Educata sa nu incurajez polemica, sa imbratisez discretia, simt nevoia astazi sa zbier fara menajamente, aruncand in fata toate frustrarile pe care le-am adunat cunoscand realitatea atator oameni , dar si pe a celor ce stau cu bratele incrucisate in fata alegerii ce le sta in putere pentru binele altora, alegerea viata sau moarte?.

Folosinduse de imaginea ei publica intr-o cauza nobila, Andreea Marin Banica a publicat ieri, pe blogul ei, o scrisoare deschisa adresata Ministrului Sanatatii in care ii cere acestuia o revizuire a Ordinului 50 /2004 ce le-ar permite bolnavilor accesul la un tratament adecvat in strainatate, atunci cand sistemul sanitar de la noi este neputincios in a salva vieti. “Romani ce au nevoie urgenta de un transplant, copii, tineri sau varstnici cu tumori cerebrale, leucemie sau alte boli grave galopante, oameni care nu pot beneficia de tratament in Romania, nu stiu ca exista acel Ordin 50/2004 care le permite sa obtina bani de la stat pentru operatii in clinici din strainatate, desi e dreptul lor, dreptul la ultima farama de viata. De ce nu se stie de un asemenea ordin vital, asa cum nu se cunostea mai nimic odinioara despre formularul E112?”, intreaba Andreea Marin Banica.

Dupa cum se arata intr-un comunicat de presa al Asociatiei Salveaza Vieti, in data de 11 mai 2010, Ministerul Sanatatii a supus dezbaterii publice propunerile de modificare ale Ordinului 50/2004, privind trimiterea la tratament in strainatate a unor categorii de bolnavi ce nu pot fi tratati in Romania.

Asociatia Salveaza Vieti, a depus la data de 21 mai 2010, propunerile de modificare reala ale acestui ordin, astfel incat cei ce nu pot fi tratati in tara, sa poata beneficia la timp si in mod eficient de finantarile acordate de minister. In prezent, modalitatea de aprobare a dosarelor este greoaie si nu prezinta termene de rezolvare, motiv pentru care rezolvarea unui caz se intinde nelimitat. Se spera astfel ca pacientii vor muri, iar Ministerul va putea returna dupa un an fondurile la bugetul de stat.
Speranta Ministerului Sanatatii de cele mai multe ori se adevereste.

Bolnavii primesc finantare foarte tarziu, dosarele lor asteptand saptamani sau luni sa treaca prin multimea de birouri, comisii si aprobari. Jisa George, 29 ani a murit chiar in ziua in care a ajuns la clinica din strainatate pentru transplant. “Dupa cum probabil stiti, Jisa George a venit aici si a murit in mai putin de 24 de ore de la momentul in care a pasit in spital, ca o consecinta, am fost chemat de conducerea spitalului si mi s‐a solicitat(...) sa ma gandesc daca e cazul sa mai acceptam romani pentru transplant (ei presupun ca toti vin prea tarziu si mor aici). Pentru moment, am stopat aceasta cerere, insa ma indoiesc cat de mult ii mai putem ajuta pe acesti bieti pacienti. Trebuie sa existe o modalitate de a aduce pacientii la timp!”, scrie medicul care ar fi trebuit sa il ingrijeasca pe George, daca acesta ar fi reusit sa traiasca.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri