Vitamina A se gaseste sub forma beta-carotenilor, o pruna avand 200 UI de vitamina A, necesarul zilnic de vitamina A fiind de 400 UI/zi.
Un alt carotenoid si antioxidant care se gaseste in compozitita prunelor, luteina, este foarte buna pentru sanatatea celulelor de la nivelul retinei.
Vitamina C: o pruna contine aproximativ 6 mg de vitamina C. Vitamina C este folosita la sinteza colagenului, previne aparitia cancerului si creste absorbtia fierului.
4 Minerale
Prunele reprezinta surse majore de cupru si potasiu si contin cantitati moderate din majoritatea mineralelor esentiale pentru sanatatea organismului: calciu, fier, fosfor, mangan, magneziu, sodiu, zinc. O pruna contine aproximativ 100 mg de potasiu.
Beneficiile consumului de prune
1. Imbunatatesc digestia prin cantitatea crescuta de fibre, ajuta la combaterea constipatiei. Necesarul de fibre pe zi al unui om adult este de 20 g, iar 100 g prune contin aproximativ 4g de fibre.
2 Ajuta la scaderea colesterolului total si a LDL colesterolului prin scaderea absorbtiei la nivelul tubului digestiv (fibrele antreneaza eliminarea prin scaun a excesului de colesterol); prin acest efect, prunele reduc riscul bolilor cardiovasculare si aterosclerozei.
3 Ajuta la mentinerea unei tensiuni arteriale normale, prin continutul ridicat de potasiu (300 mg potasiu/100 g prune). Potasiul regleaza activitatea cardiaca si are efecte de reducere a tensiunii arteriale si preventie a infarctului miocardic.
sursa foto:shutterstock

.jpg)
Singurătatea doare! Tu o poți vindeca! Campanie pentru susținerea nevoilor urgente ale vârstnicilor din România
”Nu mă lăsa să mor” - o poveste de ficțiune despre realitatea dureroasă a singurătății, din 5 decembrie în cinematografe
O joacă a unui tânăr român a dus la reinventarea sistemului de returnare a ambalajelor
McHappy Day 2025®: când faptele bune țin familiile împreună