Prunele sunt benefice pentru sanatate, atat consumate proaspete, cat si sub forma deshidratata (uscate), fiind o sursa bogata de minerale, fibre, vitamine si antioxidanti.

Prunele- beneficii pentru sanatate

O pruna de dimensiuni medii (50g), are in jur de 30 calorii, prunele uscate fiind mult mai bogate caloric. Prunele sunt indicate atat in diete cat si pentru o alimentatie sanatoasa.

Proprietatile prunelor

1 Fibre

200 de grame de prune asigura 7% din necesarul zilnic de fibre. 2 prune contin aproximativ 3 g de fibre solubile, cantitatea zilnica necesara de fibre fiind 20 g, pentru un adult.

Prunele deshidratate (uscate) contin o cantitate mult mai mare de fibre, dar sunt mai bogate caloric. Fibrele solubile continute de prune imbunatatesc digestia si scad absorbtia colesterolului din alimentatie.

2 Antioxidanti

Prunele contin foarte multi antioxidanti: fenoli, vitamina C, vitamina E, beta-caroteni. Antioxidantii lupta impotriva radicalilor liberi care produc moartea celulara si imbatranirea.

Cantitatea de antioxidanti continuta in prunele uscate este mai mare decat cea care se gaseste in afine.

3 Vitamine

Prunele sunt o sursa bogata de vitamine din complexul B: riboflavina(B2), niacina (B3), tiamina, acid pantotenic (B5), piridoxina, acid folic.

Vitaminele din complexul B sunt indispensabile metabolismului tuturor principiilor alimentare (glucide, lipide, proteine), precum si bunei functionari a sistemului nervos sau sintezei acizilor nucleici (ADN, ARN). 40 g de prune contin 2 mcg acid folic.

Vitamina K este esentiala pentru coagularea normala a sangelui si sanatatea oaselor. Concentratia de vitamina K este mai mare in prunele uscate.

sursa foto:shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri