STRESUL ROMANTIC - cand o relatie proasta poate ucide

12:06, 27 Iunie 2014 publicat în Psihologie50 share-uri

Cine oare nu are ‘placerea’ uneori de a experimenta stresul in relatii? Ma refer in special la relatiile romantice. Prima cearta in relatie parca este un fel de ritual de initiere si exprima clar trecerea la urmatorul nivel. Daca supravietuiesti acestui hop initial, atunci lucurile cu siguranta vor deveni mai line, corect?

de Mihaela Iordache, expert Garbo

insightpsy.blogspot.ro

Citeste si:
6 motive sănătoase pentru a bea cafea
6 motive sănătoase pentru a...

_________________

Cine oare nu are ‘placerea’ uneori de a experimenta stresul in relatii? Ma refer in special la relatiile romantice. Prima cearta in relatie parca este un fel de ritual de initiere si exprima clar trecerea la urmatorul nivel. Daca supravietuiesti acestui hop initial, atunci lucurile cu siguranta vor deveni mai line, corect?

Din pacate lucrurile nu stau chiar asa. Majoritatea oamenilor rareori sunt dispusi si receptivi la dicutii deschise si oneste despre emotiile lor, care de fapt este principalul element care sta la baza stresului in relatie. Mai adaugam si diferentele dintre feminin si masculin si cu siguranta nu putem sa prevedem un decurs lin. Este ca si cum am incerca sa dansam intr-o camaruta, cu siguranta ajungem sa ne calcam pe picioare la un moment dat.

Citeste si:
5 electrocasnice pe care trebuie neapărat să le ai în casă
 5 electrocasnice pe care...

Certuri si conflicte apar despre orice si daca nu este un conflict deschis atunci este unul pasiv agresiv, se cauta solutii de recuperare prin manipulari sau mici gesturi de intepare fata de cealalta persoana, toate acestea pentru a ‘exprima’, intr-un mod deloc constructiv, frustrarea si ranirea emotiilor. Se pare ca uneori este imposibil sa scapam de aceste ‘jocuri mentale’.

Este nevoie de o comunicare abila pentru a naviga oceanul tulburat al relatiilor romantice. Chiar se spune ca, de fapt, cel mai mult ii ranim pe cei care ii iubim. Foarte rar se intalnesc cazuri unde doua persoane in relatie comunica atat de bine incat evita orice fel de conflict.

Avem prea mult bagaj ramas din foste relatii, din copilarie si putin dintre noi suntem destul de dispusi sa ne asumam schimbarea. Si exista solutii, nu este imposibil, doar necesita multa munca personala.

Cum adica …bariere?

Lipsa barierelor este primul motiv pentru care stresul in relatie apare. Pare usor de spus, stiu, insa prea putini oameni stiu cum sa creeze bariere potrivite, sa le mentina si sa le intareasca. Chiar daca inveti sa spui “NU” in 10 limbi, chiar nu este nici o diferenta.

Pentru ca, uneori, nu a spune “NU” este problema. Asta poate sa fie invatata foarte usor. Problema vine de la teama care vine impreuna cu emotiile noastre in momentul in care spunem “NU”. Este si vina, este si sentimentul de a te simti prost, este a nu sti ce anume gandeste cealalta persoana despre tine si multe alte scenarii negative.

Teama de necunoscut a cauzat mai mult stres in relatie decat politica si religia, daca cumva asta este posibil. Deci care este solutia sa scapam de aceasta teama? As spune asa: in loc sa intram in panica si in filmul cu scenariile dramatice posibile, sa abordam situatia cu curiozitate; sa punem intrebari, sa invatam din perspectiva celuilalt, si asa ajungem sa gandim diferit.

Foto homepage: Probleme in cuplu, Shutterstock

Foto int: Nefericire dragoste, Shutterstock


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri