Imi amintesc cum ma jucam cu Rubinita pe strazile copilariei mele. Era o fetita de 8-9 ani, asemeni mie si impreuna ne jucam de-a scoala.

Ne place sa traim in stereotipii, impartind lumea in alb si negru, e mult mai comod asa. Nu pot sa neg, si eu traiesc episoade de homofobie. “Pendulez intre amintirile cu muzica minunata a rromilor din Piazza Navona din Roma, cand mi-au dat lacrimile de bucurie auzind Astor Piazzolla si teama pe care o am sincer fata de alti rromi, tot in Italia si amintirea injuraturilor pe care le-am primit pe romaneste de la o rroma batrana, pentru ca nu am vrut sa ii dau un euro...”, i-am marturisit lui Valeriu.

Raspunsul lui:

“Am fost amenintat telefonic de cateva sute de ori ca o sa fiu omarat, mi s-a spart masina si scrijelit pe ea <<tigan imputit>>, am avut mii de postinguri de amenintare ca urmare a celor scrise, am fost batut de studentii –preoti din Craiova pentru ca am protestat impotriva articolului 200, am facut baie in scuipat la meciul Romania –Olanda cand am avut o actiune anti-rasism pe stadion, a trebuit sa ii explic fiului meu ca nu sunt defect genetic si ca nu are de ce sa ii fie rusine ca are sange de tigan… Asta nu inseamna ca vreodata mi-am acuzat prietenii pentru asta sau ca as considera acceptabil orice comentariu rasist la adresa oricui. De asemenea nu inseamna ca imi este teama de cineva numai pentru ca il cred diferit de mine...”. Aceste cuvinte m-au cutremurat de un adevar ce cu greu poate fi exprimat in cuvinte. Este ceva ce simti in adanc.

De ce nu isi asuma nimeni responsabilitatea integrarii culturale a rromilor, nici aici in Romania si nici la nivel european?

Pentru ca rromii sunt foarte avantajosi pentru politicieni in pozitia in care sunt. De la saraci si ne-educati se cumpara cel mai usor voturi, in plus rasismul este intodeauna cartea cea mai usoara de jucat cand vine vorba de alegeri. Franta si Italia sunt in acest moment foarte vocale pe problema securitatii rromilor. Franta – tara in care in 2005 au fost cele mai violente iesiri in strada care au dus la pierderi de sute de milioane de euro cu aproape 3000 de masini incendiate, 3000 de arestati, 127 de orase afectate- toate din cauza politicilor inepte de incluziune sociala – si Italia unde Mafia are o cifra de afaceri de 130 de miliarde de euro – o treime din PIB-ul Romaniei dintre care majoritatea vin din drouguri si vanzari de armament”, spune Valeriu Ciolan Nicolae.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri