noi cu cheia de gat.....ei cu ID-ul pe invizibil



"Te gndeti la copilria ta i zmbeti nostalgic. i-e dor de jocurile de demult iar amicii de la bloc cu care jucai Ascunselea, Raele i vntorii, ar, ar vrem ostai ii vor fi mereu dragi, chiar dac nu i-ai mai vzut de douzeci de ani. Pentru noi era un eveniment s avem jocuri pe casete i s ne strecurm n lumea digital a jocului afiat pe ecranul televizorului alb-negru Sport. Alergam toat dup-amiaza cu cheia de gt i singura condiie impus de prini era s nu vorbim cu necunoscuii i s venim n cas nainte s se ntunece.

Inutil s mai insist acum pe ideea c lucrurile s-au schimbat, copiii de atunci au deja copii la rndul lor, iar pentru acetia din urm (sau cel puin pentru marea lor majoritate) ideea de Raele i vntorii pare desprins de undeva dintr-un manual de Protecia Mediului.

Acum distracia celor mici graviteaz n jurul calculatorului, perceput drept unic mijloc de divertisment. Prin intermediul tastelor i al ecranului, cei mici se distreaz i urmresc filme destinate lor, consider calculatorul drept sediu central pentru joac, iar socializarea i stabilirea prieteniilor se face online, prin intermediul reelelor sociale sau al forumurilor. i poate c n-ar fi nimic n neregul cu acest din urm aspect, dar ar trebui s fie nc valabil sfatul prinilor notri: s nu vorbeti cu necunoscuii. Trebuie s nelegem cu toii, pentru binele celor mici, c anonimatul pe care l confer din start internetul poate fi un risc enorm pentru copii. Un nume de utilizator i un profil fcut pe site-urile frecventate de copii pot ascunde pe oricine.

Informaiile pe care le recepioneaz dar i cele pe care le transmite juniorul din familia ta i pot afecta inocena, l pot pune n primejdie pe el sau chiar ntreaga familie, l pot maturiza nainte de vreme. Nu vreau s crezi c acesta e un mesaj alarmist, nefondat sau unul care transform excepia n regul universal. Dar exist deja un numr tot mai mare de cazuri n care fraudele online au ca rezultat nu numai pierderile materiale (reparabile, la urma urmei), ci incidente mult mai grave n care minorii nesupravegheai cad prad vntorilor online, infractorilor care profit de naivitatea celor mici i de lipsa de informaie din partea prinilor. Din datele furnizate de EU Kids Online pentru anul 2008, unul din 11 copii accept s se ntlneasc cu necunoscuii ntlnii doar n mediul online. Dintr-un studiu publicat recent de organizaia Salvai Copiii reiese c, din pcate, unul din ase prini accept situaia n care copilul su se ntlnete n viaa real cu persoane necunoscute, contactate anterior numai n mediul online. Cam care crezi c sunt ansele ca una dintre persoanele cu care se ntlnete copilul tu s fie ru-intenionat? Chiar dac ansa aceasta este de 1%, sigur vrei s riti?

Un caz recent a speriat o lume ntreaga, iar scena virtual care a pregtit o crim ngrozitoare a fost una dintre principalele reele de socializare. Adolescenta naiv i complexat de kilogramele n plus a devenit victima unui brbat condamnat anterior la apte ani de nchisoare pentru viol, individ care i construise un profil imaculat i poza n adolescent.

Asemenea pericole pot fi evitate dac printele impune filtrele de Control Parental. Ce nseamn asta? Practic impui o barier care blocheaz accesul la anumite site-uri web sau la email-uri cu coninut inadecvat, te asiguri c avalana de informaie a erei Web 2.0 nu pericliteaz inocena i sigurana celor mici. Folosirea unui instrument de Control Parental devine o necesitate, la fel i instruirea copiilor cu privire la informaiile pe care nu trebuie s le divulge online. Spre exemplu, o excursie viitoare pe care o plnuieti mpreun cu ntreaga familie peste hotare poate fi un subiect excelent de laud pentru cel mic pe reelele sociale. Totui, dac profilul acestuia poate fi vizualizat de oricine i nu sunt impuse nite restricii minime, practic bucuria anticiprii excursiei este o invitaie deschis psentru hoi. Un amnunt aparent lipsit de importan poate declana un ntreg ciclu de evenimente neplcute.

Impunerea barierelor n folosirea calculatorului trebuie s fie nvate de copii nc de la vrste fragede, pentru c muli dintre cei mici ar prefera s i petreac tot timpul n compania prietenilor online, a jocurilor i a filmelor redate prin computer. Iar motivele pentru care trebuie neaprat impus un echilibru ntre activitile derulate n aer liber, n compania prietenilor n carne i oase i timpul petrecut la birou, cu ochii int n ecranul calculatorului in att de sntatea celui mic i de nevoia de socializare n viaa real. Soluia de Control Parental BitDefender ofer posibilitatea setrii unui interval orar strict n care copilul poate accesa Internetul, iar acest instrument previne instalarea dependenei de net nc de la vrste foarte fragede.

Prin Controlul Parental se poate stabili un orar clar n care juniorul/junioara poate accesa anumite aplicaii i jocuri, iar printele poate stabili mai multe profiluri n funcie de vrsta i programul copiilor. La fel, printele poate seta permisiunile pentru programele de mesagerie instantanee (chat) astfel nct numai anumite ID-uri s aib sau s li se blocheze accesul. Adulii pot stabili i anumite cuvinte cheie pe baza crora s se blocheze automat traficul web (http), fluxul email prin protocolul POP3 sau chat-ul. Lista neagra a termenilor tabu poate fi conine cuvinte complete sau chiar pariale. Aceast funcie include detecia proactiv pentru protejare. Printele este informat prin email n timp real despre toate aceste blocri i interdicii n momentul n care acestea sunt realizate pentru un alt utilizator.

Soluia de Control Parental BitDefender este disponibil prin produsele Internet Security i Total Security, iar dac ai dubii c te vei descurca n setarea tuturor parametrilor, stai linitit: produsele BitDefender pot fi vizualizate n variante personalizabile de interfa, n funcie de gradul de instruire IT al utilizatorului. Astfel, prin optarea pentru modul Novice i profilul Printe, utilizatorul are la dispoziie o interfa simplificat pentru controlul securitii calculatorului i al prichindeilor care-l folosesc. "(preluare)-special pt.ziua copiilor.LA multi ani!








caasandra
Postat pe 31 Mai 2010 02:36
Casandra, tu nu poti sintetiza ideea topicului in doua fraze?
Prea lunga introducerea... pe mine m-ai pierdut pe drum.

Tylly
Postat pe 31 Mai 2010 06:41
De la: Celleste_, la data 2010-05-31 06:41:37Casandra, tu nu poti sintetiza ideea topicului in doua fraze?
Prea lunga introducerea... pe mine m-ai pierdut pe drum.





pacat,este f interesant tot articolul.cine are copii si il intereseaza de viitorul lor,nu tine cont cat de lung este drumul educational,ci se zbate pt.fiecare virgula si punct,pt binele copilului.poate cand vei fii mai odihnita....
caasandra
Postat pe 31 Mai 2010 07:06
Sau poate ca ai spus tu totul si nu mai e nevoie de dezbatere...

Tylly
Postat pe 31 Mai 2010 07:10
De la: Celleste_, la data 2010-05-31 07:10:04Sau poate ca ai spus tu totul si nu mai e nevoie de dezbatere...




citeste daca doresti,incet cu atentie si ai sa remarci,semnalul de alarma ,in privinta educatiei copiilor,din generatiile zilelor noastre.
caasandra
Postat pe 31 Mai 2010 07:27
fiecare generatie....cu educatia ei cassandro
si eu am copii,si ai mei stau cu "ID-ul pe invizibil",dar asta nu inseamna ca sunt niste copii needucati
sunt copiii generatiei lor
si ma bucur ca nu mi-am crescut copiii cu cheia de gat
eladaela
Postat pe 31 Mai 2010 07:36
Aleha, iar te-ai clonat? Iar te rupi in figuri?
Ciresica
Postat pe 31 Mai 2010 19:09
Da si alte generaii de copii n-aveau televizor sau curent electric. casetofon sau magnetofon. Noi am avut si tot am reusit. Acum ei au internet, ce n-am avut noi si cred ca vor razbate si ei saracii.
Doara
Postat pe 31 Mai 2010 19:12
maiculitaaa.... cata predica! sa citesc?
nu am rabdare!
moniq_
Postat pe 31 Mai 2010 19:12
deci, prea mult internet, prea multa imaginatie, oameni buni mai iesiti din casa la aer, vizitati si alte tari, vedeti si alti oameni...un copil controlat la virgula devine un psihopat! Unul lasat in voia soartei un sociopat! deci faceti balanta si va rog folositi disertatia pentru schimb de idei si nu pentru defulare...
garbo025472
Postat pe 18 Iunie 2010 17:26
De la: garbo025472, la data 2010-06-18 17:26:29deci, prea mult internet, prea multa imaginatie, oameni buni mai iesiti din casa la aer, vizitati si alte tari, vedeti si alti oameni...un copil controlat la virgula devine un psihopat! Unul lasat in voia soartei un sociopat! deci faceti balanta si va rog folositi disertatia pentru schimb de idei si nu pentru defulare...


In sfarsit un comentariu de bun simt!! Felicitari, ai pus punctul pe I.
Irulan
Postat pe 19 Iunie 2010 21:36
fleurdelis
Postat pe 20 Iunie 2010 10:06
fleurdelis
Postat pe 21 Iunie 2010 18:41
Caasandra foarte bun articolul!
olteana26
Postat pe 22 Iunie 2010 16:16
Ca alternativa, eu va propun sa incercati softul Smart Guard oferit de UPC, e doar 4 RON/ luna.
Are antivirus, anti-spam si program de parental control ca sa puteti limita si controla site-urile pe care copiii le acceseaza.
L-a incercat cineva dintre cei de aici?
Ioanaaaaaaaa
Postat pe 29 Iulie 2010 21:44
Noup..
Asteptam sa-l incerci tu si pe urma sa ne spui unde ai dormit dupa ce ai incercat sa-ti "controlezi" copchiii cu batzaganiile alea
Thor_again
Postat pe 29 Iulie 2010 21:50
De la: Ioanaaaaaaaa, la data 2010-07-29 21:44:37Ca alternativa, eu va propun sa incercati softul Smart Guard oferit de UPC, e doar 4 RON/ luna.
Are antivirus, anti-spam si program de parental control ca sa puteti limita si controla site-urile pe care copiii le acceseaza.
L-a incercat cineva dintre cei de aici?




ma bucurca ai gasit articolul.si mai sunt multe despre copii.dar vezi nu multi realizeaza pericolele de pe internet,mai ales pt copii,insa si pt tineret in general.e trist.
vuvuzela
Postat pe 29 Iulie 2010 22:04
Asa e. Esti un real pericol. Minte bolnava ce esti. Dupa cate vezi nu-s o doamna. Cel putin cu subspeciile nu-s.
Doara
Postat pe 29 Iulie 2010 22:30
De la: Thor_again, la data 2010-07-29 21:50:07Noup..
Asteptam sa-l incerci tu si pe urma sa ne spui unde ai dormit dupa ce ai incercat sa-ti "controlezi" copchiii cu batzaganiile alea


Ai fi surprins sa stii uneori cat de bune sunt "batzaganiile alea". Nu e vorba de control, e vorba de grija. Copiii sunt totusi copii, sunt curiosi, pot fi usor tentati si de multe ori, daca sunt la varste fragede, nu disting inca foarte bine ce e bine si ce e rau. Sunt atatea si atatea cazuri de genul asta, unde un moment de neatentie si un "click" gresit sau accidental din partea unui copil il poate duce pe acesta pe vreo mizerie de pagina de net. Iar el inmagazineaza in creierasul lui tot ce vede acolo...

Nu sunt de acord cu parintii care incearca sa isi controleze copii, dar sunt de acord sa incerce sa previna orice nu e bine sau adecvat varstei.

Nepoata-mea are softul ala de care am zis instalat pe calculator si se joaca la fel ca inainte, joculete online, dar macar ai ei stau linistiti ca nu ajunge din greseala pe vreun site porno ;)

Acuma na, fiecare procedeaza cum crede ca e mai bine pentru propriul copil, mi se pare normal. Nu trebuie sa ne suparam pentru asta, nu? ;)
Ioanaaaaaaaa
Postat pe 30 Iulie 2010 19:25
Ioano, nu-i vorba de nici o suparare. Intrebarea este: pana unde tine "grija" si de unde incepe "controlul"?
In alta ordine de idei, in functie de varsta nepoatei, ai fi surprinsa sa afli cate stie...
Oricum stie mult prea multe pentru varsta ei, comparativ cu cat stiau, probabil, parintii ei la aceeasi varsta. Incearca sa faci un test...
Thor_again
Postat pe 30 Iulie 2010 19:41
De la: Thor_again, la data 2010-07-30 19:41:24Ioano, nu-i vorba de nici o suparare. Intrebarea este: pana unde tine "grija" si de unde incepe "controlul"?
In alta ordine de idei, in functie de varsta nepoatei, ai fi surprinsa sa afli cate stie...
Oricum stie mult prea multe pentru varsta ei, comparativ cu cat stiau, probabil, parintii ei la aceeasi varsta. Incearca sa faci un test...


Thor, nepoata-mea e micuta, are cativa anisori, doar nu crezi ca ma agitam atata daca era o adolescenta in toata firea, nu? Control insemna ca cineva sa stea in spatele ei la calculator sa o urmareasca cat timp ar fi stat ea acolo si s-ar fi jucat. Grija a insemnat instalarea programului de care ziceam pe PC. Eu una nu mi-as dori sa stiu ca aia mica a mea la cativa anisori vine si ma intreaba toate porcoseniile din lume, pe bune, sau ca imi spune ca nu stiu ce "nenea dubios" a intrebat-o chestii despre "locul ala special" ;)

Fiecare generatie e mai precoce decat precedenta, sunt de acord cu tine si stiu asta, dar... are si precocitatea asta niste "domenii" in care e bine sa existe sau nu :)
Ioanaaaaaaaa
Postat pe 1 August 2010 21:04

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Cum poti deveni un om puternic?Un om informat este un om protejat..Informatia face omul puternic 9 De la: ingerasulluptator 1 Aprilie 2013 21:31
Cauti bona Timisoara? 2 De la: garbohomecareagency 21 August 2011 10:01
ziua copilului-1 iunie 2010 35 De la: fleurdelis 2 Iunie 2010 19:26
ma ajuta cineva????????????????????????????????????????? 6 De la: charmelen 1 Februarie 2012 17:24
De la ce varsta incepem studiul unui instrument? 2 De la: clubul_de_muzica 28 Septembrie 2016 12:54
Setari Cookie-uri