Cătină este folosită de mii de ani pentru întărirea imunității, pentru prevenția scorbutului, pentru durerile de stomac și alte afecțiuni digestive, precum și pentru tratamentul unor afecțiuni cutanate. Sigur că medicina a evoluat și astăzi avem la dispoziție tratamente specifice și rapide, însă cătina rămâne utilă în ceea ce privește prevenția unor afecțiuni sau ca tratament adjuvant.

Uleiul de cătină a fost supranumit „aurul lichid al sănătății”, pentru că ne poate aduce beneficii importante.

În funcție de modul în care a fost obținut, peoprietatile fizice și nutriționale ale uleiului de cătină diferă. Cel obținut prin presarea la rece a sâmburilor de cătină este mai puțin vascos, cu un conținut mult mai ridicat în grăsimi și acizi grași și de culoare aurie, pe când uleiul obținut prin presarea fructelor de cătină este mai roșiatic, mai vascos și cu un conținut mai ridicat în nutrienți, vitamine și minerale.

De asemenea puteți folosi uleiul de cătină obținut din samburi în care să lăsăți la macerat fructele de cătină bine mărunțite (sau pudra de cătină), la loc răcoros și întunecat, preț de câteva săptămâni. Veți obține o licoare bogată în nutrienți, antioxidanți, vitamine și minerale, în aminoacizi și acizi grași omega.

Va recomandăm:

Ulei Catina Pentru Copii 60cps HOFIGAL - pret 21 lei - disponibil pe Vegis.ro

Ulei de Catina, 50 ml, Hofigal - pret 31 lei - Disponibil pe Plantum.ro

Pulbere de Catina Herbavit - pret 8,99 lei - disponibil pe Plantum.ro

Proprietățile nutriționale ale uleiului de cătină

Uleiul este cu atât mai bogat în nutrienți cu cât conține și fructele, gustul este mai intens și poate fi folosit în diverse preparate. Nu este recomandat să consumăm alimente prăjite în ulei, însă putem adaugă uleiul de cătină la final, după prepararea termică, sau în salate, smoothie-uri (verificați în dietele speciale precum Keto dacă îl puteți consumă și în ce cantitate), în prăjituri și așa mai departe.

Uleiul poate fi folosit si la nivelul pielii ori ca uz cosmetic (il putem adauga in creme sau in gelul de dus)

Uleiul de cătină conține:

  • 18 aminoacizi – baza a proteinelor;
  • Vitamina C (această este sensibilă termic, așadar uleiul consumat raw, crud, este mai bogat în vitamina C decât cel preparat termic);
  • Vitamina A și alți carotenoizi;
  • acizi grași nesaturați: acid linoleic și acid alfa-linoleic (ĂLA) care nu pot fi produși de corpul uman din cauza lipsei anumitor enzime;
  • vitamine din complexul B;
  • vitaminele E, D, K, P;
  • acizi grași Omega 3, Omega 6, Omega 7 și Omega 9, cătina fiind probabil singură plantă din lume care asigură toți acizii de tip Omega;
  • antioxidanți: quercitina, flavonoizi, fenoli, taninuri și catechine;
  • minerale: calciu, potasiu, magneziu, fier, fosfor, sulf, seleniu, cupru și zinc;

Indicațiile și beneficiile uleiului de cătină

Uleiul de cătină ca uz intern:

  • întărește sistemul imunitar, fiind recomandat cu precădere în sezonul rece pentru prevenția răcelii și gripei;
  • poate reduce simptomatologia în unele alergii alimentare sau respiratorii;
  • este util în perioadele de stres intens, de efort fizic susținut sau pentru perioadele de convalescență și recuperare;
  • util în prevenția bolilor cardiovasculare, ajutând la scăderea colesterolului și a trigliceridelor;
  • protejează ficatul, atât ficatul gras prin scăderea colesterolului și sporirea metabolismului lipidic, cât și prin aportul de vitamine și acizi grași omega;
  • îmbunătățește vederea și simptomele de ochi uscat;
  • adjuvant în unele afecțiuni gastrice și intestinale (gastrită, infecția cu Helicobacter pylori, ulcer gastric, sindromul colonului iritabil);

Indicațiile uleiului de cătină în uz extern:

  • accelerează cicatrizarea (se poate folosi după închiderea rănilor, la recomandarea medicului, dar nu pe răni deschise, sângerânde);
  • în măștile faciale, uleiul de cătină prezintă excelente efecte antirid și regeneratoare, de întinerire, ajutând la reducerea riscului de apartiie a ridurilor și la hidratarea pielii;
  • poate fi folosit pentru mâinile uscate sau în balsamul de buze, hidratand excelent pielea și formând un film lipidic protector deasupra pielii, prevenind astfel deshidratarea și hrănind pielea;
  • prezintă proprietăți antiacneice, putând fi recomandat în măștile pentru tratarea unor tipuri de acnee, alături de tratamentul de baza;
  • calmează iritațiile și arsurile de grad I ori cele solare;
  • joacă ușor rol protector împotriva razelor UVA și UVB.

Foto: By Yulia Furman/shutterstock.com


Vizionare placuta

Iti plac articolele Garbo?
Sigur o sa iti placa si pagina noastra de Facebook :)
Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Uleiul de cătină: AURUL LICHID pentru sănătate.