23 Octombrie 2014 publicat în Psihologie 10 share-uri

Daca ajungi cumva sa fii perechea unui narcisit, atunci probabil ca te vei simti tot timpul ca un soi de satelit afectiv. In relatiile interpersonale, egoul functioneaza ca un soare: ocupa locul central, este orbitor si, daca te apropii prea mult, te pulverizeaza.

Sa te concentrezi numai asupra propriei persoane, indiferent in ce fel ai face-o, implica o ruptura, o izolare, o amutire si o incapacitate de a intelege.

Cu cat societatea moderna ridica la rang de virtute individualitatea si capacitatea de a te descurca de unul singur, cu atat observam aparitia unui spectru din ce in ce mai larg de comportamente narcisiste in jur. Un alt paradox al individualitatii narcisiste sau cu elemente narcisiste: nu poate trai nici impreuna cu ceilalti, dar nici fara ei. Totul se rezuma la crearea unor relatii pe verticala. Conceptul egalitatii este mult prea dureros pentru egoul narcisistului. Persoanele narcisiste vor interpreta o critica amicala sau exprimarea unui dezacord ca pe o insulta si o lipsa de respect fata de statutul lor special.

De aceea, inacceptabila propunere amoroasa a narcisistului se invarte in jurul a trei atitudini irationale: „ Nevoile mele sunt mai importante decat ale tale” – lipsa consideratiei afective, „ Ce noroc ai ca sunt impreuna cu tine” – superioritate/infatuare, „Daca ma critici, inseamna ca nu ma iubesti” – hipersensibilitate la critica.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Prestige Orchestra lansează piesa mirilor anului 2023. Ascultă „Ne unim destinele”

Daca cineva vede in comportamentul unei persoane aceste trei atitudini, indiferent de formele pe care le iau, atunci se poate opri si isi poate reconsidera propria persoana: „Nevoile mele nu sunt importante?”

****

Oana este psihoterapeut in cadrul cabinetului propriu de psihologie din anul 2009.Este specializata in psihoterapie cognitiv-comportamentala, iar in ultimii ani s-a concentrat, cu predilectie, asupra laturii de preventie si mai ales de promovare a sanatatii mintale. In anii anteriori a fost cooptata in echipa de consultanti a companiei Result Development unde a acordat consultanta atat clientului intern cat si clientului extern. Tot aici a ocupat pozitia de business developer. Printre cele mai importante responsabilitati s-a numarat consultanta in comunicare, recrutare, conceperea si asistarea la assesment center, activitati specifice de dezvoltare antreprenoriala etc..


In primii ani ai carierei a desfasurat activitati de consultanta si operatiuni financiare.


A participat in timpul anilor de studii la numeroase cursuri si work-shop-uri, fiind membra a echipelor de cercetare in diferite proiecte.


Azi este membra a Colegiului Psihologilor din Romania, Asociatia de Hipnoterapie si Psihoterapie Cognitiv-Comportamentala.

Oana Popescu-Argetoia - Expert Garbo

www.oanapopescuargetoia.ro

Foto homepage: Cuplu, shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri