12:04, 7 Aprilie 2014 publicat în Social 34 share-uri

Avaaz.org. atrage atentia: Miliarde de albine mor! Este un holocaust ecologic!

Garbo.ro a promovat multe dintre campaniile sociale si ecologice ale comunitatii mondiale Avaaz.org. Si de data aceasta, consideram ca este important ca acest mesaj sa fie cunoscut de catre un public larg: Miliarde de albine mor – este un „holocaust ecologic” care ne pune pe toi in pericol.

Majoritatea oamenilor de stiinta sunt de acord ca pesticidele toxice sunt de vina pentru moartea albinelor, dar marii producatori de pesticide finanteaza studii prefabricate pe care politicienii le invoca pentru a amana masurile urgente. „Haideti sa strangem fondurile suficente pentru finantarea unui studiu independent care sa puna capat acestei false dezbateri”, incurajeaza comunitatea Avaaz.

Citeste si:
Beneficiile uleiului de măsline asupra pielii
Beneficiile uleiului de...

Chiar acum, peste tot in lume, miliarde de albine mor. In Europa, populatia de albine a scazut mult sub numarul necesar pentru polenizarea culturilor agricole, iar in California - cel mai mare producator de alimente din SUA - apicultorii pierd 40% dintre stupi in fiecare an.

Asistam la un ”holocaust ecologic” care ne pune pe toti in pericol: fara polenizare, cele mai multe plante si o treime din alimentele noastre sunt sortite pieirii.

Citeste si:
Grupul LEGO mizează pe nostalgie cu noul set LEGO® IDEAS Winnie...
Grupul LEGO mizează pe...

Oamenii de stiinta trag un semnal de alarma privind pesticidele care sunt toxice pentru albine si ne avertizeaza ca folosim mult mai multe pesticide decat e nevoie. Dar ca si in cazul gigantilor petrolieri si a incalzirii globale, marii producatori de pesticide riposteaza finantand ”studii stiintifice” prefabricate care neaga evidentele si ofera politicienilor un pretext pentru a intarzia sa ia masuri.

Studiile stiintifice sunt costisitoare. Avaaz este probabil singura platforma din lume care ar putea strange suficienti bani pentru finantarea primului studiu de profunzime, pe scara larga si 100% independent pe aceasta tema.

„Trebuie sa dam o replica rapida si de necontestat studiilor platite de industrie. Avem nevoie urgent de acest studiu independent, iar daca noi nu putem sustine aceasta initiativa, nu e clar cine ar mai putea sa o faca. Haideti sa acceptam provocarea si sa strangem suficiente fonduri pentru a salva albinele”, spun ecologii.

Avaaz a initiat o campanie de strangere de fonduri in aceasta directie, iar banii donati vor fi folositi doar daca se strange o suma suficient de mare pentru ca un studiu de amploare sa fie efectuat.

In criza de timp

Suntem in criza de timp. Un nou studiu a dezvaluit adevarul infricosator: in mai mult de jumatate din tarile europene, nu mai sunt suficiente albine pentru polenizarea culturilor. In Marea Britanie, populatia de albine numara doar un sfert din necesarul pentru polenizare, si chiar daca alte specii de albine le iau locul pentru a umple golul existent, ele risca sa aiba aceeasi soarta daca vom continua sa ne indopam culturile cu pesticide.

Lucru care s-ar putea dovedi inutil: in cei 70 de ani care au trecut de la introducerea pesticidelor, am aflat ca unele dintre ele fac mai mult rau decat bine culturilor si implicit hranii noastre, pentru ca ucid inamicii naturali ai daunatorilor. Iar in timp, multi daunatori devin imuni la pesticide, fortand fermierii sa foloseasca si mai multe substante ucigase - acestia ajungand deseori sa fie intoxicati in urma expunerii.

Foto main: Shutterstock.com; albine, polenizare, floare


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri