De la ce varsta incepem studiul unui instrument?

Cu totii stim ca exista cercetari temeinice care demonstreaza beneficiile studiului unui instrument de la varste fragede: dezvoltarea inteligentei, consolidarea disciplinei precum si a perseverentei. Dar de la ce varsta putem sa ne inscriem copilul la cursul de pian/chitara/vioara sau canto?
In cazul cursului de pian cat si celui de canto putem afirma cu certitudine ca exista posibilitatea inceperii studiului de la o varsta foarte mica: 4 ani. Raspunsul la intrebarea “de ce”, este acela ca in cazul pianului sunetele sunt deja redate de instrument si copilul nu trebuie sa depuna efort in a oferi un sunet corect. In ceea ce priveste ora de canto (muzica usoara), el va fi atras de o multitudine de elemente interesante: vocalize de tip onomatopeic: mac-mac, ham-ham, chit-chit, cantece adecvate varstei si nu in ultimul rand de procesarea sunetului cu ajutorul microfonului.
Lectia de canto poate fi foarte atractiva, intrucat pe langa vocalize amuzante si piese ritmate, elevul va adauga si miscare scenica, ceea ce va deveni extrem de distractiv. Toate aceste elemente dezvolta copilul din punct de vedere muzical, cat si intelectual. S-a dovedit stiintific ca un copil care practica muzica de la o varsta frageda va avea mai tarziu rezultate excelente in domeniul matematicii si nu numai. Conform cercetatorului american J. Medina, copilul va deveni mai receptiv din punct de vedere emotional dupa 10 ani de studiu al oricarui instrument, conditia este ca micul invatacel sa fi inceput studiul instrumentului inainte de varsta de 7 ani. Constatarea duce la ideea ca “daca vrei ca micutii tai sa fie fericiti mai tarziu in viata, trebuie sa inceapa pregatirea muzicala cat mai devreme.”(John Medina, Secretele Inteligentei Copilului)
Studiul pianului poate fi inceput tot de la 4 ani, doar daca materia este transpusa in povesti muzicale atragatoare varstei. Exemplul cel mai relevant este acela cand copilului i se prezinta sunetele muzicale, acestea sa fie asociate unor personaje cu nume: nota/domnul DO care are o poveste specifica varstei (care locuia intr-o casuta cu 2 etaje – cele 2 clape negre si care avea o palarie ce il ferea de Soare). In acest mod copilului ii va face placere sa asiste la lectia de pian, va astepta cu nerabdare urmatorul curs si totodata va stii sa recunoasca cea mai importanta nota, deoarece este singura care are o linie si i se formeaza o “palarie”. Este minunata lumea copiilor, nu?
Conditia este ca informatia/povestea sa fie reamintita succinct in urmatorul curs si cea noua sa fie adaugata treptat, astfel incat copilul sa nu fie invadat de o multime de informatii, ci sa aiba timp sa se obisnuiasca cu noua materie si sa “aseze” ideile primite. La inceput copilul va considera o joaca lectia de muzica, urmand ca acesta sa fie tinut sub observatie si timpul cursului sa se mareasca treptat, reusind pana la varsta de 5 ani sa se concentreze intreaga perioada de 50 de minute (cu o singura pauza la jumatatea orei).
Dar cursul de chitara si vioara?
In timp ce lectiile de pian sau canto pot fi incepute de la varste fragede, cursul de chitara sau vioara necesita timp pentru cresterea si dezvoltarea copilului. In cazul chitarei startul poate fi de la aproximativ 6 ani, iar in cazul viorii de la 7-8 ani. Durerea pe care copilul o resimte dupa studiul acestor instrumente s-ar putea sa fie definitorie in luarea unei decizii. Daca in cazul chitarei dupa aproximativ 3-4 luni poti executa corect un cantec la nivel incepator, in cazul viorii procesul este unul de lunga durata, intrucat pe pragusul viorii nu se afla niciun punct de reper care sa te poata ajuta la formarea sunetului. Astfel ca dureaza aproximativ 4-5 luni sa canti corect cateva sunete, pe o singura coarda.
In functie de varsta copilului, metoda de predare este cea mai importanta, aceasta facand diferenta intre un profesor bun sau unul mai putin bun. Fiecare copil are propriul temperament, propria putere de concentrare si stapanire de sine. In functie de aceste calitati, rezultatele pot fi uimitoare. Ideal este ca un curs sa dureze maxim 50 de minute, cu mici intreruperi dupa 15-20 de minute (in micile pauze poate fi dezvoltat cantatul vocal sau auzul muzical). Deasemenea, amintim ca la varsta de 4 ani copilul se poate concentra maxim 15 minute. Chiar daca pare de necrezut, copiii pot avea rezultate uimitoare inca de la aceasta varsta! Asa ca, dragi parinti, atentie la alegerea profesorului!

clubul_de_muzica
Postat pe 30 August 2016 17:19
Asa este. De fapt, la toate scolile de muzica, cei care opteaza pentru un instrument cu coarde sunt obligati sa studieze in paralel si pianul, mai ales in clasele mici.
maria_79
Postat pe 28 Septembrie 2016 12:54

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Cresa - pareri si sfaturi pro si contra 148 De la: Blue_Tattoo 6 Iulie 2018 01:08
Fiica mea este adolescenta 59 De la: garbo072415 12 Martie 2010 11:07
Evoluia conceptului de inteligen 25 De la: daniilia 15 Noiembrie 2011 16:40
Cauti bona Timisoara? 2 De la: garbohomecareagency 21 August 2011 10:01
Buna 1 De la: garbo260292 18 Ianuarie 2012 17:40
Setari Cookie-uri