14 Octombrie 2013 publicat în Social 85 share-uri

Portretul unei eroine contemporane: "...daca Malala castiga Premiul Nobel pentru Pace, am sa vars multe lacrimi" - nu am putut sa ma abtin si am declarat in fata prietenilor mei de pe Facebook, cu putin timp inaintea anuntului Academiei suedeze.

Malala: Ei pot impusca un corp, dar nu imi pot impusca visurile

Cei care nu au auzit inca de Malala, este timpul sa auda acum, pentru ca in fiecare dintre noi se ascunde o Malala. „Eu sunt Malala”, au strigat copii din lumea intreaga in cadrul unei campanii globale pentru a atrage atentia asupra accesului la educatie, asupra drepturilor fetitelor din intreaga lume si asupra unuia dintre cele mai valoroase concepte ale umanitatii – PACEA. Recent, Parlamentul European i-a acordat prestigiosul premiu Sakharov pentru apararea drepturilor omului.

Foto: Captura YouTube

Te cuprinde o senzatie de tremur interior atunci cand constientizezi ce conduita morala impecabila poate avea o fata care, in fata pericolului absolut, reuseste sa invoce pacea si bunatatea.

„Am inceput sa ma gandesc asa, daca talibanii vor veni si vor vrea sa ma omoare. Si imi spuneam, ce vei face Malala?” apoi mi-am raspuns mie insami –„Malala, iti scoti un pantof si il lovesti”. Dar apoi mi-am spus din nou „Daca lovesti un taliban cu un pantof, atunci nu va fi nicio diferenta intre tine si talibani. Nu trebuie sa ii ameninti pe altii tot cu cruzime si asprime, trebuie sa te opui altora cu pace si dialog si cu educatie”.

Mi-am spus atunci ca ii voi explica cat este de importanta educatia „Vreau educatie chiar si pentru copiii tai.” Apoi ii voi spune: ”Eu atat am avut sa iti spun, acum, fa ceea ce vrei”.

Acest speach l-a lasat realmente masca pe Jon Stewart, celebrul moderator american al emisiunii Daily Show. Astazi, Malala continua sa creada cu aceeasi tarie in dreptul la educatie al fiecarei fete si al fiecarui copil din lume.

Discursul inregistrat al Malalei:

Odata cu nominalizarea la Premiul Nobel pentru Pace, fiind cea mai tanara nominalizata din istoria decernarii acestui titlu, „Malala” a devenit unul dintre cele mai rostite nume din ultimele zile. Un nume atat de sonor, de melodios… O fata din Pakistan este noua imagine a Eroismului. Eu cred ca oricat de grele ne-ar fi zilele, gandindu-ne la puterea interioara a unui copil atat de sensibil si de inteligent ca Malala, putem sa razbatem peste absolut orice.

„Ei pot impusca un corp, dar nu imi pot impusca visurile”, a spus Malala. „M-au impuscat pentru ca asa au vrut sa imi transmita, <vrem sa te oprim din campania ta>, dar au facut cea mai mare greseala m-au calit, si mi-au demonstrat, prin acel atac, ca pana si moartea este suportabila pentru mine, ca nici macar moartea nu vrea sa ma omoare".

Tatal Malalei, Ziauddin Yousafzai, profesor din districtul Swat – Pakistan, a spus ca atacul la adresa fetei sale a fost cea mai grea trauma a sa, dar ca nu are regret pentru ca a indemnat-o sa aiba vointa de fier. „Situatiile extraordinare creeaza caractere extraordinare”, a mai adaugat el, potrivit Reuters.

Cartea fiicei sale, „I Am Malala” (Eu sunt Malala), este a doua cea mai vanduta carte pe Amazon in acest moment.

Iti recomandam si Mici pasi pentru femei, dar imensi pentru Umanitate!

22 de reguli pentru femeile din ISLAM. Sa ne simtim fericite ca ne-am nascut aici?

Top 3 cele mai fascinante femei ale ISLAMULUI

Moda Orientala: Cum se imbraca femeile de cealalta parte a lumii?

de Julia Sima


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri