Semintele de chia au de 8 ori mai multi acizi omega 3 decat somonul. Totodata, au de 5 ori mai mult calciu decat laptele, de 3 ori mai mult fier decat spanacul, de 3 ori mai multi antioxidanti decat afinele.

... si un continut de Acizi Omega 3 de 8 ori mai mare decat al somonului

Sa mai adaugam acestor informatii si faptul ca semintele de chia contin de 5 ori mai multa vitamina C decat portocalele? Ca nu au gluten? Ca nu au colesterol si ca sunt o sursa grozava de proteine, continutul lor de proteine fiind de 20%? Ca sunt bogate in fibre ceea ce le recomanda ca fiind excelente pentru digestie si eficiente in ameliorarea problemelor digestive?

Sa mai spunem ca semintele de chia pot scadea colesterolul rau? Ca au un continut de omega 3 de 8 ori mai mare decat somonul, prin urmare fiind ultrabenefice pentru creier si inima? Ca proteina continuta este una completa, avand toti cei 8 aminoacizi esentiali? Ca semintele de chia sunt bogate in antioxidanti, avand o capacitate CARO (capacitatea de absorbtie a radicalilor de oxigen) de 4 ori mai mare decat a afinelor, cunoscute drept superalimente antioxidante?

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. A contat cine a zbierat mai tare Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!  

Foto Newly sprouted chia seeds_Shutterstock

Totodata semintele de chia inmuiata in apa ajuta la curatarea sistemului digestiv prin eliminarea toxinelor din tractul digestiv.

In cazul in care alegem sa consumam chia, portia zilnica recomandata de nutritionisti este de 15 g in fiecare zi (o lingura). Fiindca semintele au un continut bogat de fibre, este indicat sa bem multa apa dupa ce le consumam. Pentru a va face o idee asupra continutului de fibre pe care il au semintele de chia, ganditi-va ca o portie de seminte chia de 28 de grame contine 11 grame de fibre, aproximativ o treime din doza zilnica recomandata adultilor. Fibrele favorizeaza o digestie optima.

"O lingura de chia este precum un smoothie facut din somon, spanac si hormon de crestere umana” (Christopher McDougall)

Semintele de chia sunt bogate si in calciu, esential in mentinerea sanatatii dintilor, a oaselor si in prevenirea osteoporozei. O portie de seminte chia insumeaza 18% din doza zilnica de calciu recomandata adultilor. Manganul continut de semintele cheia (28 de grame de seminte chia contin 30% din doza zilnica recomandata) are contributia sa in functiile sistemului imunitar, ajutand organismul sa utilizeze anumiti nutrienti esentiali precum biotina si tiamina. Nu lipseste nici fosforul din compozitia semintelor de chia, cu 27% din cantitatea zilnica necesara.

ArtGranit redefinește calitatea și designul în domeniul amenajărilor interioare RoboWave, robotul educațional construit de echipa Națională de Robotică a României cu sprijinul companiei Wave Studio, a câștigat două campionate internaționale

Deoarece semintele de chia contin si triptofan, un aminoacid responsabil cu starea de bine, consumarea acestor seminte poate contribui la stimularea apetitului si a calitatii somnului, dar si la crearea bunei dispozitii. Triptofanul se mai gaseste in carnea de curcan, in banane, nuci, oua etc.

“In termeni de continut nutritional, o lingura de chia este precum un smoothie facut din somon, spanac si hormon de crestere umana”, scrie Christopher McDougall in cartea "Born to Run". “Daca ar trebui sa alegi doar un singur aliment pe o insula pustie, nu ai putea sa faci o alegere mai buna decat chia daca esti interesat in a-ti intari muschii, a scadea colesterolul si a reduce riscul bolilor de inima. Dupa cateva luni de dieta cu chia, ai putea probabil sa inoti inapoi spre casa”, adauga McDougall pentru BBC .


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri