17 Octombrie 2018 publicat în Sanatate 29 share-uri

Fără amânare! Fă o programare! Societatea Română de Reumatologie continuă să atragă atenția asupra importanței diagnosticului precoce și a îngrijirii de specialitate a bolilor reumatice.

„În contextul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Artritelor, continuăm  eforturile de îmbunătățire a gradului de conștientizare și acces timpuriu la diagnostic și îngrijire de specialitate pentru persoanele afectate de boli reumatice și musculo-scheletale. Diagnosticul precoce, trimiterea la medicul reumatolog și accesul la cele mai noi și eficiente tipuri de tratament pot duce la îmbunătățirea calității vieții acestor persoane - acesta este semnalul de alarmă transmis la nivel european, prin intermediul campaniei , declară Prof. Dr. Ruxandra Ionescu, Președinte, Societatea Română de Reumatologie.

Potrivit studiului citat, 65% dintre respondenți au afirmat ca nu au fost niciodată la medicul reumatolog, aceștia considerând că nu este necesar sau nu au avut probleme.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!   adidas Club Originals - locul unde noua generație de culturemakers schimbă normele Vitality Club dă startul sezonului estival de 1 mai cu evenimentul Grill & Chill

Foto: Shutterstock

„Deşi la nivelul percepţiei, fapt confirmat și de recenta cercetare, sunt considerate afecţiuni ale bătrânilor, bolile reumatice afectează într-o măsură importantă populaţia activă a țării, tineri şi chiar copii. Durerea de spate de tip inflamator afectează, cel mai frecvent, persoane cu vârsta de până în 40 de ani, în timp ce poliartrita debutează, cel mai adesea, la 40-45 de ani, existând chiar și pacienţi mai tineri. Aproximativ 2.000 de copii suferă de artrită juvenilă în România și există, de asemenea, un procent important de populație care, așa cum confirmă și cercetarea, ar putea suferi de o boală reumatică fără să fi mers vreodată la o consultație de specialitate la medicul reumatolog. Toate aceste date sunt un indicator profund al impactului bolilor reumatice și musculo-scheletale la nivel socio-economic, despre care este încă insuficient cunoscut că provoacă peste 50% din absenteismul de la locul de muncă”, declară Conf. Dr. Cătălin Codreanu, Președinte, Liga Română contra Reumatismului.

Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă)

Potrivit aceleiași cercetări, aproximativ 1 din 2 români din mediul urban consideră că bolile reumatice se datorează expunerii la frig sau umiditate și bătrâneții. Durerea de spate de tip inflamator, una dintre afecțiunile frecvente în categoria bolilor reumatice, a fost percepută ca o boală cronică de către doar 18% dintre respondenți, în timp ce majoritatea au afirmat că o consideră o boală obișnuită, care se ameliorează în timp. Cu toate acestea, 77% dintre respondenți au afirmat că au resimțit dureri de spate în ultimele 12 luni.

Cu prilejul inițiativei globale de conștientizare care marchează „Ziua Mondială de Luptă împotriva Artritelor”, campania „Don’t Delay, Connect Today” face apel atât la întreaga comunitate medicală, cât și la persoanele direct afectate de boli reumatice și musculo-scheletale, pentru a îmbunătăți înțelegerea acestor afecțiuni.

Cea mai frecventă formă de afecțiune cronică

Bolile reumatice şi musculo-scheletale reprezintă o provocare la nivelul întregii lumi, fiind cea mai frecventă formă de afecțiune cronică. Aproximativ 1,7 miliarde de persoane suferă de acest tip de boli la nivel global, cu o creştere de 45% în ultimii 20 de ani. Deoarece aceste afecțiuni pot fi generatoare de handicap și duc adesea la pensionarea anticipată a pacienților, bolile reumatice și musculo-scheletale au un profund impact socio-economic. Ele generează 50% din absenteismul de la locul de muncă și aproximativ 60% din rata incapacităţii permanente de muncă. Rata şomajului în rândul persoanelor cu boli reumatice şi musculo-scheletale este de 3 ori mai mare decât cea a populației generale, reprezentând principala cauză de reducere a mobilităţii şi a doua cauză de limitare a activităţii profesionale, după bolile cardio-vasculare.

* Peste 200 de afecțiuni sunt incluse în această categorie de boli, iar peste 600.000 de persoane (3% din populație) suferă de boli reumatice de tip inflamator în țara noastră.
 
Poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă și artropatia psoriazică sunt cele mai frecvent întâlnite afecțiuni reumatice de tip inflamator din România. Aproximativ 1% din populaţia generală a României (200.000 persoane) este afectată de poliartrita reumatoidă, care debutează de obicei în jurul vârstei de 40-50 de ani și afectează de trei ori mai multe femei, decât bărbați. Durerea de spate de tip inflamator, provocată cel mai adesea de boli reumatice inflamatorii precum spondilita anchilozantă, afectează aproximativ 1% din populaţia adultă (cea mai mare parte dintre persoanele afectate fiind bărbaţi) și debutează adesea înaintea vârstei de 30 de ani. Deşi la nivelul percepţiei sunt considerate afecţiuni ale bătrânilor, prevalența acestora crescând odată cu vârsta, bolile reumatice afectează într-o măsură importantă populaţia activă, tineri şi chiar copii, în România existând aproximativ 2.000 de copii cu artrită juvenilă.

Printre simptome se numără durerile articulare sau musculare persistente, oboseala, rigiditatea matinală și depresia. Fumatul, excesul ponderal, factorii genetici, ocupații ce solicită articulațiile, infecțiile și vârsta înaintată sunt printre factorii ce cresc riscul de boli reumatice.

Pentru mai multe informatii despre bolile reumatice si musculo-scheletale, va invitam sa accesati:  

http://www.srreumatologie.ro/ - Societatea Română de Reumatologie
www.reumatism.ro  - Liga Română contra Reumatismului

Foto homepage: Shutterstock/ Staras


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri