In prezent, agitatia si stresul reprezinta o preocupare comuna pentru majoritatea dintre noi. Din cauza situatiilor neasteptate care se intampla tot mai des, a face fata stresului este dificil si astfel ne facem rau fara sa ne dam seama.

Un anumit nivel de stres poate fi pozitiv, deoarece te poate face sa te simti mai plin de energie. Insa, stresul devine o stare de spirit negativa, atunci cand va confruntati cu provocari sau dificultati in mod continuu fara nici un fel de pauze sau momente de relaxare.

Problema legata de stres este larg raspandita in intreaga lume. Numita si boala secolului, stresul este un factor care contribuie la aparitia multor afectiuni si probleme de s n tate care deregleaza functionarea normala a organismului si provoaca efecte negative la nivelul intregului nostru corp, inclusiv al dintilor si gingiilor.

Cercetatorii au descoperit mai multe legaturi intre stres si problemele de sanatate orala, pe care ni le detaliaza dr. Andra Custura, medic stomatolog la cabinetul Andra Smile. Iata cum afecteaza stresul sanatatea orala:

Stres si sanatate orala: Macinarea dintilor prin scrasnire

Scrasnitul dintilor este cunoscut sub denumirea de specialitate de bruxism. Este dificil sa va dati seama daca suferiti de aceasta problema, din moment ce macinarea si inclestarea dintilor se manifesta de obicei pe timp de noapte in timp ce dormiti.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice Majoritatea femeilor cred că încă nu există egalitate de gen în România Semnificația viselor: Ce înseamnă când visezi pe cineva care a murit? Este semn bun sau rău?

„Daca observati ca varfurile dintilor sunt mai plate decat inainte sau in cazul in care dintii devin extrem de sensibili, s-ar putea sa aveti bruxism. O durere a maxilarului este un alt simptom care sugereaza ca va macinati dintii in somn. Din nefericire, acest obicei nesanatos apare in cazul persoanelor foarte stresate, care nu au un somn linistit”, afirma dr. Andra Custura.

Stres si sanatate orala: Infectia gingivala

Stresul poate creste sansele de aparitie a afectiunilor gingivale. Aceasta problema incepe de la stadiul de gingivita si progreseaza la o forma mai severa, periodontita, daca este lasata netratata. Simptomele bolii gingivale includ gingii rosii, umflate, care sangereaza usor. In cazul periodontitei, gingiile se lasa departe de dinti, creand buzunare, care sunt locul propice pentru infectiile de la nivelul radacinii dintilor. O buna igiena orala poate reduce foarte mult riscul de boli gingivale contractante.

Unghiile cu efect cromat, tendința primăverii Mercur retrograd 21 aprilie -14 mai: Zodiile cu cele mai puternice lecții de învățat în următoarele 3 săptămâni! Vor ieși câștigătoare la sfârșitul acestei perioadei dacă își vor asculta sufletul Pantaloni cargo de damă House: cum să-i porți în 2023

Foto:

By AstroStar/shutterstock.com

Citeste mai departe >>>

 

Stres si sanatate orala: TMD si TMJ

TMD este prescurtarea pentru „tulburari temporomandibulare”, care iau forma unor tulburari diferite, afectand muschii si articulatiile maxilarului si ale gatului. TMJ inseamna „articulatii temporomandibulare" si se refera la o conditie care este exclusiva pentru articulatia care face legatura intre maxilarul inferior si restul craniului. Daca va confruntati cu muschii maxilarului inflamati este posibil sa suferiti de TMD sau TMJ. S-ar putea sa simtiti, de asemenea, dureri severe sau probleme cu miscarea maxilarului in sus si in jos. Aceasta problema poate sa apara din cauza bruxismului, o problema cauzata de stresul continuu.

Stres si sanatate orala: Gura uscata

Gura uscata apare atunci cand glandele salivare nu produc suficienta saliva pentru a umezi in mod adecvat interiorul gurii. Stresul poate fi motivul gurii uscate, fie din cauza starii induse, fie din cauza medicamentelor antidepresive. Gura uscata poate creste riscul aparitiei cariilor si face mestecatul si inghititul inconfortabile.

Iubirea de sine. Cum poți să te regăsești în câțiva pași simpli 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică? Top 4 probleme de organizare în bucătărie și cum să le rezolvi rapid

„Consumul de lichide permanent si folosirea unei ape de gura special conceputa pot ajuta la ameliorarea gurii uscate, dar este important sa se elimine cauza principala a gurii uscate, fie ca este vorba de stres, medicatie sau o alta problema de sanatate, cum ar fi diabetul zaharat”, spune dr. Andra Custura.=

Stres si sanatate orala: Aftele bucale

Aftele, altfel cunoscute sub numele de ulcere bucale, sunt pur si simplu rani dureroase aflate in interiorul gurii. Daca igiena dentara zilnica este prea dura sau daca obisnuiti sa va muscati obrajii si limba din cauza stresului, este posibil sa apara aceasta infectie sub forma de puncte rosiatice. Cercetarile arata ca, atunci cand suntem stresati, obisnuim sa ne muscam buzele si interiorul gurii, ceea ce este un obicei periculos pentru sanatatea orala.

Stres si sanatate orala: Tratament si prevenire

In primul rand, cel mai important lucru este sa cautati modalitati de a atenua stresul. Poate fi necesar sa se adapteze programul sau sa se imbine momentele de stres cu cele de relaxare. De asemenea, puteti utiliza tehnici de reducere a stresului pentru a cultiva o perspectiva calma. Medicul specialist ar trebui sa fie in masura sa va ofere cateva sfaturi cu privire la modul in care puteti face fata acestor situatii care va pun in pericol sanatate generala si, mai ales, pe cea orala.

Cum să eviți burnout-ul explorându-ți pasiunile Descoperă cum poți avea un bronz perfect și de lungă durată - AIVI COSMETICS îți propune Lirene Perfect TAN Caria dentară – ce este și cum se tratează

Stres si sanatate orala: Cum sa faceti fata stresului?

• Gasiti tehnici de relaxare pentru a ajuta la gestionarea stresului
• Tineti cont de igiena orala la domiciliu
• Vizitati medicul dentist pentru controale periodice si curatari profesionale
• Ramaneti activi, exercitiul poate ajuta la eliminarea stresului
• Odihniti-va cum trebuie
• Adoptati o dieta sanatoasa si echilibrata

Dr. Stomatolog Andra Custura crede ca viata noastra poate deveni mai frumoasa cu un zambet sanatos, de aceea ne vine in ajutor cu cele mai bune sfaturi si tratamente pentru a ne recapata si mentine sanatatea dentara. Andra Smile este cabinetul care ofera servicii de implantologie, estetica dentara, ortodontie, protetica, endodontie, parodontologie, stomatologie preventiva, pediatrica, restaurativa si chirurgie dento-alveolara. Pentru mai multe informatii privind afectiunile stomatologice puteti vizita www.andrasmile.ro si pagina de Facebook.

Cauți haine sport pentru persoane pretențioase? Fii atent la acestea 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor Când ai uitat să mai crezi în miracole, Universul îți oferă cele mai frumoase surprize!

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri