noi cu cheia de gat.....ei cu ID-ul pe invizibil"Te gÔnde║ti la copilŃria ta ║i zÔmbe║ti nostalgic. Ůi-e dor de jocurile de demult iar amicii de la bloc cu care jucai äAscunseleaö, äRa■ele ║i vÔnŃtoriiö, äŮarŃ, ■arŃ vrem osta║iö i■i vor fi mereu dragi, chiar dacŃ nu i-ai mai vŃzut de douŃzeci de ani. Pentru noi era un eveniment sŃ avem jocuri äpe caseteö ║i sŃ ne strecurŃm ţn lumea digitalŃ a jocului afi║at pe ecranul televizorului alb-negru Sport. Alergam toatŃ dupŃ-amiaza cu cheia de gÔt ║i singura condi■ie impusŃ de pŃrin■i era sŃ nu vorbim cu necunoscu■ii ║i sŃ venim ţn casŃ ţnainte sŃ se ţntunece.

Inutil sŃ mai insist acum pe ideea cŃ lucrurile s-au schimbat, copiii de atunci au deja copii la rÔndul lor, iar pentru ace║tia din urmŃ (sau cel pu■in pentru marea lor majoritate) ideea de äRa■ele ║i vÔnŃtoriiö pare desprinsŃ de undeva dintr-un manual de Protec■ia Mediului.

Acum distrac■ia celor mici graviteazŃ ţn jurul calculatorului, perceput drept unic mijloc de divertisment. Prin intermediul tastelor ║i al ecranului, cei mici se distreazŃ ║i urmŃresc filme destinate lor, considerŃ calculatorul drept sediu central pentru joacŃ, iar socializarea ║i stabilirea prieteniilor se face online, prin intermediul re■elelor sociale sau al forumurilor. ¬i poate cŃ n-ar fi nimic ţn neregulŃ cu acest din urmŃ aspect, dar ar trebui sŃ fie ţncŃ valabil sfatul pŃrin■ilor no║tri: äsŃ nu vorbe║ti cu necunoscu■iiö. Trebuie sŃ ţn■elegem cu to■ii, pentru binele celor mici, cŃ anonimatul pe care ţl conferŃ din start internetul poate fi un risc enorm pentru copii. Un nume de utilizator ║i un profil fŃcut pe site-urile frecventate de copii pot ascunde pe oricine.

Informa■iile pe care le recep■ioneazŃ dar ║i cele pe care le transmite juniorul din familia ta ţi pot afecta inocen■a, ţl pot pune ţn primejdie pe el sau chiar ţntreaga familie, ţl pot maturiza ţnainte de vreme. Nu vreau sŃ crezi cŃ acesta e un mesaj alarmist, nefondat sau unul care transformŃ excep■ia ţn regulŃ universalŃ. Dar existŃ deja un numŃr tot mai mare de cazuri ţn care fraudele online au ca rezultat nu numai pierderile materiale (reparabile, la urma urmei), ci incidente mult mai grave ţn care minorii nesupraveghea■i cad pradŃ vÔnŃtorilor online, infractorilor care profitŃ de naivitatea celor mici ║i de lipsa de informa■ie din partea pŃrin■ilor. Din datele furnizate de EU Kids Online pentru anul 2008, unul din 11 copii acceptŃ sŃ se ţntÔlneascŃ cu necunoscu■ii ţntÔlni■i doar ţn mediul online. Dintr-un studiu publicat recent de organiza■ia äSalva■i Copiiiö reiese cŃ, din pŃcate, unul din ║ase pŃrin■i acceptŃ situa■ia ţn care copilul sŃu se ţntÔlne║te ţn via■a realŃ cu persoane necunoscute, contactate anterior numai ţn mediul online. Cam care crezi cŃ sunt ║ansele ca una dintre persoanele cu care se ţntÔlne║te copilul tŃu sŃ fie rŃu-inten■ionatŃ? Chiar dacŃ ║ansa aceasta este de 1%, sigur vrei sŃ ri║ti?

Un caz recent a speriat o lume ţntreaga, iar scena virtualŃ care a pregŃtit o crimŃ ţngrozitoare a fost una dintre principalele re■ele de socializare. Adolescenta naivŃ ║i complexatŃ de kilogramele ţn plus a devenit victima unui bŃrbat condamnat anterior la ║apte ani de ţnchisoare pentru viol, individ care ţ║i construise un profil imaculat ║i poza ţn adolescent.

Asemenea pericole pot fi evitate dacŃ pŃrintele impune filtrele de Control Parental. Ce ţnseamnŃ asta? Practic impui o barierŃ care blocheazŃ accesul la anumite site-uri web sau la email-uri cu con■inut inadecvat, te asiguri cŃ avalan║a de informa■ie a erei Web 2.0 nu pericliteazŃ inocen■a ║i siguran■a celor mici. Folosirea unui instrument de Control Parental devine o necesitate, la fel ║i instruirea copiilor cu privire la informa■iile pe care nu trebuie sŃ le divulge online. Spre exemplu, o excursie viitoare pe care o plŃnuie║ti ţmpreunŃ cu ţntreaga familie peste hotare poate fi un subiect excelent de laudŃ pentru cel mic pe re■elele sociale. Totu║i, dacŃ profilul acestuia poate fi vizualizat de oricine ║i nu sunt impuse ni║te restric■ii minime, practic bucuria anticipŃrii excursiei este o invita■ie deschisŃ psentru ho■i. Un amŃnunt aparent lipsit de importan■Ń poate declan║a un ţntreg ciclu de evenimente neplŃcute.

Impunerea barierelor ţn folosirea calculatorului trebuie sŃ fie ţnvŃ■ate de copii ţncŃ de la vÔrste fragede, pentru cŃ mul■i dintre cei mici ar prefera sŃ ţ║i petreacŃ tot timpul ţn compania prietenilor online, a jocurilor ║i a filmelor redate prin computer. Iar motivele pentru care trebuie neapŃrat impus un echilibru ţntre activitŃ■ile derulate ţn aer liber, ţn compania prietenilor ôţn carne ║i oaseö ║i timpul petrecut la birou, cu ochii ■intŃ ţn ecranul calculatorului ■in atÔt de sŃnŃtatea celui mic ║i de nevoia de socializare ţn via■a realŃ. Solu■ia de Control Parental BitDefender oferŃ posibilitatea setŃrii unui interval orar strict ţn care copilul poate accesa Internetul, iar acest instrument previne instalarea dependen■ei de net ţncŃ de la vÔrste foarte fragede.

Prin Controlul Parental se poate stabili un orar clar ţn care juniorul/junioara poate accesa anumite aplica■ii ║i jocuri, iar pŃrintele poate stabili mai multe profiluri ţn func■ie de vÔrsta ║i programul copiilor. La fel, pŃrintele poate seta permisiunile pentru programele de mesagerie instantanee (chat) astfel ţncÔt numai anumite ID-uri sŃ aibŃ sau sŃ li se blocheze accesul. Adul■ii pot stabili ║i anumite cuvinte cheie pe baza cŃrora sŃ se blocheze automat traficul web (http), fluxul email prin protocolul POP3 sau chat-ul. Lista neagra a termenilor ôtabuö poate fi con■ine cuvinte complete sau chiar par■iale. AceastŃ func■ie include detec■ia proactivŃ pentru protejare. PŃrintele este informat prin email ţn timp real despre toate aceste blocŃri ║i interdic■ii ţn momentul ţn care acestea sunt realizate pentru un alt utilizator.

Solu■ia de Control Parental BitDefender este disponibilŃ prin produsele Internet Security ║i Total Security, iar dacŃ ai dubii cŃ te vei descurca ţn setarea tuturor parametrilor, stai lini║tit: produsele BitDefender pot fi vizualizate ţn variante personalizabile de interfa■Ń, ţn func■ie de gradul de instruire IT al utilizatorului. Astfel, prin optarea pentru modul Novice ║i profilul PŃrinte, utilizatorul are la dispozi■ie o interfa■Ń simplificatŃ pentru controlul securitŃ■ii calculatorului ║i al prichindeilor care-l folosesc. "(preluare)-special pt.ziua copiilor.LA multi ani!
caasandra
Postat pe 31 Mai 2010 02:36
Casandra, tu nu poti sintetiza ideea topicului in doua fraze?
Prea lunga introducerea... pe mine m-ai pierdut pe drum.

Tylly
Postat pe 31 Mai 2010 06:41
De la: Celleste_, la data 2010-05-31 06:41:37Casandra, tu nu poti sintetiza ideea topicului in doua fraze?
Prea lunga introducerea... pe mine m-ai pierdut pe drum.

pacat,este f interesant tot articolul.cine are copii si il intereseaza de viitorul lor,nu tine cont cat de lung este drumul educational,ci se zbate pt.fiecare virgula si punct,pt binele copilului.poate cand vei fii mai odihnita....
caasandra
Postat pe 31 Mai 2010 07:06
Sau poate ca ai spus tu totul si nu mai e nevoie de dezbatere...

Tylly
Postat pe 31 Mai 2010 07:10
De la: Celleste_, la data 2010-05-31 07:10:04Sau poate ca ai spus tu totul si nu mai e nevoie de dezbatere...
citeste daca doresti,incet cu atentie si ai sa remarci,semnalul de alarma ,in privinta educatiei copiilor,din generatiile zilelor noastre.
caasandra
Postat pe 31 Mai 2010 07:27
fiecare generatie....cu educatia ei cassandro
si eu am copii,si ai mei stau cu "ID-ul pe invizibil",dar asta nu inseamna ca sunt niste copii needucati
sunt copiii generatiei lor
si ma bucur ca nu mi-am crescut copiii cu cheia de gat
eladaela
Postat pe 31 Mai 2010 07:36
Aleha, iar te-ai clonat? Iar te rupi in figuri?
Ciresica
Postat pe 31 Mai 2010 19:09
Da si alte generaii de copii n-aveau televizor sau curent electric. casetofon sau magnetofon. Noi am avut si tot am reusit. Acum ei au internet, ce n-am avut noi si cred ca vor razbate si ei saracii.
Doara
Postat pe 31 Mai 2010 19:12
maiculitaaa.... cata predica! sa citesc?
nu am rabdare!
moniq_
Postat pe 31 Mai 2010 19:12
deci, prea mult internet, prea multa imaginatie, oameni buni mai iesiti din casa la aer, vizitati si alte tari, vedeti si alti oameni...un copil controlat la virgula devine un psihopat! Unul lasat in voia soartei un sociopat! deci faceti balanta si va rog folositi disertatia pentru schimb de idei si nu pentru defulare...
garbo025472
Postat pe 18 Iunie 2010 17:26
De la: garbo025472, la data 2010-06-18 17:26:29deci, prea mult internet, prea multa imaginatie, oameni buni mai iesiti din casa la aer, vizitati si alte tari, vedeti si alti oameni...un copil controlat la virgula devine un psihopat! Unul lasat in voia soartei un sociopat! deci faceti balanta si va rog folositi disertatia pentru schimb de idei si nu pentru defulare...


In sfarsit un comentariu de bun simt!! Felicitari, ai pus punctul pe I.
Irulan
Postat pe 19 Iunie 2010 21:36
fleurdelis
Postat pe 20 Iunie 2010 10:06
fleurdelis
Postat pe 21 Iunie 2010 18:41
Caasandra foarte bun articolul!
olteana26
Postat pe 22 Iunie 2010 16:16
Ca alternativa, eu va propun sa incercati softul Smart Guard oferit de UPC, e doar 4 RON/ luna.
Are antivirus, anti-spam si program de parental control ca sa puteti limita si controla site-urile pe care copiii le acceseaza.
L-a incercat cineva dintre cei de aici?
Ioanaaaaaaaa
Postat pe 29 Iulie 2010 21:44
Noup..
Asteptam sa-l incerci tu si pe urma sa ne spui unde ai dormit dupa ce ai incercat sa-ti "controlezi" copchiii cu batzaganiile alea
Thor_again
Postat pe 29 Iulie 2010 21:50
De la: Ioanaaaaaaaa, la data 2010-07-29 21:44:37Ca alternativa, eu va propun sa incercati softul Smart Guard oferit de UPC, e doar 4 RON/ luna.
Are antivirus, anti-spam si program de parental control ca sa puteti limita si controla site-urile pe care copiii le acceseaza.
L-a incercat cineva dintre cei de aici?
ma bucurca ai gasit articolul.si mai sunt multe despre copii.dar vezi nu multi realizeaza pericolele de pe internet,mai ales pt copii,insa si pt tineret in general.e trist.
vuvuzela
Postat pe 29 Iulie 2010 22:04
Asa e. Esti un real pericol. Minte bolnava ce esti. Dupa cate vezi nu-s o doamna. Cel putin cu subspeciile nu-s.
Doara
Postat pe 29 Iulie 2010 22:30
De la: Thor_again, la data 2010-07-29 21:50:07Noup..
Asteptam sa-l incerci tu si pe urma sa ne spui unde ai dormit dupa ce ai incercat sa-ti "controlezi" copchiii cu batzaganiile alea


Ai fi surprins sa stii uneori cat de bune sunt "batzaganiile alea". Nu e vorba de control, e vorba de grija. Copiii sunt totusi copii, sunt curiosi, pot fi usor tentati si de multe ori, daca sunt la varste fragede, nu disting inca foarte bine ce e bine si ce e rau. Sunt atatea si atatea cazuri de genul asta, unde un moment de neatentie si un "click" gresit sau accidental din partea unui copil il poate duce pe acesta pe vreo mizerie de pagina de net. Iar el inmagazineaza in creierasul lui tot ce vede acolo...

Nu sunt de acord cu parintii care incearca sa isi controleze copii, dar sunt de acord sa incerce sa previna orice nu e bine sau adecvat varstei.

Nepoata-mea are softul ala de care am zis instalat pe calculator si se joaca la fel ca inainte, joculete online, dar macar ai ei stau linistiti ca nu ajunge din greseala pe vreun site porno ;)

Acuma na, fiecare procedeaza cum crede ca e mai bine pentru propriul copil, mi se pare normal. Nu trebuie sa ne suparam pentru asta, nu? ;)
Ioanaaaaaaaa
Postat pe 30 Iulie 2010 19:25
Ioano, nu-i vorba de nici o suparare. Intrebarea este: pana unde tine "grija" si de unde incepe "controlul"?
In alta ordine de idei, in functie de varsta nepoatei, ai fi surprinsa sa afli cate stie...
Oricum stie mult prea multe pentru varsta ei, comparativ cu cat stiau, probabil, parintii ei la aceeasi varsta. Incearca sa faci un test...
Thor_again
Postat pe 30 Iulie 2010 19:41
De la: Thor_again, la data 2010-07-30 19:41:24Ioano, nu-i vorba de nici o suparare. Intrebarea este: pana unde tine "grija" si de unde incepe "controlul"?
In alta ordine de idei, in functie de varsta nepoatei, ai fi surprinsa sa afli cate stie...
Oricum stie mult prea multe pentru varsta ei, comparativ cu cat stiau, probabil, parintii ei la aceeasi varsta. Incearca sa faci un test...


Thor, nepoata-mea e micuta, are cativa anisori, doar nu crezi ca ma agitam atata daca era o adolescenta in toata firea, nu? Control insemna ca cineva sa stea in spatele ei la calculator sa o urmareasca cat timp ar fi stat ea acolo si s-ar fi jucat. Grija a insemnat instalarea programului de care ziceam pe PC. Eu una nu mi-as dori sa stiu ca aia mica a mea la cativa anisori vine si ma intreaba toate porcoseniile din lume, pe bune, sau ca imi spune ca nu stiu ce "nenea dubios" a intrebat-o chestii despre "locul ala special" ;)

Fiecare generatie e mai precoce decat precedenta, sunt de acord cu tine si stiu asta, dar... are si precocitatea asta niste "domenii" in care e bine sa existe sau nu :)
Ioanaaaaaaaa
Postat pe 1 August 2010 21:04

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
ROMANIA 41 De la: garbo027119 25 Decembrie 2009 00:18
Aplicatie educationala - ebook interactiv 1 De la: garbo_414330 9 August 2015 16:32
noi cu cheia de gat.....ei cu ID-ul pe invizibil 22 De la: Ioanaaaaaaaa 1 August 2010 21:04
mamici,bunici,matusi,de prescolari.... 25 De la: chanty 28 Septembrie 2010 23:27
Cum poti deveni un om puternic?Un om informat este un om protejat..Informatia face omul puternic 9 De la: ingerasulluptator 1 Aprilie 2013 21:31
Setari Cookie-uri