10 Noiembrie 2015 publicat în Sanatate 63 share-uri

Gandul ca trebuie sa mergem cu copilul la spital pentru o interventie chirurgicala ne da fiori si poate fi, uneori, de-a dreptul infricosator. Gandeste-te doar la faptul ca esti parinte si ca trebuie sa fii tu cel „tare” in aceasta poveste. Stiu ca o interventie chirurgicala ne sperie si pe noi,adultii, dar pe un copil!?!

Copiilor de pana la 3-4 ani le poti arata filmulete chiar in ziua respectiva, pentru ca lucrurile sa fie „proaspete” in memorie (asta nu exclude faptul ca va trebui sa-i povesti tot ce va trebui sa se intample din momentul in care ai aflat si decis ca este nevoie de o interventie chirurgicala). Ia cu tine jucaria preferata pentru momentele cand nu esti langa el. Cei mai marisori (5-6/7 ani) sunt foarte curiosi si vor pune o multime de intrebari. Raspunde tuturor intrebarilor lor cu sinceritate si fara sa-i minti. Evita cuvintele de genul „taie”, „coase”. Ai mare, mare grija sa nu considere interventia chirurgicala ca pe o pedeapsa sau pentru ca au fost „obraznici”.

Copiii mai mari vor sa stie mult mai multe amanunte si cum le va afecta asta aspectul exterior. Vor intreba daca exista posibilitatea sa se trezeasca in timpul anesteziei si daca o sa ii doara. Ai grija sa le faci cunostinta cu medicul anestezist care va sti cum sa le explice mai bine si spune-le ca vor dormi bustean si nu vor simti nimic.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 2 aspecte de care să ții cont pentru amenajarea unui colț cu piscină în curte Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice Caria dentară – ce este și cum se tratează

Implica adolescentii in toate discutiile si deciziile legate de interventie, deoarece ei deja inteleg ce se intampla cu corpul lor si vor fi foarte afectati de infatisare (in cazul in care interventia poate afecta acest aspect) si de rutina legata de prietenii lor.

Pe durata internarii, ai grija ca puiul sa interactioneze nu doar cu medicul chirurg, ci si cu asistentele, medicul anestezist etc pentru a le asigura o stare de comfort.

Este foarte important sa faci aceste lucruri ori de cate ori este nevoie! Comunica-i cu calm ce se va intampla. Daca tu vei avea o stare de tensiune si agitatie, i-o vei transmite si lui, cu siguranta.

De tine depinde ca pustiul sa aiba o interventie chirurgicala netraumatizanta!

Mirela Tiganas
Psiholog clinician specialist


Foto homepage: Photographee.eu / Shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri