Mortalitatea materna si infantila reprezinta o problema actuala, ce afecteaza intreaga populatie a lumii. Statisticile privind mortalitatea materna si infantila sunt cutremuratoare: In fiecare minut, in lume, o femeie insarcinata moare! Anual, 4 milioane de copii mor in primele 28 de zile de la nastere!

Desi tarile din lumea a treia sunt cele mai afectate de mortalitatea materna si infantila, nici Romania nu se situeaza prea bine la acest capitol. Potrivit datelor oferite de catre reprezentantii Institutului National de Statistica, in tara noastra, la 100.000 de nou nascuti, 14 femei mor la nastere. De asemenea, in 2009 au murit 2.250 de copii cu varsta cuprinsa intre 0 si 1 an. Este vorba despre o rata de 10,1‰, adica la 1000 nou nascuti exista un numar de 10 decese la nastere.

Cauzele mortalitatii materne si infantile sunt variate, insa ultimul studiu, realizat in 2007, in tara noastra, de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, pe tema mortalitatii infantile, aduce in prim plan principalele cinci cauze de mortalitate a bebelusilor in Romania.

„In 2007 s-a inregistrat un numar de 2574 de decese in randul nou nascutilor. Este vorba despre 1476 baieti si 1098 fete. Aceste decese, inregistrate in primul an de viata, au avut multiple cauze printre care cele mai frecvente au fost: afectiunile cu origine in perioada perinatala, afectiuni ale sistemului respirator, pneumonia, anomaliile congenitale, hypoxia si asfixierea la nastere si anomaliile congenitale ale inimii si sistemului circulator, arata studiul OMS”, sustine prof. Dr. Radu Vladareanu, Seful Clinicii de Obstetrica Ginecologie Elias, membru al Boardului WAPM.

Barcelona, Capitala Mondiala a Medicinei Perinatale

Problema cresterii mortalitatii materne si infantile va fi dezbatuta la nivel global in cadrul Congresului Mondial de Sanatate Materna si Infantila organizat in perioada 22-26 septembrie la Barcelona.

Experti din peste 80 de tari ale lumii vor fi prezenti in Barcelona in aceasta perioada, pentru a-si impartasi cunostintele si experienta in domeniul sanatatii mamei si a copilului, precum si pentru a discuta despre cele mai avansate metode de tratament in scopul scaderii mortalitatii materne si infantile. Astfel, timp de cateva zile, Barcelona va deveni Capitala Mondiala a Medicinei Perinatale.

Prof. Dr. Radu Vladareanu va semna in timpul Congresului, in numele Romaniei, Apelul catre Cetateni, manifest care atrage atentia asupra stadiului curent al sanatatii materne si infantile. Apelul va fi prezentat si in cadrul dezbaterii cu ocazia Zilei Internationale a Solidaritatii.

Constientizand gravitatea acestei realitati, Garbo.ro reproduce integral "Apelul Catre Cetateni", pe care il fac medicii din toata lumea in speranta imbunatatirii conditiilor pentru mame si nou-nascuti.

APEL CATRE CETATENI


Garbo - Arta de a trăi frumos!Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri