoriu sa mearga sa-si rezolve dosarul de somaj ptr ca altfel va avea intrerupere in cartea de munca si atunci nu va putea beneficia de indemnizatie
kidz007534
Postat pe 29 Aprilie 2010 12:31
YoanamY anunta-i pe angajatori cat mai repede ca sa nu fie discutii de genul ca i-ai avizat in ultimul moment
alinakatt
Postat pe 29 Aprilie 2010 12:47
IN URMA CU 2 ani cand am ramas insarcinata cu primul copil,erau niste zvonuri cum ca ar fii reduceri de personal,si am citit legea ptr viitoarele mamici in care scria:trebuie anuntat in scris patronul cum ca esti insarcinata(cand sarcina are 12 sapt),ptr ca daca nu e scris nimic oficial la o reducere de personal te poate lichida,legea zice ca nu te poate pune in somaj decat in cazuri ff exceptionale,adeverinta ti-o da medicul ginecolog(cel putin eu asa am facut)
kidz007534
Postat pe 29 Aprilie 2010 15:10
.... din legea muncii dar nu mai stiu care articol: angajatorul nu are voie/dreptul sa te intrebe daca esti insarcinata !!!!!
din ce am citit tu ai mari sanse sa-ti prelungeasca contractul, daca ar sti de acum ca esti insarcinata crezi ca scad aceste sanse?
bafta
monachiuc
Postat pe 30 Aprilie 2010 08:25
SALINA SUSESI se afla in Timisoara, pe strada Motilor nr. 6 (intre P-ta
Sinaia si P-ta Maria)
TEL: 0725 217 077
office@salinasusesi.ro
www.salinasusesi.ro

Salina SUSESI din P-ta Maria (str. Motilor nr. 6) e cea mai moderna
din tara. E realizata in parteneriat cu concernul german KoenigsSalz, care
a mai construit saline in Germania, Austria, Italia si Spania ( Therme
Erding, Thermenhotel Bad Fussing, Therme Loipersdorf, Therme Bad Ischl,
Kinderhotel Serfaus etc etc). Salina SUSESI este o investitie realizata la
standarde germane, dupa un proiect german, principiul de functionare fiind
acelasi cu salinele europene enumerate mai sus.
Peretii si podeaua salinei sant realizati din sare naturala de la
salina Praid si din Muntii Himalaya.
O sedinta de terapie dureaza 50 minute. Pretul unei sedinte de terapie este 10 RON de persoana, iar pretul unui abonament de 12 sedinte de terapie este 100 RON (la 10 sedinte primesti gratuit 2 sedinte)
Este indicata repetarea terapiei de 12 sedinte dupa un
interval de circa 3-4 luni.

ORAR Luni-Sambata 10.00-20.00
Duminica doar cu
programare
Tel. 0725 217 077 (pt informatii si programari)
office_salinasusesi_ro
Postat pe 1 Mai 2010 08:32
Va multumesc tuturor pentru sfaturi si idei!
Am fost la medic si mi-a confirmat sarcina de 6 saptamani .
Intr-adevar, sansele sa mi se prelungeasca contractul sunt mari, am vorbi cu seful meu si mi-a spus ca in ultima sedinta au hotarat sa mi-l prelungeasca cu inca 6 luni, pana in ianuarie 2011. Deocamdata nu am anuntat ca sunt insarcinata. Este o situatie destul de dificila, deoarece la noi au avut loc restructurari si daca as anunta acum, inainte sa semnez actul de prelungire, sunt sigura ca nu mi l-ar mai prelungi.

M-am gandit si am ajuns la concluzia ca cel mai bine este sa astept, sa semnez si aceasta prelungire pe inca 6 luni si apoi sa fac anuntul. Stiu ca nu este un lucru frumos, dar pana la urma interesul meu este sa am continuitate in anul dinaintea concediului de maternitate si daca asta este singura optiune, atunci asa voi face. Sper doar sa reusesc sa nu dau de banuit nimic pana pe la sfarsitul lunii iulie
YoanamY
Postat pe 2 Mai 2010 19:30
as vrea si eu sa intreb ceva
am un bebe de 1 an si 1 luna si sunt insarcinata.vroiam sa stiu cum voi lua banii ptr al doilea bebe , daca se respecta grila de calcul de la primu si daca pot lua in paralel banii ptr ca din decembrie pana in aprilie mi se suprapun concediile .
kidz002496
Postat pe 2 Mai 2010 22:30

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
cum scapam de hemoroizi?? 10 De la: oanaoaky 4 Aprilie 2014 15:44
Aparitia maselutelelor!!! 8 De la: pinicuta 17 Septembrie 2009 23:00
cresa sau bona? 24 De la: kidz000740 22 Aprilie 2009 20:05
CUM ATI SCAPAT DE PAMPERS NOAPTEA ? 11 De la: office_salinasusesi_ro 20 Iunie 2010 20:05
Bona,un subiect asa de controversat...dar atat de necesar... 15 De la: SEBY1YEAR 6 August 2009 14:08
Setari Cookie-uri