8 Noiembrie 2019 publicat în Sanatate 6 share-uri

De obicei, în tratamentul stomatologic scoaterea nervului este ultima soluție, obiectivul principal fiind acela de a păstra sănătatea și funcționalitatea la nivel maxim a dinților naturali ai pacientului.

Doamna doctor Mihaela Dan (foto), specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, spune că există și situații în care tratamentul de canal devine necesar, chiar și atunci când nervul este încă viu și sănătos.

Tratamentul de canal este o procedură folosită pentru tratarea unei infecții dentare, nu este dureros și poate salva un dinte care altfel ar putea fi înlăturat complet. Există câteva situații specifice în care poate fi indicat tratamentul de canal, cum ar fi traumatisme (atunci când fractura expune dintele la factori externi) sau din motive ortodontice.

Iată cele mai frecvente situații în care este necesară scoaterea nervului unui dinte:

1. Când nervul este viu și sănătos

Paradoxal, există situații în care este necesară îndepărtarea nervului unor dinți sănătoși.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Semnificația viselor: Ce înseamnă când visezi pe cineva care a murit? Este semn bun sau rău? Când vei învăța lecțiile din trecut, vei cunoaște cea mai frumoasă și puternică poveste de iubire Atunci când mi-am dat seama că totul depinde de mine, m-am liniștit

Prima situație este cea în care dintele suferă un traumatism care duce la fracturarea lui și la expunerea nervului contactului cu mediul extern. Chiar dacă pacientul se prezintă de urgență la medic, uneori acesta poate lua decizia de a scoate nervul, deși majoritatea dentiștilor ar fi tentați să încerce salvarea lui. Însă, posibilitatea apariției unor infecții ulterioare, urmate de moartea nervului și colorarea acestuia în maroniu este mare”, explică specialistul ortodont.

Foto: By NataliaMalc /Shutterstock

A doua situație în care se scoate nervul unui dinte sănătos este aceea în care pe dintele respectiv se va realiza o lucrare dentară. Pentru a înlocui un dinte lipsă este necesară sprijinirea pe dinții vecini, care vor fi șlefuiți, procedură prin care ne apropiem foarte mult de nerv. Pentru a evita complicații ulterioare cum ar fi infecția și moartea nervului sub lucrare (care ar necesita perforarea coroanei pentru a trata nervul afectat după o perioadă mai lungă sau mai scurtă de la aplicarea coroanei), majoritatea medicilor preferă scoaterea nervului încă de la început”, completează doamna doctor Mihaela Dan, ortodont.

Atunci când nu mai crezi în nimic, îți rămâne o singură variantă: Să crezi în tine! Pluto retrograd în Vărsător – 1 mai – 11 iunie 2023. Totul e bine când se TRANSFORMĂ cu bine! Cad unele lanțuri care ne țineau pe loc și ne luăm puterea înapoi

2. Când nervul este încă viu, dar infectat

Odată infectată, pulpa dentară (compusă din nerv, vase de sânge și țesut conjunctiv) nu are, din păcate, capacitatea de a se vindeca singură. Cu alte cuvinte, dacă în urma apariției unei carii se întâmplă ca un dinte să doară spontan, mai mult de 10 minute, iar durerea este intensă, nervul nu mai are nici o șansă de a fi salvat.

“Medicul va pune diagnosticul corect pentru a evita confundarea acestei dureri cu cea de cauza gingivală, cu cea din primele zile de după aplicarea aparatului dentar sau cu cea iradiată de la alt dinte sau de la sinusul maxilar și va fi efectuată scoaterea nervului. Există posibilitatea ca durerea să se diminueze de la sine sau să dispară în urma unui tratament cu antibiotic auto-administrat de către pacient, însă dacă nervul nu este scos, acesta va muri, mai devreme sau mai târziu, producând alte complicații (abcese, fracturarea dintelui etc.)”, atenționează specialistul ortodont.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>> 


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri