Mai mult ca oricând, practica simplă a meditației ne poate ajuta să stabilim limite exterioare, să ne găsim echilibrul interior și să dezvoltăm o conectare mai bună cu noi înșine și cu ceilalți, în fața presiunii exercitate de mediul online.

În această perioadă, atenția, concentrarea și prezența ne sunt suprasolicitate de ecrane și tehnologie. Mai mult ca oricând, practica simplă a meditației ne poate ajuta să stabilim limite exterioare, să ne găsim echilibrul interior și să dezvoltăm o conectare mai bună cu noi înșine și cu ceilalți, în fața presiunii exercitate de mediul online. Iar acum este și mai dificil să moderăm frecvența utilizării acestuia. Și, cu atât mai mult, este nevoie să devenim conștienți de efectele pe termen lung ale acestei utilizări constante și de o reechilibrare cu alte activități sau practici, cum este cea a meditației.

Psihoterapeutul francez Christophe André propune să tratăm „ecranele” așa cum tratăm alcoolul sau deserturile: în general sunt delicioase, acum sunt și necesare, dar periculoase. Și tre­buie, deci, să le consumăm cu moderație, cu prudență și inteligență. „Depinde de noi să facem în așa fel încât ecranele să nu fie un obstacol între noi și lume, ci o legătură printre multe alte legături.”, încheie autorul cărții 3 Minute de meditație.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. ArtGranit redefinește calitatea și designul în domeniul amenajărilor interioare Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC! Lavazza lansează capsulele Qualità Rossa, neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon și compatibile cu aparatele de cafea Nespresso Original

Cum putem descoperi practica meditației și ce este mindfulness-ul, dar și ce beneficii ne aduc, cei interesați pot descoperi în 5 cărți esențiale scrise de specialiști în domeniile psihologiei, psihoterapiei sau neuroștiințelor. Cu exerciții și sfaturi concrete, dar și cu explicarea pe înțelesul tuturor a acestor practici de igienă mentală și emoțională, topul celor 5 cărți despre meditație și mindfulness de la Editura Trei poate fi de un real ajutor, mai ales în contextul actual în care foarte multe activități s-au deplasat în mediul virtual.

1. 3 Minute de meditație - Christophe André

Psihiatrul și psihoterapeutul francez Christophe André aduce în „3 Minute de meditație” o lectură foarte frumoasă și profundă despre conectarea cu momentul prezent și conștientizarea de sine prin practica meditației, într-o epocă accelerată a tehnologiei, rețelelor sociale și multitaskingului. Cristophe André explică ce este și ce beneficii oferă meditația, atât la nivel general, cât și punctual, în situații și provocări concrete cu care ne confruntăm zilnic, analizând nenumărații stimuli la care suntem expuși în mediul profesional și în timpul liber.

Dar, mai presus de toate, „3 Minute de meditație” este despre alegerile noastre în aceste situații și despre cum decidem să ne raportăm în primul rând la noi, să ne „ascultăm” și să reacționăm în consecință atunci când volumul informațional și sarcinile ne depăseșc capacitatea de adaptare și confort. În acest scop, el însoțește informațiile oferite cu sfaturi și exerciții de meditație, care să ne ajute să conștientizăm că dispunem de toate „uneltele” de care avem nevoie pentru a fi mai prezenți în viața și în acțiunile noastre și pentru a îmbunătăți relația cu noi înșine și cu cei din jur.

2. Meditați cu noi – Christophe André

Meditația înseamnă prezență, înseamnă să fim prezenți la tot ce se întâmplă, la ce facem chiar în acest moment, dar și la tot ce survine în viața noastră.” Scopul meditației nu este să ne decupleze de la realitate, ci să ne ajute să reînnodăm o legătură și mai strânsă cu realitatea, o legătură marcată de luciditate, echilibru și bunăvoință. Meditația ne hrănește viața interioară și astfel ne ajută să înfruntăm mai bine violența din această lume, să-i admirăm și să-i savurăm mai bine frumusețea, să găsim o mai bună consolare pentru suferințe. Christophe André împreună cu Guido Bondolfi, Jacques Castermane, Gaëtan Cousin, Patricia Dobkin, Christian Gay, Patrice Gourrier, Sébastien Henry, Corinne Isnard Bagnis, Alexandre Jollien, Jean-Philippe Lachaux, Michel Le Van Quyen, Yasmine Liénard, Edel Maex, Christophe Massin, Fabrice Midal, Dominique Page, Claire Petitmengin, Pierre Philippot, Jeanne Siaud-Facchin, Marc de Smedt oferă în cartea „Meditați cu noi” o varietate de căi formative, de convingeri și de sfaturi ale unor maeștri ai meditației, ale unor persoane din sistemul de sănătate sau specialiști deschiși la contemplare, filosofie și religie.

3. Mindfulness pentru începători - Jon Kabat-Zinn

În ultimii ani, termenul „mindfulness” a început să fie tot mai des întâlnit în cărţile de psihologie şi de self-help. Mindfulness este starea de prezenţă, de conştientizare, de atenţie nemijlocită, acum şi aici. În acelaşi timp, este o tehnică de meditaţie. Studiile au relevat impactul său pozitiv asupra stării de sănătate, prin reducerea stresului şi, implicit, a incidenţei bolilor provocate de acesta. Cartea lui Jon Kabat-Zinn se adresează începătorului din fiecare. Ea poate fi privită ca o colecţie de reflecţii şi exerciţii, de deschis şi de explorat la întâmplare; ca o lectură incitantă şi înălţătoare, dacă e citită din scoarţă-n scoarţă; sau ca un set de lecţii zilnice despre practica mindfulness. Autorul comunică esenţa învăţăturilor sale, cum ar fi: felul în care vindecă mindfulness-ul, cele trei cauze ale suferinţei şi antidoturile lor, fixarea atenţiei asupra activităţilor zilnice, ieşirea din propria „poveste”, valoarea pe care o are întoarcerea repetată asupra corpului şi a simţurilor noastre... şi multe altele.

Jon Kabat-Zinn este profesor de medicină la Universitatea din Massachusetts, unde a înfiinţat Clinia de Reducere a Stresului şi Centrul pentru Mindfulness în Medicină, Îngrijirea Sănătăţii şi Societate. A studiat budismul şi zenul cu maeştri renumiţi. De asemenea, a publicat numeroase cărţi despre meditaţie şi mindfulness.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri