Colagenul – secretul rutinei tale de skincare! Importanța colagenului pentru piele și sănătate

13 Mai 2024 publicat în Frumusete 87 share-uri

Atunci când vine vorba de o piele frumoasă și strălucitoare, care să își mențină aspectul elastic și ferm pentru cât mai mult timp, există un singur secret: COLAGENUL! 

Colagenul este considerat în zilele noastre elixirul tinereții, un ingredient de neprețuit pentru o piele sănătoasă și suplă. De ce este însă colagenul atât de valoros pentru sănătate și cum ne poate ajuta să ne menținem aspectul tânăr al pielii?

Colagenul – elixirul frumuseții și al tinereții pielii

Ce este colagenul? Colagenul este o proteină care se găsește din abundență în organismul uman. Este produsă în mod natural de fibroblaste, celule care alcătuiesc țesuturile conjunctive, și reprezintă 30% din totalul proteinelor din corp. Colagenul are un rol esențial în a ne menține oasele și articulațiile puternice și în formă. Face parte din structura mușchilor și a țesuturilor conjunctive, dar are multiple beneficii și asupra sistemului digestiv și circulator.

Practic, colagenul asigură funcționalitatea în mod optim a întregului organism, începând cu întărirea sistemului imunitar și menținerea sănătății mucoasei intestinale până la îmbunătățirea sănătății unghiilor, părului și a articulațiilor.

De ce este atât de important colagenul pentru piele și sănătate?

Alături de elastină, o altă proteină de o maximă importanță pentru piele, colagenul este răspunzător de menținerea elasticității și a fermității pielii, dar și de repararea și regenerarea celulară de la nivelul epidermei. Însăși etimologia cuvântului în sine este strâns legată de proprietățile acestei substanțe proteice, cuvântul colagen avându-și rădăcinile în limba greacă, “kola” însemnând lipici, iar “gen” – producere.

Odată cu înaintarea în vârstă însă, poate chiar odată ce trecem de 25-30 de ani, producția de colagen începe să scadă treptat, cauzând anumite probleme care vizează procesul de îmbătrânire a pielii precum apariția ridurilor și a liniilor fine, pierderea elasticității pielii, pielea lăsată, fragilă sau uscată.

În acelasi timp, încetinirea producției de colagen este strâns legată și accelerată și de alți factori. Poluarea, radicalii liberi din mediu, expunerea excesivă la razele ultraviolete ale soarelui, fumatul și consumul de alcool, o alimentație dezechilibrată, lipsită de nutrienții potriviți, toate acestea pot afecta la rândul lor producția naturală de colagen.

Consumul de zahăr în exces și de alimente procesate pot cauza reacția de glicație, ceea ce duce la incapacitatea colagenului de a interacționa în totalitate cu celulele din piele. De asemenea, anumite afecțiuni autoimune (precum lupusul sau artrita reumatoidă) pot conduce și ele la reducerea accelerată a producției de colagen.

Chiar dacă nu putem preveni în totalitate pierderea unei anumite cantități de colagen pe măsură ce îmbătrânim, putem reduce și încetini această scădere a nivelului de colagen. Există diverse remedii și modalități prin care, chiar dacă am trecut de tinerețe, putem stimula producția de colagen și preveni apariția semnelor de îmbătrânire, îmbunătățind astfel aspectul pielii.

Foto: Dark Gel /Shutterstock

Cum poți ajuta organismul să producă mai mult colagen

- Consumă zilnic suficient de multă apă (2 litri) pentru a menține nivelul optim de hidratare a pielii din interior și folosește totodată și o cremă de zi cu efect hidratant pentru o bună hidratare și din exterior. Ideal este să completezi acest ritual de îngrijire și cu aplicarea unei creme de noapte, pentru a ajuta la rejuvenarea completă a tenului.

- Evită fumatul, consumul excesiv de alcool, zahărul în exces și alimentele ultraprocesate care sunt sărace în nutrienți și nu aduc beneficii reale corpului

- Expune-te cu măsură la razele soarelui. Razele UVA și UVB degradează structura colagenului și a celulelor pielii și favorizează în schimb uscarea și îmbătrânirea prematură a pielii.

- Fii atentă și la alți factori de mediu nocivi pentru sănătatea pielii, nu doar radiațiile solare pot afecta pielea. Poluanții din atmosferă pot cauza inflamația și producerea de radicali liberi la nivelul pielii. Chiar dacă nu putem evita în totalitate poluarea, mai ales dacă locuim în spații urbane, putem face tot ce ține de noi pentru a ajuta pielea să îi facă față (curățare blândă, exfoliere ocazională, hidratare intensă și aplicarea de produse cu factor de protecție ridicat).

- Asigură-te că ai o dietă echilibrată, bogată în alimente antioxidante și vitamina C, care neutralizează radicalii liberi, hidratează pielea și se asigură că nivelul tău de colagen rămâne în limite normale. Afinele, cireșele (conțin antioxidanți), citricele, merele, kiwi, ardeiul roșu (bogate în vitamina C), legumele cu frunze verzi sunt o alegere bună căci favorizează producția de colagen.

- Consumă și alimente bogate în mod natural în colagen și aminoacizi, precum supa de oase, peștele cu piele, șoriciul de porc, ouăle (albușul îndeosebi conține concentrații semnificative de prolină), alimente bogate în zinc (fructele de mare), sulf (varză, broccoli, ceapă, usturoi), vitamina E, cupru (pudră de cacao, linte, fasole boabe, organe de animale), dar și proteine slabe, de calitate înaltă, sau cereale integrale.

- La recomandarea specialiștilor, poți adauga în dieta ta și suplimente cu colagen, disponibile sub formă de pudră, capsule sau lichide, sau suplimente care conțin anumite vitamine care sprijină sinteza și asimilarea corectă a colagenului în organism. Asigură-te însă că optezi pentru produse de bună calitate și că nu ești alergic la ingredientele din ele.

- Include produse pe bază de colagen sau ingrediente care sprijină refacerea de colagen în rutina ta de îngrijire a pielii. Unele ingrediente atent selecționate activează procesul de reînnoire celulară, reducând ridurile și liniile fine și ajutând pielea să își recapete strălucirea și suplețea.

Colagenul hidrolizat, spre exemplu, asigură o mai bună penetrare în straturile profunde ale pielii. Colagenul solubil nativ de origine marina acționează eficient și protector asupra epidermei, atrăgând apa în țesuturi datorită capacității sale higroscopice oferită de structura de triplu helic.

Cu alte cuvinte, produsele de îngrijire care conțin colagen au un efect tensor, hidratează și ajută pielea să își recapete rezistența și suplețea. Dacă acest minunat colagen este completat și de elastină hidrolizată de origine marina și de glicogen marin, avem deja niște ingrediente excepționale pe care le putem include în rutina noastră de skincare. Hydrotensyl Complex care se găsește în compoziția gamei Ideal conține toți acești compuși benefici redării supleții și aspectului tânăr al pielii.

Să aveți întotdeauna grijă de pielea voastră!

* Articol susținut de Doctor Fiterman

Foto fr si main: fizkes /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri