2 Decembrie 2019 publicat în Sanatate 6 share-uri

Specialistul specialist enumeră 5 motive pentru care nu mai trebuie amânat momentul tratamentului pentru varice și explică pe larg în ce constă acesta.
După o vară în care n-am știut cum să ascundem mai bine inesteticele varice de pe picioare, acum, în sezonul rece, este momentul să luăm măsuri împotriva lor. De altfel, toamna și iarna sunt cel mai bune perioade pentru tratament, ne spune Prof. Dr. Dorel Firescu, medic primar chirurgie generală în cadrul clinicii OK Medical.

Specialistul enumeră 5 motive pentru care nu mai trebuie amânat momentul tratamentului și explică pe larg în ce constă acesta.

Amânarea înseamnă doar complicații și riscuri.

Varicele sunt dilatații patologice și permanente ale venelor ce aparțin sistemului venos superficial. Ele nu vor trece niciodată de la sine. Până în prezent, medicina nu a descoperit nicio substanță administrată topic sau peros care să reducă dimensiunea venelor, odată dilatate. Iar pe măsură ce trece timpul, varicele cresc tot mai mult în dimensiuni, aducând după sine complicațiile de rigoare.

„Mulți le consideră doar o problemă estetică, dar nu e numai atât. Prin ele, sângele nu circulă normal, are tendința să se coaguleze și să formeze cheaguri, ceea ce înseamnă probleme de sănătate. La început, dau simptome ușoare, precum mâncărimi de gleznă, senzație de picior greu, umflat, senzație de arsură, crampe musculare, prurit, iritații cutanate. Apoi pot apărea modificări de culoare a tegumentului, care arată că sângele nostru stagnează în venă, băltește pe celule și le sufocă. Următorul stadiu este apariția ulcerului varicos de gambă. Există riscul să apară complicații mai grave, precum tromboză, dermatită de stază, hemoragie prin ruperea varicelor, embolism pulmonar”, aflăm de la Profesorul Firescu.

Tratamentul este simplu și nedureros în stadii incipiente.

Pentru a înțelege anatomia varicelor, trebuie să știți că, la nivelul picioarelor, există două sisteme venoase: unul profund, vital, prin care circulă 80% din sângele care se întoarce la inimă, și unul superficial, prin care circulă cel mult 20% din sânge. Acesta din urmă dezvoltă varice.

„Partea bună este că, dacă anulăm aceste vene afectate, sângele care circula prin ele este preluat fără probleme de sistemul venos profund. Necesitatea anulării varicelor e esențială, iar pentru asta avem la dispoziție mai multe tipuri de tratament”, explică specialistul OK Medical.

Foto: By corbac40 /Shutterstock

La tratamentul clasic chirurgical, ce presupune operație și internare în spital, se apelează doar în stadii avansate ale bolii varicoase. În stadii incipiente funcționează perfect scleroterapia, o procedură simplă, non-invazivă, care durează doar 20-30 de minute. Presupune injectarea direct în venă a unui agent sclerozant care irită endoteriul venos al vasului de sânge, ducând la distrugerea peretelui vascular.

„Este un procedeu vechi de cel puțin 60 de ani, dar care s-a îmbunătățit prin substanțele folosite. Ceea ce utilizăm noi acționează lent asupra venei și o transformă încet, încet, dintr-un tub într-un cordon. Adică o anulează pe loc, o sclerozează, iar sângele nu mai circulă prin ea sau circulă foarte puțin. În felul acesta, am scăpat de riscuri. Avantajul e că pacientul pleacă acasă într-o jumătate de oră de la injectare, are libertatea să se miște, să facă orice. Va trebui doar să poarte un pansament compresiv timp de trei zile, destul de strâns, pentru ca vena să fie colabată, să nu circule sângele prin ea și să spele substanța. După aceea, timp de trei săptămâni, va purta un ciorap elastic numai în timpul zilei”, precizează medicul.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri