3 Ovaz
Fulgii de ovaz sau taratele de ovaz scad LDL colesterolul datorita cantitatii ridicate de fibre solubile care absorb din tractul digestiv excesul de grasimi( scad absorbtia colesterolului) , de acizi biliari, precum si reziduurile toxice, ajutand la eliminarea lor.
Cantitatea medie de fibre necesara zilnic este de 20 g. Fulgii de ovaz aduc in dieta zilnica 3 g de fibre la 100 g fulgi de ovaz. Fulgii de orz pot fi folositi ca alternativa, in locul fulgilor de ovaz, cu acelesi efecte de scadere a colesterolului.
4 Broccoli
Broccoli este bogat in fibre solubile. Fibrele au un rol important in mentinerea greutatii, ofera senzatia de satietate si ajuta la reducerea colesterolului din sange.
Conform World’s Healthiest Foods, fibrele solubile din broccoli, consummate regulat, pot reduce colesterolul total pana la 30% si colesterolul LDL pana la 40%.
Broccoli contine, de asemenea si vitamina C cu rol antioxidant. Vitamina C reduce colesterolul LDL, deoarece il impiedica sa se mai formeze.
Vitamina C de asemenea previne formarea radicalilor liberi. Acest lucru poate ajuta la cresterea colesterolului HDL. Aproximativ acelasi efect ca si vitamina C il are si beta carotenul din broccoli. Beta carotenul si vitamina C ajuta la dilatarea vaselor de sange. Acest lucru previne blocajul arterelor.
5 Soia
Soia este un aliment cu o valoare nutritiva deosebita, avand un continut crescut de proteine si alte substante cu rol in scaderea colesterolului LDL.
sursa foto:sxc.hu

”Nu mă lăsa să mor” - o poveste de ficțiune despre realitatea dureroasă a singurătății, din 5 decembrie în cinematografe
O joacă a unui tânăr român a dus la reinventarea sistemului de returnare a ambalajelor
McHappy Day 2025®: când faptele bune țin familiile împreună
Prelungim termenul de înscriere ca voluntar pentru copiii abandonați. Ultima zi de înscriere: 10 octombrie