23 Iulie 2020 publicat în Sanatate 4 share-uri

Surse pline de culoare și antioxidanți pe care să le consumi vara aceasta!

Antioxidanții sunt compuși care se găsesc în mod natural în fructe și legume. Rolul acestora este de a proteja celulele corpului de efectele negative ale substanțelor prooxidative, adică radicalii liberi pe care corpul nostru îi produce în mod natural pentru a se proteja de agresiunea agenților exogeni (substanțe chimice, bacterii, virusuri, etc). Atunci când există un exces de substanțe oxidante, ele pot determina efecte negative, deci antioxidanții ajută organismul să îi neutralizeze și să îi elimine. Pentru o stare de sănătate bună, este important să menținem echilibrul între antioxidanți și oxidanți, pe care îl putem asigura mai ales prin alimentele pe care le includem în dieta zilnică. Un nivel ridicat de antioxidanți ajută, printre altele, la reducerea riscului de boli cronice, îmbunătățește funcția cognitivă, dar și aspectul pielii și al părului.   

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Hidratarea, cheia pentru zile de sărbătoare reușite. Sfaturi pentru un Paște sănătos Cum să obții o masă bogată și sănătoasă de sărbători. Mai multe legume, mai puțin zahăr și multă hidratare Vrei să ai mai multă energie și să uiți de oboseală? Îți recomandam aceste Suplimente Alimentare pe bază de Super-Alimente, vitamine și plante

Iar cea mai la îndemână modalitate de a introduce antioxidanții în dietă este prin consumul alimentelor de sezon.

„Alimentele bogate în antioxidanți stimulează starea de bine. Vara este cea mai bună perioadă din an pentru a profita din plin de fructe și legume proaspete, de aromele și explozia de antioxidanți pe care le conțin. Consumate ca atare, în salate sau în sucuri naturale, toate furnizează organismului un cocktail de substanțe nutritive importante, energie și, în plus, au un aport caloric redus. Ne aflăm în plin sezon de vară, perioadă în care organismul are nevoie și de o hidratare corespunzătoare. Chiar și un pahar de bere poate reprezenta o sursă de antioxidanți naturali, datorită hameiului și orzului din compoziție, dar și o opțiune de hidratare în varianta sa fără alcool, având în vedere conținutul de peste 90% apă”, a declarat dr. Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.  

Top 4 probleme de organizare în bucătărie și cum să le rezolvi rapid VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS! Caria dentară – ce este și cum se tratează

Așa că data viitoare când mergeți la cumpărături, lăsați-vă ghidați de coloristică și alegeți fructe și legume proaspete din următoarele grupe de culori:

Negru și mov

Foto: By RomarioIen /Shutterstock

Fructele de pădure precum afinele, zmeura neagră, murele, coacăzele, cireșele negre, dar și ceapa roșie, prunele, varza mov sau vinetele conțin antocianine, coloranți naturali solubili în apă, responsabili pentru culorile roșu, violet sau albastru ale fructelor și legumelor. Totodată, antocianinele au și proprietăți antioxidante, ce pot contribui la reducerea reacțiilor inflamatorii, la ameliorarea funcțiilor cognitive și prevenirea bolilor degenerative. În plus, fructele și legumele de culoare mov sunt bogate în vitamina C, fibre și minerale precum magneziu, potasiu, fier și calciu.

Alimentația și somnul sunt aspectele cu cel mai mare impact asupra calității vieții românilor, conform celui mai recent studiu CIPRA

Roșu

Roșiile, pepenele verde și grepfrutul roșu sunt bogate în licopen, un fitonutrient considerat printre cei mai puternici antioxidanți. Acesta are efecte benefice pentru funcționarea inimii și a sistemului cardiovascular și stimulează sistemul imunitar. Sfecla roșie conține proteine, carbohidrați, dar și o serie de vitamine și minerale precum vitamina B9 (acid folic), mangan, potasiu, vitamina C și magneziu, iar betadina, cea care îi oferă culoarea, poate preveni oxidarea colesterolului rău (LDL), un factor de risc pentru dezvoltarea afecțiunilor cronice.  

Zmeura roșie este o resursă extraordinară de vitamina C, o porție de 100 de grame asigurând aproape jumătate din necesarul zilnic. Căpșunile au un conținut redus de calorii (doar 32kcal la o porție de 100g și peste 90% din compoziția lor fiind apă), au un efect anti-inflamator, cardioprotector și antioxidant, datorită cantităților însemnate de polifenoli.  

Citește continuarea pe pagina următoare >>> 


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri