Consumul de carne este mai periculos decât tutunul și alcoolul pentru sănătate! Foarte multe boli au legătură cu alimentația proastă, iar reducerea consumului de carne ajută și la însănătoșirea Planetei.

Oamenii de știință spun că dieta ideală pentru oameni dar și pentru Planetă ar trebui să fie bazată pe consumul de nuci, fructe, leguminoase și verzituri, reducând consistent consumul de zahăr și carne.

Această dietă este sănătoasă pentru organismul uman, promițând o viață mai lungă și plină de energie, dar și pentru Planetă, după cum susțin toate vocile ecologiste.

Propunerea nu ne surprinde nici din punct de vedere spiritual, căci toate tradițiile indică către o modestie în ceea ce privește alimentația și cu siguranță, premizele sunt și grijă față de propriul corp și lumea înconjurătoare. Nu ar fi o noutate, deci, că dieta bazată pe hrană de origine vegetală ne este benefică, dar studii serioase efectuate recent aduc și baza științifică pentru a susține această transformare a stilului de viață.

Foto: Shutterstock/ RossHelen

"Toate dovezile duc în aceeași direcție", scrie editorialistul de mediu de la The Guardian, George Monbiot:" trebuie să facem o schimbare radicală, de la o dietă bazată pe sursa animală, la cea bazată pe plante. Un studiu recent publicat în revista Science arată că toate produsele de origine animală – carne și lactate sunt foarte dăunătoare Planetei noastre, cu mult mai dăunătoare decât produsele de origine vegetală. Agricultura animală ocupă 83% din pământul Planetei și produce doar 18% din caloriile necesare în alimentația noastră, argumentează editorialistul. Astfel, dacă întreaga populație a Planetei s-ar reoriența către o dietă bazată pe alimente de origine vegetală, vom reduce emisia de gaze cu efect de seră și alți factori poluatori generați de producția de alimente de origine animală în masă. De asemenea, utilizarea pământului pentru agricultură ar fi redus cu 76 de procente."

Dieta Planetei Sănătoase: Trebuie să ne schimbăm obiceiurile alimentare

Dacă întreaga lume ar urma Dieta Planetei Sănătoase, mai mult de 11 milioane de morți premature ar putea fi prevenite în fiecare an. De asemenea vom reuși să păstrăm bio-diversitatea și apă.

Imagine: Shutterstock/ Aleksandar Mijatovic

„Mâncarea pe care o mâncăm și felul cum o producem determină sănătatea oamenilor și a planetei și în acest moment, lucrurile au devenit foarte serioase.”, argumentează Tim Lâng, profesor la Universitatea Britanică.

Studiul condus de către acesta spune că nu vom reuși să hrănim 10 miliarde de oameni cu o hrană sănătoasă, până în anul 2050, dacă nu vom transforma și obiceiurile alimentare ale populației globului. Trebuie să îmbunătățim producția de hrană și irosirea alimentelor.

„Practic, ar trebui ca tot sistemul de alimentație al oamenilor să se schimbe la nivel global”, spune cercetătorul. Și nu este vorba doar despre a ne proteja Planeta de dezastre ecologice ci a conștientiza că foarte multe boli au legătură cu alimentația proastă. Oamenii de știință arată că dieta nesănătoasă cauzează mai multe morți și boli la nivelul întregii lumi decât sexul neprotejat, alcoolu, consumul de droguri și tutunul la un loc.

Cercetătorii ne sugerează să renunțăm la consumul de carne și să reducem porțiile de carne la 14 grame pe zi.

Dieta Planetei Sănătoase este rezultatul unui proiect de cercetare de trei ani și a avut o echipă formată din 37 de specialiști din 16 țări.

Această dietă propusă de specialiști spune că ar trebui să reducem practic, consumul de carne la 50%, dublând în același timp consumul de fructe, legume și nuci.

În ceea ce privește diferențele între regiunile Globului, locuitorii din America de Nord de exemplu, consuma de 6,5 ori mai multă carne roșie decât porția recomandată, în timp ce populația din Asia de Sud consumă doar jumătate din procentul de carne roșie recomandat, ceea ce arată că la nivelul întregii lumi, există o inegalitate în ceea ce privește consumul și accesul al hrană.

Mai mult de 800 de milioane de oameni au hrana insuficientă, în timp ce mult mai mulți consumă o hrană nesănătoasă care contribuie la morți premature și îmbolnăviri, spune și Walter Willett de la Universitatea din Harvard.

Ce poți să faci

  • Asuma-ți să consumi mai puțină carne, reducând consumul la câteva porții pe săptămână;
  • Comunică planul tău de schimbare a stilului de viață și altor 5 prieteni și explică-le de ce este important să facem acest lucru;
  • Alege fructele proaspete și vegetalele ca parte esențială a dietei tale.
  • Cumpără cât mai mult hrană proaspătă, sustenabilă ori de cate ori poți; în plan local ajuți și producătorii români și implicit, economia națională.

Foto homepage: Shutterstock/ nd3000


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri