12:02, 18 Februarie 2014 publicat în Cariera 86 share-uri

Frica de succes este adesea confundata cu frica de esec, insa trebuie mentionat ca, desi par a fi opuse, simptomele lor se intalnesc in mai multe puncte comune.

de Oana Popescu-Argetoia - Expert Garbo

www.oanapopescuargetoia.ro

Citeste si:
Parpiro. O mască de calitate înseamnă un copil protejat.
Parpiro. O mască de calitate...

___________

Frica de succes este destul de comuna si adesea umbla deghizata, facandu-ne sa credem ca de fapt ne temem de esec. Insa frica de succes sta la baza multor comportamente ineficiente si disfunctionale care ne determina sa nu mai fim receptivi la oportunitatile vietii si sa le pierdem. Cand ne este prea frica sa ne mai asumam riscuri si sa ne miscam in directia obiectivelor noastre – in mod constient sau inconstient – ne blocam si de fapt nu mai actionam in nicio directie.

Citeste si:
Programarea Neuro-Lingvistică: Tot ce trebuie să știi despre NLP
Programarea...

In randurile de mai jos vom vedea impreuna ce este frica de succes si cauzele acesteia.

Frica de succes


Foto Risc, provocare via Shutterstock

Frica de succes nu este un termen nou, ci a facut obiectul de interes al psihologilor inca din anii 1970, iar printre pionerii psihologi care a acordat o atentie deosebita subiectului a fost Matina Souretis Horner, presedinte a Colegiului Radcliffe. Descoperirile ei, in special cele care abordau frica de succes la femei, au fost foarte mult dezbatute si controversate, mai ales ca la acea vreme statutul femeii in mediul profesional nu era privit ca o prioritate.

De atunci si pana acum, cercetatori si psihologi la un loc, au cazut de acord ca frica de succes este comuna atat la femei, cat si la barbati si este exprimata in toate domeniile de viata: famile, sanatate, sport/hobby, bani etc.

Asa cum spuneam la inceput, frica de succes este adesea confundata cu frica de esec, insa trebuie mentionat ca desi par a fi opuse, simptomele lor se intalnesc in mai multe puncte comune.

Semnele fricii de succes

Poate cea mai mare problema pe care o reprezinta frica de succes este ca se manifesta la cei mai multi oameni la nivel inconstient, ceea ce ii face pe acestia nici sa nu isi dea seama ce ii tine de fapt pe loc. Daca ai ganduri si/sau frici similare celor descrise mai jos, atunci s-ar putea ca si tu sa ai teama de succes:

  • Nu le vorbesti celorlalti despre realizarile tale (in special necunoscutilor)
  • Eviti si amani atunci cand ai proiecte mai mari de realizat (de la proiecte profesionale pana la conceperea unui copil)
  • Eviti proiecte care te-ar putea propulsa catre recunoasterea publica
  • Compromiti frecvent propriile obiective, pentru a evita conflictul intr-un grup sau in familie (de la a-i spune unui coleg ca-l ajuti dupa ce iti termini mai intai treaba ta, pana la a renunta sa iesi in oras ca sa pregatesti cina)
  • Iti auto-sabotezi munca si dorintele, convingandu-te singur ca nu esti suficient de bun (destept, frumos, important etc.) ca sa reusesti sa le obtii
  • Simti, inconstient, ca pe undeva nu meriti sa te bucuri de succes in viata (poate din solidaritate cu familia ta, poate din stima de sine scazuta etc.)
  • Crezi ca meriti succesul, dar esti convins si simti ca nu vei fi in stare sa-l mentii. Te gandesti ca pana la urma ceva se va intampla si este posibil sa cazi mai jos decat ai inceput, asa ca practici mentalitatea “de ce sa ma mai obosesc” sau “ prefer sa nu cad de foarte sus”
  • Te simti vinovat de succesul obtinut pana acum (mai ales daca un membru al familiei nu a obtinut succesul in viata)

Foto homepage: Frica de succes, Shutterstock


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri