Prunele sunt benefice pentru sanatate, atat consumate proaspete, cat si sub forma deshidratata (uscate), fiind o sursa bogata de minerale, fibre, vitamine si antioxidanti.

Vitamina A se gaseste sub forma beta-carotenilor, o pruna avand 200 UI de vitamina A, necesarul zilnic de vitamina A fiind de 400 UI/zi.

Un alt carotenoid si antioxidant care se gaseste in compozitita prunelor, luteina, este foarte buna pentru sanatatea celulelor de la nivelul retinei.

Vitamina C: o pruna contine aproximativ 6 mg de vitamina C. Vitamina C este folosita la sinteza colagenului, previne aparitia cancerului si creste absorbtia fierului.

4 Minerale

Prunele reprezinta surse majore de cupru si potasiu si contin cantitati moderate din majoritatea mineralelor esentiale pentru sanatatea organismului: calciu, fier, fosfor, mangan, magneziu, sodiu, zinc. O pruna contine aproximativ 100 mg de potasiu.

Beneficiile consumului de prune

1. Imbunatatesc digestia prin cantitatea crescuta de fibre, ajuta la combaterea constipatiei. Necesarul de fibre pe zi al unui om adult este de 20 g, iar 100 g prune contin aproximativ 4g de fibre.

2 Ajuta la scaderea colesterolului total si a LDL colesterolului prin scaderea absorbtiei la nivelul tubului digestiv (fibrele antreneaza eliminarea prin scaun a excesului de colesterol); prin acest efect, prunele reduc riscul bolilor cardiovasculare si aterosclerozei.

3 Ajuta la mentinerea unei tensiuni arteriale normale, prin continutul ridicat de potasiu (300 mg potasiu/100 g prune). Potasiul regleaza activitatea cardiaca si are efecte de reducere a tensiunii arteriale si preventie a infarctului miocardic.

sursa foto:shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri