20 Mai 2019 publicat în Tratamente naturiste 324 share-uri

Este posibil să fi văzut deja pe rafturile supermarketurilor sau ale plafarelor pungi cu pudra de macă. De asemenea această plantă rădăcinoasă o întâlnim și în unele suplimente alimentare sau alte tratamente naturiste.

Pentru că foarte multe persoane au relatat faptul că această plantă le-a ajutat să se simtă mai bine, cercetătorii au hotărât să realizeze studii care să dovedească sau infirme părerile privind beneficiile acestor rădăcini. Rezultatele aduc vești bune: maca prezintă beneficii reale asupra sănătății noastre.

Ce este maca?

Este o plantă rădăcinoasă înrudită cu ridichia, varză și broccoli, care datorită uimitoarelor și unicelor proprietăți pe care le deține, este considerată un superaliment. Este cultivată în special în munții înalți din America de Sud, cu precădere în Peru, de aceea mai poartă și numele de ginseng peruvian. 

Există câteva varietăți de macă, iar beneficiile acestora, deși aproximativ aceleași, pot varia în intensitate (maca neagră, galbenă și roșie). Maca neagră prezintă cele mai bune rezultate în spermatogeneză, memorie și oboseală, în timp ce maca roșie este soiul care ameliorează hiperplazia prostatică benignă și osteoporoză. 

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Te rog, lume, nu călca în picioare visele copiilor! A contat cine a zbierat mai tare

Beneficiile consumului de maca

Noi vă recomandăm să vă orientați către sursele organice de macă. Iată ce beneficii prezintă această miraculoasă plantă:

  • Stimulează funcțiile reproductive atât la femei, cât și la bărbați (susține formarea spermatozoizilor – spermatogeneză , dar și libidoul, având intense efecte afrodiziace);
  • Stimulează memoria de lungă durată, fiind recomandată în perioadele de suprasolicitare intelectuală;
  • Prezintă efecte energizante, reprezentând un adjuvant în dieta celor care suferă de oboseală sau sindrom burn-out;
  • Stimulează fertilitatea atât în cazul femeilor, cât și pentru bărbați;
  • Prezintă intense efecte anti-îmbătrânire, remarcate atât la nivelul pielii și părului, cât și efecte organice generale;
  • În hiperplazia prostatică benignă maca aduce ameliorări bărbaților care o consumă;
  • Maca ameliorează simptomele osteoporozei;
  • Consumul acesteia reglează glicemia, prevenind diabetul și scade nivelurile glucozei în sânge la persoanele care suferă deja de diabet zaharat tip II;
  • Maca prezintă efecte hipotensive, fiind recomandată persoanelor care suferă de hipertensiune arterială;

Vă recomandăm 2 pudre de maca:

Maca roșie raw organica, disponibila in magazinele Vegis.ro

Pudra ecologica Maca Naturya disponibila pe Vegis.ro

Studiile experimentale au demonstrat că consumul pe termen scurt și lung de macă nu prezintă toxicitate în vivo și în vitro. Așadar putem consuma această plantă fără griji privind efectele adverse.

Cine poate consuma maca?

Consumul de macă la copii și femei însărcinate nu a fost încă suficient cercetat, așadar se recomandă prudență pentru acest grup de persoane. 

Este însă cert că în cazul adulților consumul de macă, indiferent de cantitate, nu prezintă efecte adverse. În privința suplimentelor alimentare care o conțin, este recomandat să cereți informații suplimentare pentru orice nedumerire aveți fie direct de la producător, fie de la medic/terapeut.

Cum putem consuma maca?

Cel mai ușor găsim maca sub formă de pudră, dar există și suplimente alimentare cu maca, bomboane și câteva preparate alimentare.

Este recomandat să alegeți sursele organice de macă. Iată câteva idei pentru consumul pudrei de macă:

  • În salate;
  • În smoothie-uri;
  • În laptele vegetal;
  • Bomboane cu maca sau alte preparate.

Referințe: 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24718534

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2928177/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18784609

Foto: Ildi Papp/shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri