23 Octombrie 2014 publicat în Psihologie 10 share-uri

Daca ajungi cumva sa fii perechea unui narcisit, atunci probabil ca te vei simti tot timpul ca un soi de satelit afectiv. In relatiile interpersonale, egoul functioneaza ca un soare: ocupa locul central, este orbitor si, daca te apropii prea mult, te pulverizeaza.

Narcisistul nu isi poate intelege seamanul, pentru ca traieste adancit in propriile sale nevoi si sentimente. Fiind egocentrist, nu stie sau nu vrea sa fie preocupat de altceva decat de el insusi, iar de aici rezulta si distantarea lui afectiva. In mod paradoxal, tocmai aceasta deconectare afectiva fata de orice care nu il implica si pe el, il ajuta, in general, sa obtina performante in alte arii ale vietii, uneori remarcabile. Acesta este de multe ori si un prim punct de atractie pe care ceilalti il simt fata de el. O prima reactie in indragostirea fata de un narcisist este admiratia, iar narcisistul va face tot ce ii sta in putinta sa o castige si sa o mentina. Pentru narcisist, admiratia celorlalti este precum aerul si, constient fiind de potenta acesteia, o va folosi ca mijloc de manipulare in atragerea unui partener.

La inceput, narcisistul nu isi va etala toate realizarile si nici nu isi va scoate la lumina elementele sale egocentrice, il va lasa pe celalalt sa le descopere singur, el doar aruncand din cand in cand cate un indiciu. In schimb se va concentra pe celalalt si ii va alimenta subtil egoul pana ce, cel din urma, va ceda si va deveni dependent de atentia sa. De aici incolo, narcisistul isi va scoate armele si va folosi din plin egoismul si manipularea sa.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Persoana potrivită te va face să te îndrăgostești de tine, în primul rând 4 stiluri de dans pe care sa le dansezi in primăvara aceasta la Arthur Murray Bucharest Luna MAI 2023 – mai mult din tot ceea ce ne dorim. Luna cu vibrația lui 3 are o energie divină și manifestări creatoare. Avem datoria Bucuriei în această lună!  

Narcisistul tinde sa abuzeze de bunurile pe care le imparte cu partenerul si sa le foloseasca la intamplare, indiferent daca vorbim despre bunuri fizice, psihologice sau emotionale. Una dintre premisele care guverneaza comportamentul narcisistului este aceea ca scopul scuza mijloacele, scopul fiind chiar el insusi, iar mijloacele, cei din jur. Celalalt aproape fara sa-si dea seama cand s-a intamplat se gaseste pus in serviciul intereselor proprii persoanei narcisiste.

Pentru narcisist primeaza utilitatea celuilalt inaintea afectivitatii si isi planuieste cu grija strategiile de subordonare a celorlalti. Isi aleg cu grija victima, trec rapid in revista avantajele pe care le-ar putea obtine de la ea si apoi o introduc subtil in jocul manipularii lor, care poate lua forma invinuirii, seductiei, intimidarii, sexualitatii sau a oricarui alt tip de santaj.

MARELE Horoscop al Lunii Mai 2023: previziuni astrale complete pentru fiecare zodie în parte Testul Iubirii: Ce dragoste cosmică trăiești ACUM? Prestige Orchestra lansează piesa mirilor anului 2023. Ascultă „Ne unim destinele”

Pentru un narcisist imaginea sociala pe care o proiecteaza este principala sa carte de vizita, motiv pentru care fie ca este vorba de clasa sociala, faima sau aspect fizic, ceea ce aduce in plus partenerul sau in ecuatia lor relationala, trebuie sa alimenteze imaginea sa de „barbat de succes” sau „femeie de succes”.

Foto int: Femeie trista, Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri