Psoriazisul reprezintă o afecțiune dermatologică care constă în reproducerea excesivă a stratului epidermic, formând pe piele descuamări însoțite de mâncărime și pete roșii de dimensiuni diferite, deseori dureroase.

Stresul poate determina fie apariția psoriazisul, fie agravarea afecțiunii, la fel ca și fumatul, care crește riscul de psoriazis, precum și severitatea bolii, la fel ca și consumul excesiv de alcool sau deficitul de vitamina D

Anumite medicamente - inclusiv litiu, care este prescris pentru tulburarea bipolară, medicamentele pentru hipertensiune arterială, cum ar fi beta-blocante, medicamente antimalarice pot sta și ele la baza unui episod de psoriasis.

Diagnosticarea bolii

“Nu există analize de sânge sau instrumente speciale pentru identificarea psoriazisului, însă medicul dermatolog va stabili un diagnostic prin examinarea zonelor de piele afectată. Biopsia poate fi de ajutor pentru a elimina alte posibile afecțiuni, în cazul psoriazisului pielea fiind mai groasă și inflamată în comparație cu pielea afectată de eczemă, spre exemplu”, explică domnul doctor Laurențiu Vlădău, dermatolog.

Istoricul familial este un alt factor important, aproximativ o treime dintre persoanele cu psoriazis având în familie un membru care se confruntă cu aceeași afecțiune.

Foto fr si main: By Flystock /Shutterstock


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Psoriazisul - nu putem vindeca boala, dar cum o ținem sub control?.