Imi amintesc cum ma jucam cu Rubinita pe strazile copilariei mele. Era o fetita de 8-9 ani, asemeni mie si impreuna ne jucam de-a scoala.

Pare perfect valid acest argument. Il cunosc, este si felul meu de a rationa, insa ma cuprind repede sentimente de indoiala, doar asa am fost invatata - “rromii au alta cultura, poate este si vina lor". Prefera ei sa traiasca in virtutea propriilor reguli si traditii? Si de data aceasta, Valeriu are dreptate:

“Cultura si traditiile se schimba continuu si nu pot fi obstacole ale progresului. Pana si cei mai traditionali rromi prefer sa mearga cu masina decat cu calul/ caruta desi asta e impotriva traditiei. In general cei care se lovesc in piept ca pastreaza traditia nu fac altceva decat sa isi pastreze pozitia avantajoasa in care sunt. E la fel cand vine vorba de traditii stupide invocate mereu cand barbatii simt nevoia de a isi justifica sexismul”, argumenteaza el.

“Printre rromi sunt stiluri diverse de viata si, implicit, destine diferite, ca si in alte grupuri. Dar la nivel de perceptie publica, imaginea rromilor este uniformizata, stereotipizata si negativa: rromii sunt rai, periculosi, infractori. (…) Asimilarea comunitatii rrome cu infractionalitatea inseamna generalizarea culpei individuale la nivelul grupului; or, intr-o societate democratica, individul este judecat dupa faptele sale, nu dupa etnie”, argumenteaza si Oana Marinescu in articolul ei, unul dintre putinele luari de atitudine in presa romaneasca, cu privire la un subiect atat de important si de fragil.

Responsabilitatea tuturor!

“Este responsabilitatea tuturor”, mai spune Oana. “Alungarea rromilor dintr-un loc in altul, fara a le da o alternativa, agraveaza lucrurile, chiar daca imaginea transmisa este ca „se rezolva problema". Fara a fi prinsi in tesutul de relatii sociale care sa le permita sa-si gaseasca locul, vor face ce au mai facut: o alta tabara ilegala si acelasi stil de viata”.

“Societatea majoritara va continua sa-i respinga, va refuza sa-i cunoasca si sa relationeze cu ei, va perpetua stereotipurile si va dezvolta atitudini si comportamente negative, de respingere si de ura. Un comportament negativ va determina alt comportament negativ, iar ura dintre majoritari si minoritari se va hrani reciproc. Desigur, si tarile de origine au o responsabilitate. Aceasta nu revine doar statului, ci si societatii civile, oamenilor politici, cetatenilor, liderilor formali sau informali ai rromilor si rromilor insisi. Ca sa avem siguranta si bunastare, solutia este sa actionam pornind de la premisa ca rromii sunt oameni, egalii nostri, oricare ne-ar fi cetatenia sau etnia, si sa-i sprijinim sa se integreze", spune jurnalista Oana Marinescu. Imi este teama ca acest tip de gandire este cu incapatanare negat la noi in tara. Abunda discursul brutal, xenofob.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri