2 Mai 2012 publicat în Social 27 share-uri

Sunt tatii parinti de gradul doi? Obiectul revoltei tatilor din Romania il reprezinta abecedarele copiilor, care, considera ei, ii reprezinta pe acestia intr-o ipostaza de 'parinti de rang inferior'.

Mamele si tatii, in ipostaze nedemne

Cum am mai spus, ne este clar insa ca “manualele scolare prezinta atat femeile/fetele, cat si barbatii/baietii intr-o maniera unidimensionala sau cel mult schematica.

In continutul si imaginile care se refera la spatiul privat, femeile/fetele se ocupa de activitatile casnice (fac curatenie, spala, cos, tricoteaza, tes, torc, impodobesc casa, achita facturi), in timp ce barbatii sunt pasivi (asteapta sa li se puna masa, citesc ziarul, discuta, viseaza) sau se ocupa de activitatile din afara casei (construiesc, repara gardul, planteaza, uda florile etc.)”. (Blogul Medusei; de asemenea sursa pt. img. st.)

In acest sens este relevanta si concluzia unei analiza pe trei abecedare pe care o face Centrul partenriat pentru egalitate:

Consideram ca cele trei abecedare (n.r. analizate) au continut discriminatoriu, atat in ceea ce priveste folosirea inegala a termenilor „mama” si „tata”, cu un dezavantaj consistent al termenului „tata”, cat si in ceea ce priveste imaginea mamei/femeii si a tatalui/barbatului, ambii fiind prezentati in ipostaze nedemne si incorecte.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Prestige Orchestra lansează piesa mirilor anului 2023. Ascultă „Ne unim destinele”

Apreciem ca prezentarea mamei/femeii in spatiul casnic (servind supa, facand cumparaturi, curatand casa, torcand, crosetand, citind povesti copiilor etc) creeaza o imagine incompleta asupra acesteia, iar asocierea acesteia cu mediul casnic, doar rareori fiind prezentata in spatiul public, conduce la concluzia eronata ca mama/femeia este cea care se ocupa de treburile casei, care gestioneaza treburile familiei.

Oferirea echilibrata de exemple in care atat mama/femeia, cat si tata/barbatul efectueaza activitati casnice, profesionale si legate de familie ar duce la o imagine completa a rolurilor celor doi. De asemenea, prezentarea unor modele feminine similare lui Iancu Jianu, George Enescu sau Nicolae Grigorescu ar fi binevenita si ar conduce la implementarea efectiva a unei egalitati de gen". (studiu CPE)


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri