Ministerul Sanatatii recomanda populatiei ca, in aceasta perioada cu fluctuatii frecvente de temperatura, sa asculte sfatul medicilor, sa respecte regulile de igiena pentru evitarea imbolnavirilor. Ministerul Sanatatii deruleaza si anul acesta Campania de vaccinare gratuita antigripala.

Comunicat de presa al Ministerului Sanatatii

In Romania, activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasa, fara raspandire geografica, fara tendinta de crestere semnificativa, fara probe pozitive pentru virusurile gripale.

Conform raportului transmis de catre Centrul National de Supraveghere a Bolilor Transmisibile la Ministerul Sanatatii, in saptamana 24-30 octombrie 2011, 94 111 persoane s-au prezentat la medic cu infectii respiratorii acute, numarul lor fiind comparabil cu cel inregistrat in saptamana precedenta. Peste 16 000 dintre acestia au fost inregistrati cu pneumonii, iar 78 000 cu viroze respiratorii.

Numarul cazurilor compatibile clinic cu gripa inregistrate la nivel national a fost mai mic comparativ cu cel inregistrat in saptamana precedent (80 fata de 100). Pe treitoriul Romaniei nu s-au inregistrat cazuri de gripa confirmate cu laboratorul. Doar in judetele Harghita, Covasna, Ialomita, Buzau si Sibiu incidenta infectiilor respiratorii depasit semnificativ incidenta medie calculata.

Campanie de vaccinare gratuita antigripala

Ministerul Sanatatii deruleaza si anul acesta Campania de vaccinare gratuita antigripala. In 2011, Ministerul Sanatatii va achizitiona 1 milion doze de vaccin gripal pentru imunizarea persoanelor cu risc ridicat de imbolnavire in cadrul campaniei de vaccinare gratuita antigripala din sezonul 2011-2012.

Campania de vaccinare se deruleaza in doua etape. In prima etapa, directiile de sanatate publica au achizitionat 256 281 doze de vaccin gripal cu care s-a inceput imunizarea persoanelor cu risc ridicat de imbolnavire, cu prioritate persoanele cu varsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, in special boli respiratorii si cardiovasculare, boli metabolice, copii si batrani institutionalizati, personal medical, conform recomandarilor OMS si ECDC.

Restul de aproximativ 730 000 de doze de vaccin gripal vor fi achizitionate de catre Ministerul Sanatatii, prin licitatie publica, urmand ca acestea sa fie distribuite in teritoriu dupa data de 15 noiembrie a.c., pentru continuarea campaniei.


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Ministerul Sanatatii: Cum putem preveni virozele respiratorii.