11 Noiembrie 2011 publicat în Sanatate 9 share-uri

Furia a fost definita in foarte multe moduri si poate lua mai multe infatisari. Este pierderea sentimentului de calm, este o neplacere sau senzatia de iritare si poate ajunge pana la forme extreme ca ostilitatea si revolta. Furia poate fi un raspuns al organismului la o situatie stresanta in fata unui esec, poate lua forma unei atitudini defensive in fata unei insulte sau poate fi o reactie reflexa fata de agresiune sau vioelnta.

Fiecare dintre noi stim in ce mod se manifesta furia in cazul nostru, dar specialistii de la HearthMath Institute - unul dintre cele mai importante centre de cercetare din lume, ne invata cat de important este sa depasim acest sentiment.

Uneori simtim furia atat de acut incat si corpul reactioneaza: ne doare capul, ne doare gatul, umerii sunt incordati, tot corpul nostru devine rigid, respiratia si bataile inimii devin neregulate; avem probleme de concentrare, mai apoi totul se traduce intr-un somn nelinistit, agitat, iar relatiile noastre cu ceilalti devin tensionate.

Cand ne cuprinde furia, cu greu ne mai putem concentra. Gandul ne este doar la acel ceva care ne-a facut sa fim furiosi. Sentimentele de furie se pot disipa in doar cateva minute, pot sa dureze o zi intreaga sau sa fie inmagazinate in interiorul nostru pentru luni de zile sau chiar ani.

Din pacate, majoritatea oamenilor isi lasa viata controlata de astfel de sentimente, nestiind cum sa le depaseasca...

„Atunci cand traiesti furia de prea mult timp, atunci cand ai pus prea multa emotie si energie in furie, atunci ti-ai creat un pattern in minte care cu greu mai poate fi depasit” – citat din "Transforming Anger", (Childre; Rozman 2003).

Ce trebuie sa stim despre furie?

Furia creste

Furia debuteaza adesea ca ceva minor si creste in intensitate. Devii nerabdator, exista o anume nuanta de nervozitate in adancul tau.

Aceasta iritatie creste cu cat ii acorzi mai multa importanta, chiar daca este vorba si despre un incident minor. Duce catre judecata si mai poi catre aruncarea unei vini. Iei totul personal si simti ca esti nedreptatit/a. Esti furios/a si simti ca ai justificare pentru starea ta; justificata sau nu, furia creaza incoerenta si iti afecteaza bataile inimii, activand in acelasi timp hormonii stresului. Studiile cercetatorilor de la HearthMath Institute au aratat ca episoade de furie de cinci minute sunt atat de stresante, afectand sistemul imunitar pentru mai mult de sase ore.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri