Psoriazisul reprezintă o afecțiune dermatologică care constă în reproducerea excesivă a stratului epidermic, formând pe piele descuamări însoțite de mâncărime și pete roșii de dimensiuni diferite, deseori dureroase.

Psoriazisul reprezintă o afecțiune dermatologică care constă în reproducerea excesivă a stratului epidermic, formând pe piele descuamări însoțite de mâncărime și pete roșii de dimensiuni diferite, deseori dureroase. 

Domnul doctor Laurențiu Vlădău (foto), dermatolog în cadrul Clinicii de dermatologie Hebra, spune că, deși nu s-a descoperit încă un tratament pentru vindecarea ei definitivă, boala poate fi gestionată printr-o combinație de tratamente topice sau sistemice, schimbarea stilului de viață și evitarea factorilor cunoscuți ca fiind agravanti sau declanșatori.

Principalul obiectiv al tratamentelor care vizează această afecțiune este acela de a-i ameliora simptomele și manifestările la nivelul pielii și de a evita pe cât posibil episoadele în care ea se declanșează. Cauza care stă la baza apariției bolii nu este, încă, pe deplin înțeleasă, dar se știe că sistemul imunitar și genetica joacă un rol major în dezvoltarea sa.

“Prin studierea sistemului imunitar al persoanelor care suferă de psoriazis s-a descoperit că anumite globule albe și substanțe pro inflamatoare care în mod normal ne apară de agenți străini corpului, cum ar fi viruși sau bacterii, încep să atace celulele sănătoase ale pielii din greșeală, ca și cum ar lupta împotriva unei infecții. Se va declanșa în acest fel producția crescută de celule sănătoase ale pielii, care se vor acumula în porțiuni de piele groasă, solzoasă la suprafața pielii. Acest process va continua până când un tratament corespunzător oprește ciclul”, explică domnul doctor Laurențiu Vlădău, dermatolog.

Psoriazisul evoluează în cicluri de remisiuni și erupții și se poate dezvolta oriunde pe corp, mai frecvent la nivelul mâinilor, picioarelor, gâtului, scalpului sau chiar și zona facială sau cea a organelor genitale.

Foto: By Hriana /Shutterstock

Factorii declanșatori

Se pare că cel puțin 10% dintre oameni moștenesc una sau mai multe dintre gene care ar putea duce în cele din urmă la apariția psoriazisului, însă numai un procent de 2% - 3% din populație va dezvolta, în cele din urmă, boala. Cercetătorii consideră că pentru ca o persoană să dezvolte psoriazis, acea persoană trebuie să aibă o combinație de gene care provoacă psoriazis și să fie expusă unor factori specifici, cunoscuți drept „declanșatori”.

“De obicei, psoriazisul începe sau se agravează din cauza unui factor declanșator, care este indicat să fie identificat și evitat cât mai devreme. Frecvent este vorba despre infecția cu streptococ, episoadele de bronșită, amigdalită sau o infecție respiratorie fiind adesea asociate cu debutul psoriazisului, mai ales la copii. De asemenea, boala poate apărea în zonele pielii care au fost rănite sau traumatizate, situație în care vorbim despre fenomenul Koebner; mușcăturile de insecte, arsurile solare, intervențiile chirurgicale și zgârieturile sunt doar câteva exemple”, explică specialistul dermatolog.

Citește continuarea pe pagina următoare >>> 


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri