Sunt atatea alimente naturale care pot ajuta la cresterea bunei-dispozitii si la alungarea stresului, depresiei sau asteniilor, incat ar fi pacat sa nu fie folosite. Solutia (sanatoasa) nu este ciocolata!

3 Proteine

Serotonina, neurotransmitatorul care contribuie la mentinerea starii de bine si la scaderea depresiei, este sintetizata la nivelul sistemului nervos pornind de la aminoacidul triptofan.

Triptofanul este un aminoacid esential, care nu poate fi sintetizat in organism, fiind necesar aportul lui din dieta. Din triptofan corpul nostru sintetizeaza serotonina, melatonina si vitamina B3.

Surse alimentare bogate in triptofan sunt:

  • oua
  • cod
  • soia
  • seminte de susan
  • seminte de floarea soarelui
  • branza
  • carne de curcan
  • somon

Un alt aminoacid esential important pentru sinteza unor neurotransmitatori cu efecte antidepresive este fenilalanina.

Fenilalanina este necesara pentru sinteza noradrenalinei si dopaminei, neurotransmitatori despre care se crede ca au efecte antidepresive si analgetice, la nivel central.Deasemenea, fenilalanina impiedica degradarea endorfinelor, opioidele endogene sintetizate de organism.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Caria dentară – ce este și cum se tratează

Unele din cele mai importante surse de fenilalanina sunt soia si albusul de ou. Alte surse: seminte de susan, seminte de floarea soarelui, carne, lactate.

Sportul si consumul de capsaicina din chili/ardei iute sunt alte metode naturale de a creste nivelul de endorfine in organism.

4 Vitamine

Vitamina C stimuleaza productia de endorfine la nivelul structurilor nervoase si ajuta la absorbtia fierului in organism.

Capsunile contin foarte multa vitamina C si antioxidanti puternici din clasa flavonoizilor (antocianidina), raspunzatori de culoarea rosie a fructului. Capsunile sunt o sursa importanta de potasiu, fiind unul din cele mai indicate fructe pentru a readuce buna dispozitie.

sursa foto: shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri