De multe ori, ai putea crede că diversitatea condimentelor poate fi apreciată doar dintr-un punct de vedere gastronomic. Mâncărurile au mai mult gust, mai multă culoare și devin semnificativ mai interesante. Pentru toate aceste proprietăți, mirodeniile au fost întotdeauna și continuă să fie o parte integrantă a tradițiilor culinare din întreaga lume.

Mai mult decât atât, aceste ingrediente nu numai că îmbunătățesc gustul mâncărurilor noastre, dar oferă și o doză zilnică de beneficii pentru sănătate. În cele ce urmează, vei afla mai multe despre avantajele încorporării anumitor condimente în dietă și potențialul lor de a îmbunătăți starea generală de sănătate.

1. Turmericul

Turmericul, un condiment extrem de popular prin nuanța sa vibrantă galben-aurie, a fost utilizat la scară largă în special în medicina ayurvedică, pentru proprietățile sale antiinflamatoare. Această rădăcină conține curcumină, un compus studiat pentru capacitatea sa de a combate inflamația cronică.

În plus, oferă o protecție antioxidantă, care ajută la neutralizarea radicalilor liberi și la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative, o cauză principală a îmbătrânirii și a bolilor cronice.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile 5 Măști pentru un păr mai sănătos, mai bogat și mai strălucitor Aceste zodii au tras lozul norocos în luna Mai 2023 și se bucură de succes financiar

Nu în ultimul rând, îmbunătățește funcția cognitivă. Tot mai multe studii sugerează că substanța activă a turmericului ar putea avea efecte neuroprotectoare, putând încetini declinul cognitiv legat de vârstă și reducând riscul tulburărilor neurodegenerative.

Doza zilnica de turmeric recomandată variază între 500 mg și 2000 mg. Cel mai bine este să vorbești cu medicul tău, înainte de a începe suplimentarea.

2. Scorțișoara

Scorțișoara, un condiment clasic și accesibil, oferă o gamă largă de beneficii pentru sănătate, care fac din aceasta un super ingredient adițional.

Printre efectele benefice descoperite până la acest moment se regăsesc:

  • Proprietățile antimicrobiene;
  • Efectul antiinflamator;
  • Efectul antioxidant;
  • Reglarea glicemiei.

3. Ghimbirul

Ghimbirul, o rădăcină picantă și aromată, a fost un ingredient utilizat încă din trecut, în diverse tradiții culinare și practici de medicină tradițională, pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate.

Beneficii pentru copiii personalului din învățământ; Profesorii au obligaţia de a respecta diversitatea – noi amendamente adoptate în Camera Deputaților Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România

Printre principalele sale proprietăți se regăsesc:

  • Îmbunătățirea digestiei – acest condiment este renumit pentru capacitatea sa de a ameliora simptomatologia digestivă, precum greața, indigestia și balonarea;
  • Ameliorarea senzației dureroase - s-a constatat că efectul antiinflamator al ghimbirului poate fi eficient în reducerea durerilor musculare și în ameliorarea celor articulare, asociate cu afecțiuni precum artrita;
  • Sprijinirea sistemului imunitar – atât proprietățile antioxidante, cât și cele antiinflamatoare ale ghimbirului pot contribui la întărirea sistemului imunitar, ajutând în sezonul răcelilor și al gripelor.

4. Ardeiul iute

Ardeiul iute este cunoscut mai ales pentru gustul său intens, picant și culoarea sa roșie, vibrantă. În același timp, însă, este un ingredient încărcat cu beneficii pentru sănătate, printre care se pot număra:

Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine? Lavazza lansează capsulele Qualità Rossa, neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon și compatibile cu aparatele de cafea Nespresso Original
  • Ameliorarea durerii - la fel ca în cazul ghimbirului, proprietățile antiinflamatoare ale ardeiului iute pot contribui la ameliorarea durerii asociate cu afecțiuni precum durerile musculare și artrita;
  • Stimularea metabolismului - capsaicina, compusul activ responsabil pentru gustul iute, a fost asociată cu o accelerare a metabolismului, făcându-l un potențial aliat pentru gestionarea greutății;
  • Îmbunătățirea sănătății cardiovasculare - ardeiul iute poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară, prin promovarea unei circulații sanguine mai bune.

Încorporarea condimentelor în dieta de zi cu zi

Cu toate că adăugarea acestor condimente la mâncăruri poate, câteodată, să pară copleșitoare sau cel puțin dificil de implementat cu o frecvență zilnică, este esențial să iei în considerare potențialele beneficii ale acestora și modul în care îți vor îmbunătăți sănătatea.

Astfel, poți începe cu rețete simple, găsite pe internet și să experimentezi treptat, cu rețete din ce în ce mai complexe. Desigur, mai ales dacă știi că suferi de afecțiuni cronice, consultă-te cu medicul tău cu privire la cel mai bun mod prin care poți să implementezi aceste ingrediente.

În concluzie, beneficiile condimentelor se întind dincolo de proprietățile lor culinare. Prin încorporarea turmericului, a scorțișoarei, a ghimbirului și a ardeiului iute în dieta zilnică, poți deschide o nouă și interesantă perspectivă pentru sănătate. De la combaterea inflamației până la susținerea funcției cognitive, aceste ingrediente oferă o cale naturală de a-ți îmbunătăți starea generală de sănătate.

Sursa foto: Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri