Stomatologia holistică privește pacientul ca pe un tot unitar, ceea ce înseamnă că tratamentul stomatologic va avea în vedere atât factori fizici, cât și factori psihologici.

Advertorial

Stomatologia holistică, noul trend în privința tratării și îngrijirii dinților, susține că gura reprezintă o poartă a organismului și o parte a întregului reprezentat de corpul uman. Conform abordării holistice, nu putem privi sau trata dinții ca pe ceva separat de restul organismului, iar acest concept, adus pentru prima dată în atenția publicului larg de către dentistul canadian Weston A. Price, a pătruns și în țara noastră prin clinica Life Dental Spa – prima clinică dentară din România care urmează principiile holistice, efectuând tratamente stomatologice superior integrate biologic, minim-invazive.

Abordarea holistică în clinica Life Dental Spa

Stomatologia holistică privește pacientul ca pe un tot unitar, ceea ce înseamnă că tratamentul stomatologic va avea în vedere atât factori fizici, cât și factori psihologici. De aceea, filozofia clinicii Life Dental Spa exclude din start o abordare limitată a problemelor dentare și îmbrățișează viziunea holistică, prin care sunt depistate și eliminate, în primul rând, cauzele care au dus la apariția problemei stomatologie pentru care pacientul a venit la consultație, după care vor fi tratate efectele. 

În clinica Life Dental Spa, parodontoza, de pildă, nu mai este privită ca o afecțiune localizată numai la nivelul cavității bucale, ci ca una a întregului organism, deoarece în cavitatea bucală se află doar focarul infecțios, însă bacteriile pot ajunge în sânge, prin care vor circula și vor produce probleme la distanță. Cele mai întâlnite astfel de afecțiuni ar fi bolile cardiovasculare (vor avea loc depuneri de plăci ateromatoase pe pereții vaselor de sânge, ce pot duce la infarct miocardic sau accident vascular cerebral) și afecțiunile cerebrale, precum boala Alzheimer. Din această cauză, putem spune că parodontoza nu afectează doar dinții, ci are repercursiuni negative importante și asupra celorlalte sisteme din corp, iar tratarea ei îmbunătățește starea de sănătate generală.

Parodontoza – o boală a întregului organism

Ne-am obișnuit să credem că bacteriile sunt de vină pentru toate problemele noastre, însă, în realitate, trebuie să știm că bacteriile nu se înmulțesc într-un anumit loc din organism din senin. La fel se întâmplă și în cazul parodontozei, când principalul vinovat pentru apariția acestei boli este, de fapt, stilul de viață al pacientului (igiena deficitară, alimentația haotică și nesănătoasă, stresul și lipsa odihnei), alături de starea lui de sănătate generală și imunitara precară, nu numai bacteriile. În acest context, pacienților clinicii li se va explica, iar ei trebuie să înțeleagă, că fără schimbarea stilului de viață, tratamentele aplicate de specialiștii noștri vor avea un efect imediat, iar menținerea rezultatelor benefice pe termen lung va fi imposibilă. 

Schimbarea stilului de viață este obligatorie

Și atunci, ce ar fi de făcut? Să luăm, de pildă, exemplul unui pacient care mănâncă mult zahăr, zahăr care hrănește și ajută la înmulțirea bacteriilor răspunzătoare de parodontoză. Dacă pacientul nu va renunța la zaharul rafinat din alimentație, sunt șanse mari ca boala să recidiveze după tratamentul stomatologic. De asemenea, igiena precară, care permite acumularea de placă bacteriană pe suprafețele dentare, va favoriza reapariția bolii parodontale.

Din această cauză, specialiștii Life Dental Spa le recomandă tuturor pacienților lor periajul dinților după fiecare masă, timp de două minute, cu o pastă de dinți naturală sau chiar „home made”, și folosirea dușului bucal zilnic, pentru a menține o cavitate bucală curată și pentru a diminua riscul recidivei bolii după tratament.

Gingivita și stomatologia holistică

Durerile gingivale însoțite de sângerări în timpul periajului sunt semne ale instalării gingivitei, care este o afecțiune orala ce se manifestă prin schimbarea culorii gingiei din roz pal în roșu-violaceu, pe fondul unei inflamații gingivale. Disconfortul creat de gingivită este datorat, în cea mai mare parte, unei igiene orale precare, care a dus la formarea și acumularea de depozite de tartru dentar (piatră dentară).

În astfel de cazuri, stomatologia holistică propune efectuarea de tratamente minim-invazive, oferite de specialiștii Life Dental Spa cu ajutorul echipamentelor de ultimă generație, ce utilizează laserul dentar. Laserul stomatologic a revoluționat stomatologia clasică datorită multiplelor sale avantaje, iar în cazul gingivitei, tratamentul cu laserul dentar este unul nedureros, cu efecte vizibile după prima ședință.

Dacă gingivita nu e tratată, depozitele de tartru vor duce la iritarea gingiei, care se va retrage, proces cunoscut drept „retracție gingivală”. Apoi, rădăcinile dinților încep să fie expuse, scăzându-le stabilitatea, așa că dinții vor căpăta diferite grade de mobilitate, în funcție de cât de afectați sunt. Toate acestea sunt cunoscute ca semne ale instalării parodontozei, boala care, la rândul ei, poate fi tratată minim-invaziv cu ajutorul laserului dentar, în detrimentul tratamentului chirurgical clasic.

Parodontoza poate fi prevenită, dar și tratată fără durere

O deviză importantă a stomatologiei holistice are la bază prevenția. De aceea, pentru prevenirea instalării parodontozei, specialiștii Life Dental Spa își vor sfătui mereu pacienții cum să-și curețe corect dinții și cum să-și mențină igiena orală. Periajul zilnic trebuie efectuat de minim două ori pe zi, ideal după fiecare masă, cu o pastă de dinți adecvată. De la clinica Life Dental Spa, pacienții vor primi rețete pentru obținerea unei paste de dinți acasă, din ingrediente naturale, în scopul eliminării folosirii unor paste de dinți ce conțin conservanți, coloranți sau alți aditivi artificiali.

Dacă parodontoza s-a instalat deja, specialiștii Life Dental Spa vor folosi pentru tratamentul acesteia  laserul stomatologic, cu efecte vizibile încă de la primele ședințe și fără pic de durere. Astfel, pacientul va uita de disconfort și va vedea că efectele benefice, cum ar fi reducerea sau chiar dispariția durerii, își vor face simțită prezența într-un interval de timp foarte scurt. 

După tratamentul din cabinetul stomatologic, pacientul va primi o listă cu recomandări importante de îngrijire a dinților și câteva sfaturi în privința stilului de viața, pe care, dacă le va respecta, va vedea că riscul recidivei va scădea pe termen lung. Este important ca pacientul să înțeleagă că nu există un tratament fulger pentru parodontoza, că aceasta este o afecțiune care va trebui supravegheată pe tot parcursul vieții și că este foarte important să mănânce sănătos, să renunțe la fumat, să se spele corect pe dinți și să se prezinte la controale regulate la dentist. De asemenea, ar fi bine să înțeleagă că reîntoarcerea la obiceiurile greșite de viață, obiceiuri care l-au îmbolnăvit, va crește riscul de recidivă.

BOX: Life Dental Spa vă oferă tratamentul parodontozei cu laserul dentar, un tratament minim-invaziv care va menține vitalitatea dinților dumneavoastră și îi va păstra pe arcadă. E bine de știut că specialiștii Life Dental Spa recurg la tratamente invazive, de tipul extracțiilor, de exemplu, numai în cazul în care nu există o alternativă viabilă.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri