Este una dintre frazele pe care le intalnesc in psihoterapie la foarte multe dintre clienti.

Un articol de Constantin Cornea, Psihoterapeut

Este una dintre frazele pe care le intalnesc in psihoterapie la foarte multi dintre clienti. Sunt marcati pur si simplu de martiriul propriei mamei care le spune aceasta fraza cu lacrimi in ochi. Din nefericire nu exista neadevar mai mare si mai dureros decat acesta. Pacatul cel mai mare consta in faptul ca mama o spune pentru a o crede si ea. Nu spun ca este vinovata sau nu, spun doar ca se minte. Motivele pentru care o mama ramane langa sotul ei chiar daca acesta este alcoolic, o bate sau face scandal de fata cu copii sunt doua:

O trauma majora din copilarie: o familie cu probleme de genul: decesul unuia dintre parinti sau frati, alcoolism, certuri, lipsa de implicare in viata copiilor, lipsa studiilor sau intratul in campul muncii destul de devreme. Oricare dintre acestea pot dezvolta in copil o personalitate dependenta, ceea ce insemna faptul ca aceasta va cauta tot timpul un salvator care sa vina sa il scape din calvarul de acasa si caruia o sa ii ofere totul. Astfel un baiat poate intra in bande de cartier si capata comportamente antisociale pentru a fi acceptat de noii lui “prieteni” iar o fata isi incepe viata sexuala mult prea devreme in speranta unei casatorii sau a unei relatii cu o persoana, de obicei mai in varsta, cu care sa plece din casa parintilor cat mai repede.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. O româncă a fost numită la conducerea unei renumite organizații internaționale de business pentru femei ArtGranit redefinește calitatea și designul în domeniul amenajărilor interioare Împreună în arte și simțiri

Dependenta financiara, intelectuala sau psihologica. Dependenta financiara este atunci cand depinde de banii sotului. Solutia consta in a-si cauta de munca. Posibilele motive expuse de ea: nu am carte, nu am timp pentru ca ma ocup de copii si de casa sunt nule sau demonsteaza ca vorbim cu o persoana subdezvoltata intelectual sau cultural, ori este lenesa, exagerat de timida sau bolnava. Tot in aceasta categorie se pot incadra uneori sotiile oamenilor de afaceri de succes care accepta orice din partea acestuia pentru a nu-si pierde statulul social. Ele spun ca stau in acea relatie pentru viitorul copilului, pentru a-I asigura acestuia cele mai bune studii sau haine.

Din nefericire sunt extreme de nefaste pentru copii lor. Acestia crescand cu un tata cu probleme vor invata sa isi manipuleze mama si prin ea pe tata pentru a obtine bani si avantaje. Acestia sunt acei copii de bani gata care fac accidente, conduc sub influenta alcoolului, fura si intra in tot felul de grupuri rau famate. Mamele vin ulterior la psiholog considerand ca vinovat este doar tatal si el trebuie sa plateasca. “Doar copilul cu el seamana pentru ca asa facea si el in tinerete”, spun ele... Ce uita dumnealor este faptul ca sotul a intr-un fel sau altul a reusit in viata. Insa fiul cu siguranta nu va reusi decat sa ruineze tot ce a construit tatal lui.

Horoscop Aprilie 2023: A doua lună a primăverii ne aduce putere interioară, transformare vindecătoare și iubire Atunci când mi-am dat seama că totul depinde de mine, m-am liniștit Acestea sunt cele 2 zodii puternic influențate de Eclipsa de Soare de pe 20 aprilie: Au o întâlnire specială cu propriul destin!


Foto int: adolescent nefericit, Shutterstock

Foto homepage: familie, Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri