25 Noiembrie 2019 publicat în Sanatate 1 share-uri

Lăsată netratată, retracția gingivală poate afecta țesuturile de susținere și structurile osoase ale dinților, ajungându-se chiar la pierderea lor în cazurile extreme.

Retracția gingivală este procesul prin care țesutul gingival se îndepărtează de dinte, expunând rădăcina acestuia și formând, „buzunare” sau goluri în care se acumulează bacteriile cauzatoare de boli.

Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, atenționează că, lăsată netratată, această afecțiune poate afecta țesuturile de susținere și structurile osoase ale dinților, ajungându-se chiar la pierderea lor în cazurile extreme.

Pe lângă aspectul neplăcut din punct de vedere estetic, retracția gingivală se poate manifesta, de asemenea, și prin sensibilitate la cald sau rece sau la acizi, respirație urat mirositoare, gingii umflate și roșii și un gust rău în gură. Din fericire, igiena orală și stomatologia modernă au făcut ca prevenirea sau tratamentul acestei afecțiuni să fie posibilă prin metode deopotrivă eficiente și accesibile.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Sute de români au cumpărat vechime la pensie în rate. Cât este valoarea pe o lună și cine poate achita retroactiv Aluziva, noi detalii despre scandalul cu Zanni. A depus plângere împotriva lui: „Sunt la limită psihic” Editura CUANTIC a lansat Cartea Paștelui

“Primul pas în tratarea retracției gingivale este determinarea factorilor care contribuie la apariția ei, astfel încât aceștia să poată fi diminuați sau, dacă este posibil, eliminați. De exemplu, dinții incorect aliniați pot fi îndreptați, fumatul poate fi stopat, iar obiceiurile de igienă orală pot fi îmbunătățite. Odată luate măsuri în privința acestor factori, medicul poate utiliza diferite tratamente pentru a îmbunătăți și restabili aspectul gingiilor’, spune specialistul ortodont.

  1. Corectarea tehnicii de periaj

Deși multe persoane sunt convinse că au un periaj corect, informațiile greșite dobândite în copilărie sau de-a lungul timpului din diferite surse duc la folosirea incorecte a periuței dentare.

“Se recomandă folosirea periuței de dinți cu duritate medie (de evitat periuțele hard sau soft) sau pe cea electrică cu senzor de presiune și evitarea mișcărilor verticale sau orizontale, deoarece aceste mișcări produc retracția gingivală. Tehnica corectă presupune aplicarea periuței în unghi de 45 grade, jumătate pe gingie și jumătate pe dinte, iar mișcarea trebuie să fie semicirculară, aplicând gingia pe dinte și făcând astfel un masaj al acesteia, ce va activa circulația sanguină în zonă”, explică doamna doctor Mihaela Dan, ortodont.

  1. Tratamentul parodontozei

Pentru a stopa evoluția paradontozei, care se manifestă prin retracții gingivale uneori foarte severe, va fi necesar un tratament complex și de lungă durată, ca în orice boală cronică. Metoda de tratament va fi stabilită de către medicul specialist parodontolog în funcție de gravitatea fiecărui caz în parte.

  1. Reconstrucția gingivală

Parte a tratamentului parodontal, reconstrucția gingivală este eficientă în special în retracțiile gingivale izolate, cele extinse neputând beneficia cu succes de acest tratament.

  1. Tratamentul ortodontic

Tratarea inghesuirilor dentare și a ocluziei incorecte se poate realiza cu ajutorul aparatului dentar la orice vârstă, dar cu șanse mai mari de succes cu cât vârsta pacientului este mai mică.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri