Beneficii pentru sanatate ale gutuilor
Gutuile fac parte din familia Rozaceelor, alaturi de mere si pere si provin din tarile Orientului Mijlociu, de unde s-au raspandit in Europa de sud-est si centrala.
Ele sunt folosite in arta culinara inca din timpul Imperiului Roman. Desi sunt putin cunoscute, ele ajuta in tratarea bolilor digestive, respiratorii si in bolile de ficat. Intr-un singur fruct se gasesc vitaminele:
- A
- B
- C
- PP
Gutuile sunt bogate in saruri minerale, carbohidrati, fibre si fier. Prezentam mai jos cateva din multiplele proprietati benefice pentru sanatate ale gutuilor:
1. Gutuile amelioreaza problemele pancreatice
Sucul proaspat de gutui ajuta in tratarea insuficientei pancreatice. Se poate consuma cate jumatate de pahar de suc, de trei ori pe zi.
2. Gutuile ajuta la combaterea hepatitei
Cercetari recente ale oamenilor de stiinta japonezi au studiat mai indeaproape gutuile. S-a dovedit ca in coaja acestor fructe se gasesc substante antioxidante.
Aceste substante impiedica dezvoltarea microorganismelor care provoaca hepatita A, B si C. Pentru a stimula functiile ficatului se recomanda o dieta de o luna cu nectar proaspat de gutuie.
sursa foto:sxc.hu
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă
Între un copil de 14 ani și un bărbat de 40 de ani NU există o relație de iubire. Nu a fost o poveste de dragoste. A fost abuz.